Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Enya73 14:57, 14 lis 2012

Danusiu mam takie pytanko. Czy można wysadzić teraz jeszcze klona 'King Crimson', który rośnie u mnie na rabacie od 6 lat. Ma na razie raczej kulistą koronę, choć już dość szeroką, tak na 1,5 m i pień gubości ok. 12-14 cm. Sąsiadka skarży się na liście i że jej zasłania. Jestem skłonna to zrobić, tylko boję się, że go zniszczę, a jest bardzo ładny i zdrowy. Co robić?
Gardenarium 14:59, 14 lis 2012

Ja bym się pewnie mocno zastanowiła i odradzam Ci przesadzanie. Może być ciężko.

Instagram Ogrodowiska
Enya73 15:02, 14 lis 2012

A czy takiego klona się jakoś podcina? On chyba nie będzie miał takiej kulistej korony, bo niektóre gałęzie idą mocno w górę.
Gardenarium 15:31, 14 lis 2012

Każde drzwo można podcinać, nawet takie co napisane że się nie tnie.

Tylko że klon to jednak puszcza bardzo mocne gałęzie, kulę będzie ciężko z niego utrzymać.

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 15:41, 14 lis 2012

Danusiu, a dlaczego teraz nie przesadzać drzew, skoro balotowane właśnie teraz się sadzi?

Ja chciałam zapytać o oczara (teraz już go nie przesadzę, bo zaczyna kwitnąć) ale po kwitnieniu zaraz na początku wiosny - można?

Lubię te pulchne kształty Twoich roślin w ogrodzie.
I lampiony - bardzo.
Slawko 17:25, 14 lis 2012

Gardenarium napisał(a)
Ja bym się pewnie mocno zastanowiła i odradzam Ci przesadzanie. Może być ciężko.

Po części masz Danusiu rację ale nie ma większych przeciwwskazań co do przesadzania drzew liściastych jesienią. Najlepiej zrobić to zaraz po opadnięciu liści. Niebezpieczne mogą być dość mroźne zimy i nawet rodzime gatunki mogę nie przetrwać przeprowadzki ale widzę, że Śląsk, więc ja bym zaryzykował
anula_wn 18:18, 14 lis 2012

Gardenarium napisał(a)
No właśnie Anula kota bym zabrała

A to moje futro dzisiaj wybrało się, uciekło na ogród Twoja czarna Dynia by pasowała do mojej rudej Dyni

Danusia, no właśnie, w sumie... "chłopaki" się nie znają
anula_wn 18:19, 14 lis 2012

Gardenarium napisał(a)

jakie to ładne !
Gardenarium 18:26, 14 lis 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, a dlaczego teraz nie przesadzać drzew, skoro balotowane właśnie teraz się sadzi?

Ja chciałam zapytać o oczara (teraz już go nie przesadzę, bo zaczyna kwitnąć) ale po kwitnieniu zaraz na początku wiosny - można?

Lubię te pulchne kształty Twoich roślin w ogrodzie.
I lampiony - bardzo.

Pytanie dotyczyło okazałego klona 6 letniego, a nie teraz balotowanego.

Drzewa zakupione sadzi się teraz, ale tu chodzi o konkretną radę ruszenia drzewa lub nie. Doradzam że nie przesadzać nie dlatego że się nie przesadza teraz, bo się przesadza. Tylko, że w tej sytuacji radzę nie ruszać dlatego tylko, że przeszkadza sąsiadce

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 18:27, 14 lis 2012

anula_wn napisał(a)

No właśnie Anula kota bym zabrała

A to moje futro dzisiaj wybrało się, uciekło na ogród Twoja czarna Dynia by pasowała do mojej rudej Dyni

Danusia, no właśnie, w sumie... "chłopaki" się nie znają

Trzeba by smycz i na spacerek Aniu

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies