Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój zielony świat malowany roślinami...

Mój zielony świat malowany roślinami...

waska 21:24, 03 cze 2012

kaisog1 napisał(a)
Asia dzięki za link i za opis Muszę podejrzeć moje czy nie mają nowych przyrostów. Chociaż moje to młode rosliny...

nie jestem znawca ale dzielilam kilkakrotnie.
wydaje mi się że te dobre do podziału mają conajmniej 1,5 albo 2 centymetrowy pień główny
mi młodych szkoda
waska 21:40, 03 cze 2012

brakuje mi w tym kole smaczku
jakby nie przyprawione danie.
hmmm
patrzę i patrzę i nic nie wiem
pomocy
agata_chrosc... 21:43, 03 cze 2012

Ja coś chyba źle napisałam. Chodziło mi o to, że normalnie to są do kupienia malutkie sadzonki jak na tym zdjęciu z zaznaczonymi oczkami. ALe czasem można kupić bardzo duże (oczywiście droższe) rośliny, praktycznie dorosłe i bardzo bujne. I z takich chcę zrobić sadzonki. Ale napisz jeszcze proszę jak te oddzielone od matki sadzonki wyglądają w kolejnym sezonie.pls
agata_chrosc... 21:50, 03 cze 2012

A w sprawie Twojego projektu to ja bym dała coś bujnego w tych narożnikach - żeby się na ten trawnik wylewało - gdyby chcieć sięgnąć do arsenału ogrodowiskowego to duże hortensje typu Limelight abo coś podobnego. Albo derenie elegantissima i rododendrony i jeszcze wysokie trawy. To takie sprawdzone kombinacje. ALe mogą być berberysy kolorowe - od złotych, przez pomarańczowe do czerwonych. No w każdym razie bardziej coś w pionie niż tak płasko cały czas. Ale ja to tak czysto intuicyjnie i po linii estetycznej.
waska 22:12, 03 cze 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Ja coś chyba źle napisałam. Chodziło mi o to, że normalnie to są do kupienia malutkie sadzonki jak na tym zdjęciu z zaznaczonymi oczkami. ALe czasem można kupić bardzo duże (oczywiście droższe) rośliny, praktycznie dorosłe i bardzo bujne. I z takich chcę zrobić sadzonki. Ale napisz jeszcze proszę jak te oddzielone od matki sadzonki wyglądają w kolejnym sezonie.pls

jak dam radę jutro pstrykne ci dwulatke
waska 22:17, 03 cze 2012

agata_chroscicka napisał(a)
A w sprawie Twojego projektu to ja bym dała coś bujnego w tych narożnikach - żeby się na ten trawnik wylewało - gdyby chcieć sięgnąć do arsenału ogrodowiskowego to duże hortensje typu Limelight abo coś podobnego. Albo derenie elegantissima i rododendrony i jeszcze wysokie trawy. To takie sprawdzone kombinacje. ALe mogą być berberysy kolorowe - od złotych, przez pomarańczowe do czerwonych. No w każdym razie bardziej coś w pionie niż tak płasko cały czas. Ale ja to tak czysto intuicyjnie i po linii estetycznej.

dzięki
w tej dolnej części jak patrzysz na zdjęcie będzie hortensja pecherznica to będzie ta wyższa strona.
góra jest niższa bo od strony drogi będzie
a może faktycznie dam limelight a tym lewym rogu będzie łączyć z ta wysoka strona
tylko gdzie dam Stasia canny
agata_chrosc... 22:39, 03 cze 2012

no to jak od strony drogi to tym bardziej coś zasłaniającego powinnaś dać. No chyba, że lubisz swoją drogę. Natomiast canny ... No kłopot w tym, że taki kolisty kształt jest bardzo zobowiązujący - w tym sensie, że dyktuje pewną symetrię. Możesz na przykład zrobić podobne kombinacje w dwóch górnych rogach - canny, jakieś tło dla nich (np ciemne pęcherznice byłyby niezłe, bo wydobywałyby te pomarańczowe kwiaty), ale może być coś kontrastowego z liśćmi canny czyli jasnozielonego (i tu znowu pęcherznica jest niezła tylko ta jasna). I do tego coś niższego np. kule zielone różnej wielkości i jeszcze jakieś jasne trawy średniej wielkości np. calamagrostis avalanche lub overdam albo podobne (nie wiem jak tam ze słońcem). No bo jak zrobisz każdy narożnik inny to będzie taki trochę kociokwik
waska 19:22, 04 cze 2012

x5

+ 3 pęcherzmice i kilka drobnostek

waska 19:31, 04 cze 2012

myślałam ze prace koła dziś znów posuną sie do przodu a tu leeeeeeje ze ho
żurawki pstryknę jak przestanie padać

agata_chrosc... 19:56, 04 cze 2012

u mnie tez lało cały boży dzień i 10 C! I to ma być czerwiec!
A jeszcze wrócę do tych żurawek - czy teraz to jest dobra pora do dzielenia?
No i czekam na te fotki zeszłorocznych sadzonek czyli na moment, gdy przestanie padać.
a jeszcze jedno - przypadkiem wpadłam na bardzo fajny projekt takiego kołowego ogródka - ktoś wkleił link w jednym z wątków. Nie wiem czy to już widziałaś? Bo jak nie to mogę odszukać i Ci podesłać.