Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wokół tarasu

Wokół tarasu

Zegrzynka 10:31, 09 lut 2012

No i raz kozie śmierć.
Witam wszystkich serdecznie Podczytuje forum od długiego czasu. Od dwóch lat mam domek z ogródkiem w podwarszawskiej miejscowości. Dom kupiony został na działce na której rośnie w sumie 15 sosen, które kocha mój M. Mam małe dzieci i tym samym mało czasu na ogród ale małymi kroczkami coś tam sobie planuje i obmyślam. W nadchodzącym sezonie bardzo chciałabym odsadzić otoczenie tarasu by przyjemniej spedzało się tu czas. No i powstaje problem. Zastanawiałam się długo nad koncepcją tarasu- czy odgradzać się czy stworzyć niskie rabaty.Obecnie jestem na etapie by od strony drogi posadzić ze dwa trzy wieksze iglaki a cześć ogrodową obsadzić czymś niskim i dekoracyjnym jak najdłużej. Taras mniej więcej do połowy ma światło potem kolejne sosny skutecznie go zacieniają. Kilka roślinek posadziłam ale nie ma to ani ładu ani składu. Powczytaniu sie w Ogrodowisko chciałabym to uporządkować...wystarczy że moje dzieciaki bałaganią na potęge
Poniżej zdjecie - wybaczcie dopiero sie ucze jak wstawiać.

Będę wdzięczna za linki tarasowe - do typowo tarasowych się nie dokopałam i rady.
Za zarośnięte kamienie przepraszam - zakupiłam już u Danusi szpadelek do wiosennego porządkowania. Trzeba od czegoś zacząć.
Zegrzynka 10:36, 09 lut 2012

No i jeszcze moje bazgrołki - moze naswietla troszke położenie tarasu...literki S to sosny pospolite - im wieksza literka tym wyższa sosna - godne politowania to moje projektowanie.
waska 10:46, 09 lut 2012

ja też mam małych bałaganiazy w ogrodzie
tzn narazie buszuje tam jeden ale latem to juz i drugi wyruszy w dal

mój mąż też uwielbia iglaki - obsadził mi cały ogród do okoła

moim problemem jest miejsce koło piaskownicy bo jest przez dłuższy czas nasłonecznione.
zobaczymy czy sumak sie przyjmie no i czy przeżyje mojego trzy letniego "szkodnika"

nie martw sie ja też planuję rozrysowanie planu ogrodu
średnio mi to idzie

a twój mi sie podoba
a i masz jeszcze jakieś zdjecia?
ciekawi mnie twój ogród
ewalm 10:46, 09 lut 2012

Zegrzynko, wcale nie - zaznaczyłaś strony świata, a mnóstwo osób na początku o tym zapomina
masz ładny taras i piękne sosny
ogród taki bardziej naturalistyczny w związku z tym?
weronika77 11:39, 09 lut 2012

Taras ładny, czekam na więcej zdjęć.Pozdrawiam!
Neska 12:00, 09 lut 2012

Hej Zegrzynka. Myślę o tym Twoim sumaku i o ile dobrze pamiętam to kiedyś na forum dyskutowaliśmy, że lepiej posadzić coś innego.
waska 12:25, 09 lut 2012

Neska napisał(a)
Hej Zegrzynka. Myślę o tym Twoim sumaku i o ile dobrze pamiętam to kiedyś na forum dyskutowaliśmy, że lepiej posadzić coś innego.

sumak to chyba mój co

jego historia liczy dwa lata (zastanawiania sie) wyrósł a raczej uratował sie wśród paproci tak mi sie spodobal ze wkońcu go wsadziłam obok piaskownicy. pewnie chodzi o odrosty? to miejsce jest bardzo często koszone zg na dzieci wiec mam nadzieję ze nie bedzie zle

dodam ze nie umiałam zdecydować sie na cos innego - niskiego, umożliwiajacego wchodzenie dzieciom na gałęzie, szybko rosnacego no i z ogródka nie ze sklepu.

zobaczę jak sie sprawdzi - czeka go duzy test - mój synek
waska 12:26, 09 lut 2012

a co radziliscie innego?
Neska 12:41, 09 lut 2012

Wesza napisał(a)
a co radziliscie innego?

Wesza twój sumak pomyliłam wpisy. Niestety czytanie przy dwójce moich "bałaganiarzy" tak wychodzi. Mam nadzieję, że Zegrzynka mi wybaczy. Nie pamiętam co było w zamian. Ja nie mam sumaka ktoś na forum się nad nim zastanawiał. Zakodowałam sobie jednak, że lepiej go nie sadzić. A ty masz założony swój wątek?
waska 12:59, 09 lut 2012

Neska napisał(a)

a co radziliscie innego?

Wesza twój sumak pomyliłam wpisy. Niestety czytanie przy dwójce moich "bałaganiarzy" tak wychodzi. Mam nadzieję, że Zegrzynka mi wybaczy. Nie pamiętam co było w zamian. Ja nie mam sumaka ktoś na forum się nad nim zastanawiał. Zakodowałam sobie jednak, że lepiej go nie sadzić. A ty masz założony swój wątek?

mam ale tez nie mam jak to zrobić pozadnie przy mojej dwójce
ja go lubie zobaczymy jak sie spisze