Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Natura » Poznajemy ptaki

Poznajemy ptaki

Bogdzia 22:01, 04 maj 2013

Aniu jak tak siedzi to na pewno ma w poblizu gniazdo i czeka aż sie młode z jaj wylęgna a potem koniec śpiewania i ciężka praca.
Klamber 18:28, 05 maj 2013

Witajcie, nie mam czasu, więc wstawiam zdjęcia surowe i nie opisane, gdyż wczoraj siedziałem w górach do 9 żeby z focić zachód słońca a do domu wracałem po ciemku i dotarłem o 22. dziś lecę na wodospad Shuswap, jadę łapać okazję, bo to 80 km od Vernon, więc tak na szybko piszę i wstawiam foty. Było super, upalnie zachód piękny, zdjęć 150 zrobiłem. Widziałem w końcu kolibry, żółwie i czarną niedźwiedzicę z małym. W nocy wracałem obok mokradła i nagrałem film, nic nie widać tylko resztkę zorzy za górami ale był taki rejwach że siedziałem tam z 10 minut i słuchałem jak Yellow Blackberd'y śpiewały, nie tylko one śpiewały inne ptaki i żaby w chórze, po prostu bajka. Jak tu wracać, jak tu się czuję jak na jakim wielkim safari. Już nie mam siły robić zdjęć, co chwila jest coś do zrobienia a ja muszę zatrzymać się zdjąć plecak wyjąć sprzęt i tak w kółko, można się urobić jak przy mieszani betonu. Pozdrawiam z upalnej Kanady dziś ma być 27 a jutro 30 zapowiadają. Hejka

to Brewers blackberd
reszta to Yellow blackberd

Bogdziu, ta kaczka to miałaś rację że to Ruddy Duck jest podobna tylko na wierzchu szara i nazywa się Redhead

Aniu, fajne zdjecia tylko szkoda że przez szybę, były by super.
Mario, co z Twoimi bocianami?

Bogdzia 06:29, 06 maj 2013

Dzięki Robert za nowa porcje zdjęc jak zwykle pięknych.Pozdrówka.
Klamber 18:11, 29 cze 2013

Wstawię Bogdziu kilka fotek z Vernon. Pokażę Sieweczkę która chciała mnie odciągnąć od gniazda i udawała ranną, żebym do niej podszedł a dwoiła się i troiła bo ja tylko fotki jej robiłem, nawet próbowała mnie straszyć podbiegając. Nieźle się ubawiłem. Fotki nie najlepsze bo było prawie szaro i robiłem na długim czasie a ona cały czas biegała. Zrobiłem też sowy ale tylko młode gdyż stara uciekła i już jej więcej nie spotkałem ale była piękna i ogromna, nie mam książek i nie wiem czy to uszata ale była dwa razy większa od młodych ze 40 cm na pewno.

maria_kalino... 20:56, 29 cze 2013

Robert, fajne fotki i przygoda jaką miałeś z sieweczką krzykliwą, ale z niej artystka.Pozdrawiam.
Bogdzia 12:05, 30 cze 2013

Dzięki Robert za zdjęcia , są swietne. Sieweczki rzeczywiście lubią ten teatr odstawiac ale musza jakos bronic gniazda które jest łatwo dostępne bo na ziemi. Sowa olbrzymia , wyobrazam sobie tą dorosła musiała byc olbrzymia. Dzięki za zdjecia.Pozdrawiam.
gdzie_idziesz 11:00, 19 wrz 2013

Takie klejnoty u nas latają. A my się zachwycamy papugami.
Piękne zdjęcia robicie, niesamowite dla mnie jak można podejżec zierze tach płochliwe jak ptaki. A tu tyle zdjęć, tak róznorodnych.
Czy mogę mieć prośbę?
Moglibyście mi polecić jakąś fajną i co ważniejsze dobrą merytorycznie książkę - atlas ptaków. W ciemno kupiłam jedną i okazała się do niczego. Czajka na ilustracji była tak przedstawiona że nawet specjalista by jej nie rozpoznał.
SAXON 11:35, 29 wrz 2013

gdzie_idziesz

"Ptaki Europy i obszaru śródziemnomorskiego"

http://merlin.pl/Ptaki-Europy-i-obszaru-srodziemnomorskiego_Lars-Jonsson/browse/product/1,454078.html
gdzie_idziesz 13:22, 07 paź 2013

Dziękuję bardzo. Tylko niestety nie jest ona dostępna w sprzedaży.
Mimo to mam nadzieję że gdzieś ją upoluję.

Bogdzia 21:38, 07 paź 2013

gdzie_idziesz napisał(a)
Dziękuję bardzo. Tylko niestety nie jest ona dostępna w sprzedaży.
Mimo to mam nadzieję że gdzieś ją upoluję.

To ja Ci zaproponuję dwie pozycje. Pierwsza jest tylko o ptakach żyjących w Polsce . Jest to dwutomowa ksiązka dyr warszawskiego zoo Andrzeja Kruszewicza pt ,,Ptaki Polski" .Ma mnóstwo zdjęc więc ptaki nie mają zmienionego wyglądu jak to się dzieje gdy sa ilustracje , a druga o ptakach świata . Jest to przekład z języka angielskiego wykonany przez dr Wiesława Dudzińskiego i dr Marka Keler pt ,, Atlas ptaków świata"
Całkiem fajna choc w ograniczonym zakresie ( mniej gatunków) jest mała książeczka Detlef Singer ,,Ptaki w parku i w ogrodzie" lub Doktora Michaela Lohmann ,,Ptaki w ogrodzie". Polecam jeszcze jedna ciekawą moim zdaniem ksiązkę nie tylko o ptakach. Jest to całkiem dobry przegląd polskiej flory i fauny Eisenreich, Handel, Zimmer ,,Rozpoznawanie roślin i zwierzat"