Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Natura » Poznajemy ptaki

Poznajemy ptaki

Klamber 08:03, 29 kwi 2013

Mario, faktycznie dramat u Ciebie, to na pewno przez tę długą zimę. Ja pokażę następnego z blackberdów, Yellow blackberd. Żyją razem z pierwszym,epoletnikie którego pokazywałem.

Jak byłem w spalonych górach, udało mi się zrobić pustulkę.
Musiało nie źle wiać podczas pożaru, bo prawie wszystkie drzewa są ukręcone w połowie.

Bogdzia 21:11, 01 maj 2013

Śliczny ten kacyk. A z mojego lasu wyniosły się wilgi wszystko przez wielkie cięcie drzew jakie w nim urządzono.Okazuje się że równie skutecznie jak pożar mogą działac ludzie i to nawet ci którzy lasem powinni sie opiekowac.
Mariusz 21:31, 01 maj 2013

Ależ ma śliniaczek piękny.
Netka 13:29, 02 maj 2013

Takie gniazdko znaleźliśmy wczoraj w ogrodzie :

a w nim

i nie wiemy, czyje to jaja ?
hanka_andrus 16:08, 02 maj 2013

Mogą to być jaja kosa, albo innego drozdowatego.
Netka 16:23, 02 maj 2013

Haniu chyba masz rację Przechadzał się u nas taki czarny ptaszek z żółtym dzióbkiem Dzięki za podpowiedź
Klamber 05:37, 03 maj 2013

Bogdziu, bezmyślność ludzka, nie zna granic, wielka szkoda, bo wiem jak cieszyłaś się że przylatują do Ciebie i pokazywałaś zdjęcia. Wiem że są strasznie płochliwe, sam próbowałem u siebie zrobić i nie jest to łatwe. Może przyciągniesz je swoją osobą. Pokażę dziś nową książkę, bardzo mi się podoba, trochę się wahałem czy kupić ale nie żałuję. Pięknie wydana i dobrze zrobiona na ładnym papierze i tylko 13 $.

Tego Haus finch'a widziałem na jabłonce gdy wracałem ze sklepu.

Mariusz, te dwa pierwsze które już pokazałem są śliczne, czyli Red-winged i Yellow-headed Blackbird, reszta jest bez kolorowych dodatków. Dziś Brewer's Blackbird jest cały czarny ale w słońcu mieni się cały na zielono jak nasz szpak.

Mariusz 06:48, 03 maj 2013

Zdjęcia bardzo cenne, tym bardziej, że skąpo ich w internecie. Zadziwiająca jest awifauna Ameryki Północnej, nigdy nie sadziłem, że tak bogata, w jednej rodzinie zawsze tyle gatunków.

Hania ma rację, to gniazdo któregoś drozda, najprawdopodobniej kosa.
Gdy identyfikujemy gniazdo które przypadkiem znajdujemy, to szkoda do niego zaglądać, odróżnianie po jajach, po budowie gniazda, to naprawdę specjalistyczne sprawy.
A my, śledźmy zachowanie się ptaków przy gnieździe, bo jest ciekawe, a spostrzeżenia szybko naprowadzają nas na gatunek.
Kos - zajmuje terytorium w promieniu ok. 100 m od gniazda. Samiec ma bardzo charakterystyczny głos i jak na prawdziwego mena przystało bardzo dużo ćwierka/śpiewa. Gdy wylęgną się ptaki, zarówno samiec jak i samica ostro reagują głosem na zbliżanie się człowieka. Samica opuszcza gniazdo w ostatniej chwili, podczas największego zagrożenia, wydając przy tym zaniepokojony głos. Gdy jesteśmy świadkiem takiego zdarzenia, niezwłocznie opuśćmy to miejsce, aby samica mogła kontynuować lęgi.

Pozdrawiam
Bogdzia 22:37, 03 maj 2013

Robert no faktycznie fajną ksiązkę kupiłeś.Ten Hause Finch podobny do naszej makolągwy lub czeczotki ale do makolągwy bardziej. Wilgi nie wróciły i już pewnie nie wrócą..

Mariusz ma racje nie powinno sie niepokoic ptaków na gniazdach. Rozumiem że czasem można nie wiedzac o nich wystraszyc ptaki ale natychmiast trzeba odejśc bo jak przeziębią się jajka to nic sie z nich nie wylęgnie.
monteverde 00:50, 04 maj 2013

Makolągwa samiec
bardzo ciekawski, długo siedział, nie bal się, a główka to mu w koło chodziła a tu można posłuchać głosu makolągwy
http://ptaki-rolnictwo.bocian.org.pl/makolagwa