Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » zielonastrefa

zielonastrefa

MilenaP 14:11, 14 maj 2012

Martek napisał(a)

Kupiłam sobie w środę petunie na okna (we wszystkich kolorach tęczy), angielskie pelargonie, euforbię i zwykłą, stojącą. czerwoną pelargonię A żeby coś zostało na następne lata, zaszalałam i nabyłam 2 lilie Canova i 1 Muscadet
Wszystko już posadzone. Wpadłam na genialny pomysł - żeby nie dźwigać ogromnej donicy, całej wypełnionej ziemią, 3/4 jej wysokości wypełniłam dużymi kawałkami styropianu, a tylko na wierzch wsypałam ziemię. Przecież jednoroczne kwiaty nie potrzebują tak głębokiej ziemi, a ja nie będę się przerywać gdyby np. miał być przymrozek lub z innego powodu musiałabym ją przestawić. Pewnie wszyscy już takie rozwiązanie stosują od lat, ale ja czasem jestem "opóźniona w rozwoju"
Aha, no i ta właśnie ogromna donica zyskała nowe życie. Wyblakły, pomarańczowy plastik pomalowałam na biało. Nie wiem czy przetrwa to więcej niż 1 sezon, ale nawet gdyby tak było, to nie będzie źle

Czytam i gratuluję pomysłu.Ja pomyślałam tak samo,ale zrobiłam inaczej i żałuję oczywiście bo donice ciężkie
Nie chciało mi się szukać w garażu styropianu to mam.

pomysł ze styropianem ma jeszcze jedną zaletę: styropian stanowi rodzaj drenażu i oddziela nadmiar wody w doniczce od ziemi Dotyczy to doniczek bez dziurek w dnie
Linka 15:27, 14 maj 2012

Hej Milena, jak możesz pokaż foto odmalowanej donicy
MilenaP 19:10, 14 maj 2012

niestety teraz nie mogę zgrać zdjęcia donicy, ale mam wreszcie fotki moich petunii i euforbii

Już wszystko posadzone, czeka sobie na cieplejsze dni
MilenaP 19:13, 14 maj 2012

a to te moje 3 nowe lilie :

to zdjęcie pokazuje jakie olbrzymie cebule
MilenaP 10:44, 15 maj 2012

poruszona wczorajszymi wydarzeniami z udziałem pokrzywy, postanowiłam poważnie zgłębić temat, mam nadzieję, że nie za późno
http://wegedzieciak.pl/printview.php?t=935&start=0&sid=fdc6a6305a38cf7a70f7bff244c6289d
justi 23:00, 15 maj 2012

Te lilie rzeczywiście mają ogromniaste cebule, kupiłysmy sobie z Martą na targach. Ciekawe czy kwiaty też będą ogromniaste
ps. fajna stronka zajrzałam
MilenaP 12:56, 16 maj 2012

justi napisał(a)
Te lilie rzeczywiście mają ogromniaste cebule, kupiłysmy sobie z Martą na targach. Ciekawe czy kwiaty też będą ogromniaste
ps. fajna stronka zajrzałam

hahaha, dzięki Justi Jak na razie to te lilie nie chcą rosnąć w tym zimnie Mam nadzieję, że rzeczywiście jeszcze 2 dni i wszystko na nowo ruszy, bo pąki na innych liliach i różach są teraz jakby w stanie hibernacji
MilenaP 13:13, 16 maj 2012

odkryłam na moich paru różach obrzydliwe mikro żółto-zielone gąsieniczki, które są zielone i zwinięte w kłębek. Wygryzają liście, robiąc z nich sito Dziurki tak jak gąsieniczki, są bardzo małe- według netu to zwójka różaneczka.
majkel0326 14:11, 16 maj 2012

Lilie kolosy,piękne cebule! Zwójka,co to za diabeł? Jest jakiś oprysk na to?
MilenaP 15:39, 16 maj 2012

majkel0326 napisał(a)
Lilie kolosy,piękne cebule! Zwójka,co to za diabeł? Jest jakiś oprysk na to?

nie mam jeszcze pojęcia czym to pryskać. Na razie zgniotłam wszystkie palcami. Bleeee.... No ale cóż zrobić, przecież nie mogę pozwolić żeby mi zżarły moje własnoręcznie rozmnożone różyczki. Nie poddam się, będę codziennie je zwalczała Chociaż to szkaradztwo trzeba oglądać prawie przez szkło powiększające