Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Pszczelarnia 08:01, 19 wrz 2011

I pięknie Hania podsumowała dyskusje na temat ławek, nocek i chcenia !
Gardenarium 09:12, 19 wrz 2011

fgora napisał(a)
Danusiu na pewno już pisałaś o tym, ale nie mogę znaleźć.. jakie masz odmiany funkii pod świerkiem serbskim tym przy bramie?? To jest ta sama żółta co w donicy na rabacie przed płotem??

"American Dream" to może być ta, bo pewności nie mam.
W donicy też ta sama.

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 11:54, 19 wrz 2011

Danusiu,
przesadziłam cisy. Do jakiego momentu czasowego je podlewać (do połowy października?). Kiedy w ogóle skończyć podlewanie roślinom (ciągle jeszcze podlewam a sąsiedzi rozdziawiają buzię). Zauważyłam, że hosty podlewane ciągle jeszcze są w znakomitej formie.
Jeszcze dodam, nie mogę korą ściółkować roślin - norniki mają się znakomicie i sprytnie maskują korytarze i wloty. Teraz zaatakowały hortensje - tragedia. Nie mogę dać rady. Danuś, znasz jakąś firmę wyspecjalizowaną w gryzoniach? To jest tragedia, bo walka z nimi trwa 3 rok i efekt żaden. Jak ogród był zarośnięty i opuszczony to ich nie było a teraz są ich "tysiące".
Gardenarium 19:17, 19 wrz 2011

Jeśli przesadziłaś cisy zraszaj je troszkę także z góry, a sąsiedzi niech rozdziawiają ...

Pomijając, że ja swoje rośliny podlewam linią systematycznie, nie patrząc na jesień, to tym bardziej po przesadzeniu. Umnie jest niezła susza. Póki są wysokie temperatury, podlewaj aż do mrozów. Oczywiście podlewaj wtedy kiedy mają sucho. Jesli gleba trzyma wilgoć i przy "macaniu" jest mokra- nie podlewaj, czekaj aż przeschnie.
Odnośnie nornic dałam info na PW

Instagram Ogrodowiska
isia33 16:55, 21 wrz 2011

Danusiu, pozwól, że zapytam u Ciebie, tutaj zaglądają wszyscy. Czy zaprawiacie cebulki przed posadzeniem? Kupiłam specjalny preparat, ale zastanawiam się czy to ma sens. W zeszłym roku posadziłam ot tak, bez niczego i krokusy kwitły.
Joanka 18:22, 21 wrz 2011

Isiu, ja tylko raz zaprawiałam. I nie widziałam różnicy.
hanka_andrus 18:34, 21 wrz 2011

Zawsze zaprawiałam cebule tulipanów- nie jadły ich myszy......
zbigniew_gazda 18:41, 21 wrz 2011

monteverde napisał(a)
Zapomnijcie o ławeczce emeryci i renciści maja pierwszeństwo

I krwiodawcy.
Gardenarium 09:18, 22 wrz 2011

Odnośnie cebul, ja nie zaprawiam, ale to chyba z nawału zajęć i pomysłów.
Jeśli masz ten preparat - na pewno nie zaszkodzi.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:20, 22 wrz 2011

Wczoraj Michał widział na naszym wielkim buku wiewiórkę, widział też kota na murze (kot nie mój.

Dziś zobaczyłam na trawie sierść rudą... Myślicie, że kot mógł złapać wiewiórkę? Śladów krwi nie było, ani resztek..

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies