Witaj "żurawkowy "Królu bo przy takiej ilości odmian zasługujesz na ten tytuł napisz proszę, które z odmian najlepiej nadają się na słońce południowe, czy są w ogóle takie? spodobała mi się French Quarter jest bardzo ciekawa
Danusiu, chyba chodzi Ci o GabiS znam ją, jej kolekcja ma status narodowej.
Kilku moich znajomych ma dużo więcej odmian niż ja, zbieram je tylko hobbystycznie.
Za rok może dojdę do 220 odmian. Inne są już bardzo drogie i ciężko je sprowadzić.
Monteverde- dużo jest takich odmian... większość to te o ciemnych liściach. Zasada jest taka , że jak słońce to wilgotne podłoże. U mnie lima marmalade jest na pełnym słońcu, ale ma mokro i rośnie świetnie.
Czytam i się uczę .Do tej pory miałam mało skomplikowane odmiany żurawek teraz kręci mi się w głowie od odmian .Oczywiście te żółte najwięcej utrapień przynoszą ,a przecież miały zadanie zdobić ;( )))))))))
Pozdrawiam
Ja żurawki poznałam w tym roku ,ciężko dostępna roślina w moich szkółkach ,wręcz nie znana
W tym roku zakupiłam na rynku żurawkę oczywiście pan nie potrafił mi powiedzieć jaka odmiana
Myslałam że to nie jest trudne zidentyfikować pania żurawkę a jednak ..... jak oglądam z zielonymi listkami to dla mnie wszystkie są do siebie podobne
Jak znajdziesz chwilkę wpadnij do mnie na stronę 43 tam jest mały egzemlarz w doniczce porównywany do krwistej u Karoliny ale nie jestem przekonana czy to ta sama