Bogdzia
19:17, 14 gru 2011

Dołączył: 16 paź 2011
Posty: 58527
Ciasto:
0,5 kg mąki
15dag masła
2 żółtka i 3 jajka
pół szklanki cukru pudru lub więcej jeśli ma byc słodki
5 dag drożdży
śmietana najlepiej 18%
wanilia, skórka cytrynowa (otarta z cytryny)
Do mąki dodac pokruszone drożdze i pozostałe składniki . Wyrobic dodając tyle śmietany by ciasto miało odpowiednią konsystencję( na ogół jedna mala śmietana)
Masa makowa:
30dag maku
15 dag cukru
2 duże czubate łyżki miodu
2 białka ubite na pianę
5dag masła (ja daję trochę więcej)
orzechy, rodzynki, pokrojone suszone śliwki, migdały obrane ze skórki, skórka pomarańczowa----do wyboru
ew wanilia
Mak zaparzyc,zostawic na kilka godz, potem dokładnie odcedzic i przemielic dwa razy razem z cukrem.
Masę przesmażyc na patelni na maśle dodając miód i mozna od razu dodac bakalie.Wystudzic. Do zimnej masy dodac ubite białka. Ciasto podzielic na dwie lub trzy części . Każdą rozwałkowac i nałożyc masę makową, zwinąc.Wkładac do długich foremek lub układac na płaskej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawic do wyrośnięcia. Wstawic do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec około 70 minut.
Ja polewam ciasto lukrem najprostszym ze wszystkich lukrów: cukier puder rozrobic do gęstości śmietany sokiem z cytryny. Po polaniu ciasta posypuję pokrojonymi migdałami lub orzechami.
Uwaga dla leniwych Można użyc gotową masę makową w puszkach- do kupienia w każdym prawie sklepie.
Smacznego.
0,5 kg mąki
15dag masła
2 żółtka i 3 jajka
pół szklanki cukru pudru lub więcej jeśli ma byc słodki
5 dag drożdży
śmietana najlepiej 18%
wanilia, skórka cytrynowa (otarta z cytryny)
Do mąki dodac pokruszone drożdze i pozostałe składniki . Wyrobic dodając tyle śmietany by ciasto miało odpowiednią konsystencję( na ogół jedna mala śmietana)
Masa makowa:
30dag maku
15 dag cukru
2 duże czubate łyżki miodu
2 białka ubite na pianę
5dag masła (ja daję trochę więcej)
orzechy, rodzynki, pokrojone suszone śliwki, migdały obrane ze skórki, skórka pomarańczowa----do wyboru
ew wanilia
Mak zaparzyc,zostawic na kilka godz, potem dokładnie odcedzic i przemielic dwa razy razem z cukrem.
Masę przesmażyc na patelni na maśle dodając miód i mozna od razu dodac bakalie.Wystudzic. Do zimnej masy dodac ubite białka. Ciasto podzielic na dwie lub trzy części . Każdą rozwałkowac i nałożyc masę makową, zwinąc.Wkładac do długich foremek lub układac na płaskej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawic do wyrośnięcia. Wstawic do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec około 70 minut.
Ja polewam ciasto lukrem najprostszym ze wszystkich lukrów: cukier puder rozrobic do gęstości śmietany sokiem z cytryny. Po polaniu ciasta posypuję pokrojonymi migdałami lub orzechami.
Uwaga dla leniwych Można użyc gotową masę makową w puszkach- do kupienia w każdym prawie sklepie.
Smacznego.