Witam Miłych Gości
Marzeno dziękuję za miłe słowa, a klonów jest dostępnych dziesiątki odmian, można wybrać karzłki do małych ogrodów jak i wielkie drzewa o ciekawej barwie liści pokroju, czy też ozdobnej korze
Jola jeśli Pęchcin będzie po drodze to i do mnie juz blisko, do palmowych nie podchodzę z optymizmem, za to ten prince szaleje niesamowicie

Monteverde dzięki
Elu świerki to odmiana Hoopsi włąsnie o takim wyraźnym wybarwieniu, a agawy u mnie mają 20 lat więc za ok 17 będziesz miała podobne albo i większe
Esk Sunset to piękny klon zwarty i niezbyt wielki zmieści się w każdym ogrodzie, a myślę że warto go mieć

ja mam juz nie jeden
Danusiu zaraz sprawdze co to za wiśnia bo wiem że takiej jeszcze nie mam

a jabłoń bardzo lubię równiez za to że nie zajmuje dużo miejsca, rośnie w kształtna kolumienkę i bez żadnego cięcia.
To teraz Acer pseudoplatanus "Prince Camille de Rohan", o którym pisała Jola. Mam go dopiero od roku i faktycznie zaskoczył mnie tępem wzrostu, w pierwszym roku po posadzeniu przyrósł ponad metr, wiosną już będzie przesadzony bo w ogrodzie na tak szybko rosnące drzewo szkoda mi miejsca, będzie rósł przy ulicy na przeciwko ogrodu. Chociaz muszę przyznac że liście ta odmiana ma bardzo ładne i wielkie a słońce nie powoduje uszkodzeń części liści pozbawionych chlorofilu.
Bardzo podobny do niego jest
Acer pseudoplatanus "Leat's Cottage" latem ma liście bardzo podobnie wybarwione, tylko mniejsze i wiosną mają piekny łososiowy kolor

no i rośnie zdecydowanie wolniej tego juz nie mam zamiaru eksmitowac z ogrodu.
Kolejna odmiana której fotki gdzies sie zawieruszyły to
Acer platanoides "Crimson Sentry" piekna odmiana o czerwonych liściach o dość wąskim kolumnowym pokroju, dodatkową zaleta jest to iz z wiekiem nie traci dolnych gałęzi, późnym latem może być uszkadzana przez mączniaka. Ale pokrój i kolor liści przewyższają tą ułomność.