Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój zielony świat malowany roślinami...

Mój zielony świat malowany roślinami...

waska 16:09, 03 cze 2012

http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/35-zurawki-zuraweczki-tiarelle/22437-rozmnazanie-zurawek-przez-krotkopedy

Gosiu zła jestem teraz ze nie robiłam zdjęć ;(
rozmażam je juz trzeci raz od tej samej "matki" w tym roku po trzech latach miała 8 dużych sadzonek no i została ona

wkleiłam ci artykół w którym pokazana jest sadzonka
ja robiłam troche większe i maczałam w ukorzeniaczu

odkrajałam nozem ALE nigdy nie tnę głównego "pnia" roślina na głównym pniu zostaje znów wkopana w to samo miejsce "matka " ODCINAM tylko te odrosty od pionu, on jest najcześliej najgrubszy
do ziemi daję nawet te które mi sie odłamią i nie mają "oczek" - jesli chodzi o "oczka" staram sie sadzonę tak dciąć zeby było ich jak najwiecej, najcześciej tne przy głównym pniu
do tej pory przyjeły mi sie wszystkie tak robione rosliny
mam nadzieje ze cos z tego zrozumiałaś

tu zaznaczyłam ci moje "oczka"
andziulka 16:45, 03 cze 2012

andziulka 16:45, 03 cze 2012

No to ładnie odpoczywasz Z cegieł też fajnie wyglądają obrzeża rabat. Fajny projekcik
na wykończenie rabat możesz dać pokruszoną cegłę i zrobić z niej małą wysepkę mogą być też wysepki z kory lub innego kamienia
agniecha973 17:04, 03 cze 2012

W ubiegłym roku przesadzałam duże bukszpany i też bardzo długo stały w miejscu. Spokojnie czekaj, jak jeszcze zielony, to szanse są duże.

Ładny ten łuk z cegły.
agata_chrosc... 18:01, 03 cze 2012

Waska a ile takich sadzonek z jednej dorodnej rośliny można odciąć?
waska 19:28, 03 cze 2012

ja robiłam z trzyletniej wyszło mi ok 10 z dwuletniej wyszło 5 + te główne wiec z dwóch wyszło 17
agata_chrosc... 19:52, 03 cze 2012

WOW! To się nazywa cudowne rozmnożenie! To ja sobie kupię dwie duże żurawki i zrobię z nich co najmniej 10. I w przyszłym roku wszystkie powinny już być normalnych rozmiarów. Czy tak? Bo jak ja tu oglądam sadzonki żurawek do kupienia to one wyglądają mniej więcej jak ta twoja na zdjęciu czyli 3-4 listki i całość mieści się w takiej malusieńkiej plastikowej doniczce. A te Twoje w następnym sezonie jak wyglądają? Aha - i kiedy to można dzielić? Teraz na przykład?
waska 21:11, 03 cze 2012

agata_chroscicka napisał(a)
WOW! To się nazywa cudowne rozmnożenie! To ja sobie kupię dwie duże żurawki i zrobię z nich co najmniej 10. I w przyszłym roku wszystkie powinny już być normalnych rozmiarów. Czy tak? Bo jak ja tu oglądam sadzonki żurawek do kupienia to one wyglądają mniej więcej jak ta twoja na zdjęciu czyli 3-4 listki i całość mieści się w takiej malusieńkiej plastikowej doniczce. A te Twoje w następnym sezonie jak wyglądają? Aha - i kiedy to można dzielić? Teraz na przykład?

uła nie wiem ile można zrobić z kupionej!!!
moja była już taka z 50 cm średnicy
nie dzielilam nowych bo były młode dziele conajmniej 3 letnie
ta dwulatka buławę przez to że braklo mi ok 4 szt do łuku a sadzonki z niej były mniejsze
kaisog1 21:21, 03 cze 2012

Asia dzięki za link i za opis Muszę podejrzeć moje czy nie mają nowych przyrostów. Chociaż moje to młode rosliny...
waska 21:22, 03 cze 2012

a widać moje zurawki ? dziś wszystkie pięknie pionowe więc chyba będzie dobrze już nie mam siły dziś iść ich podlac może będzie padać
a i muszę poczytać jak reanimowac trawę bo choć w kole mam na nią szansę