Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Brzozowy zakątek... i co z tym zrobić?

Brzozowy zakątek... i co z tym zrobić?

LIDKA 19:20, 27 lut 2025

Giardine mam . Piękna jest bardzo.
Ichigo 22:34, 28 lut 2025

O tak, Giardina, piękna róża . W tym roku planuję posadzić drugą z drugiej strony pergoli.
Kordina 23:49, 28 lut 2025

No wiecie, co? Przez Was musiałam sobie zapisać tą różę w ewentualnościach
Margo2 11:29, 04 mar 2025

Ale super miejsce.
Już teraz stworzyłaś piękne rabaty.
Czytałam o obrzeżach. Ja mam i kostkę i kanciki. I chyba te ostatnie mi najbardziej pasuja, ale trzeba je robić co jakiś czas, żeby było ładnie, bo trawa zarasta.
Możesz tez posadzić jakieś niskie zadarniające rośliny, typu rdest pośredni, albo floksa szydlastego, albo goździk pierzasty (przepięknie pachnie), albo czyściec wełnisty.
Jest ich bardzo dużo.
Będę śledziła postępy
Kordina 13:40, 19 mar 2025

Co tam słychać w brzozowym zakątku? Jakaś wiosna zajrzała?
Benia_o 23:20, 21 mar 2025

Tak, tak Bożenko zajrzała
Nie jest tak kolorowo jak u Ciebie ale kwitną krokusy, więc i u mnie coś koloru jest, na tulipany muszę jeszcze trochę poczekać.

Ostatnie dni minęły pracowicie, głównie prace porządkowe: przycinanie, grabienie ogromnej ilości liści, wysiewanie, pikowanie, przygotowanie foliaka.

Długa rabata wstępnie ogarnięta, trochę bylin rozdzieliłam. Po dłuższym namyśle doszłam do wniosku, że ta rabata może poczekać na przeróbki. Małymi krokami robi się kolejna, (dalszy ciąg ala wrzosowiska) którą zaczęłam w ubiegłym roku. Zaczęłam i nie skończyłam... było tak sucho, że nie dało się łopaty wbić. Zapowiadają w przyszłym tygodniu trochę deszczu, to będzie łatwiej. Kupię jeszcze parę roślinek, uporządkuje to co już jest i myślę, że uda się ją w końcu skończyć
Kordina 09:33, 22 mar 2025

Uda się, uda, powodzenia w pracach wszelakich
mirkaka 16:07, 22 mar 2025

Benia_o napisał(a)
Tak, tak Bożenko zajrzała
Nie jest tak kolorowo jak u Ciebie ale kwitną krokusy, więc i u mnie coś koloru jest, na tulipany muszę jeszcze trochę poczekać.

Ostatnie dni minęły pracowicie, głównie prace porządkowe: przycinanie, grabienie ogromnej ilości liści, wysiewanie, pikowanie, przygotowanie foliaka.

Długa rabata wstępnie ogarnięta, trochę bylin rozdzieliłam. Po dłuższym namyśle doszłam do wniosku, że ta rabata może poczekać na przeróbki. Małymi krokami robi się kolejna, (dalszy ciąg ala wrzosowiska) którą zaczęłam w ubiegłym roku. Zaczęłam i nie skończyłam... było tak sucho, że nie dało się łopaty wbić. Zapowiadają w przyszłym tygodniu trochę deszczu, to będzie łatwiej. Kupię jeszcze parę roślinek, uporządkuje to co już jest i myślę, że uda się ją w końcu skończyć

Pięknie wygląda rabata pod brzozami,
Masz tam nawodnienie? Brzozy to straszne pijaki
Ichigo 16:53, 22 mar 2025

Benia_o napisał(a)

Super wygląda ta pszczoła oprószona pyłkiem .
U mnie też kwitną krokusy, ale jeszcze nie wszystkie (oczywiście z uwagi na gryzonie wszystkie krokusy posadzone są w koszyczkach).
Ładnie wygląda ta rabata pod brzozami, fajny kształt. Co na niej rośnie/będzie rosło?
Benia_o 18:35, 22 mar 2025

mirkaka napisał(a)

Pięknie wygląda rabata pod brzozami,
Masz tam nawodnienie? Brzozy to straszne pijaki

Mirka dziękuję

Póki co moje nawodnienie to konewka Sama się dziwię, że mimo takiej ilości brzóz, rośliny dobrze się mają, a nie podlewam zbyt często