Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » zielonastrefa

zielonastrefa

MilenaP 23:09, 16 maj 2012

Witaj Anieszko
dobrze,że chociaż chodzi grzecznie tylko tymi ścieżkami. Ale jest nadzieja na jeszcze większą poprawę: ostatnio reaguje na "wyjdź stąd" i wychodzi z rabat na trawę
anieszka 23:11, 16 maj 2012

Ja w tym roku też wsadziłam Chopin ale coś słabiutko z nimi
anieszka 23:13, 16 maj 2012

To masz bardzo mądrego pieska, mój biały sznaucer raczej chodzi tam gdzie nie powinien, przy domu mam opaskę z kamieni, ale on oczywiście chodzi mi po świeżo wysianej trawie
MilenaP 23:21, 16 maj 2012

anieszka napisał(a)
To masz bardzo mądrego pieska, mój biały sznaucer raczej chodzi tam gdzie nie powinien, przy domu mam opaskę z kamieni, ale on oczywiście chodzi mi po świeżo wysianej trawie

dlatego ja unikam siania trawy jak już mam plamę to przeszczepiam darń z skąd mogę. Efekt jest natychmiastowy. Nie denerwuję się na psa, na wróble, które są bardzo chętne żeby sobie urządzić ucztę z nasion no i od razu mam zielono. tej wiosny zrobiłam tak z paskiem "(dł. przez cały ogród, szer 0,5m)
anieszka 23:25, 16 maj 2012

Ja musiałam dosiać troszkę większą ilość ale i piesek i wróble bardzo mi w tym pomagali. Efekt jest taki że wzeszła połowa nasion, ale nie martwię się tym i dosiewam następną porcję Więcej wróbli=mniej komarów, a mam ich zatrzęsienie , więc ratuje mnie każdy ptaszek
MilenaP 23:31, 16 maj 2012

ja mieszkam na skraju dawnego parku, a dziś lasu, więc mam codziennie masę ptaków w ogrodzie i sadzie. Bardzo je lubię. Dziś oglądałam spacery kosów po trawie, śmieszne były. A w lecie jak śpię przy oknie otwartym, to takie słychać ptasie koncerty, że aż się czuje jak w innym świecie niesamowite dźwięki.
AniaDS 23:45, 16 maj 2012

MilenaP napisał(a)
no i teraz ten szkodnik
ogólnie róże nie wyglądają źle, ale muszę je pilnować

niewiele widać, ale zawsze coś

Na razie żywych gąsienic nie ma w ogóle

Coś ewidentnie podjadło te liście.
Larwy obnażacza różowki, psowacz różany albo jakieś inne gąsieniczki.
Tutaj jest opisanych sporo szkodników

http://www.oczarjk.pl/index.php?act=270
MilenaP 23:54, 16 maj 2012

dzięki Aniu, właśnie na tej stronie przeczytałam dziś rano o tej zwijce, czy jak jej tam
anieszka 00:43, 17 maj 2012

MilenaP napisał(a)
ja mieszkam na skraju dawnego parku, a dziś lasu, więc mam codziennie masę ptaków w ogrodzie i sadzie. Bardzo je lubię. Dziś oglądałam spacery kosów po trawie, śmieszne były. A w lecie jak śpię przy oknie otwartym, to takie słychać ptasie koncerty, że aż się czuje jak w innym świecie niesamowite dźwięki.

To tak jak ja - ja mieszkam przy Puszczy Kampinowskiej, a najlepszy jest ptak , który śpiewa nocą - niesamowite
monteverde 00:57, 17 maj 2012

Pokaźną masz różankę teraz śpiewa słowik(dla Anieszki)odpowiadam