Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » zielonastrefa

zielonastrefa

MilenaP 20:50, 13 maj 2012

bialofiolet napisał(a)
Tydzień temu u mnie za oknami dwa jelonki toczyły bój. I to w samo południe takie przedstawienie mieliśmy. Zdjęć nie mam. Tylko filmik.

szkoda, że na ogrodowisku nie da się filmików wklejać. Wtedy to dopiero można by się poczuć jak na prawdziwym spacerze w czyimś ogrodzie
MilenaP 21:02, 13 maj 2012

Kupiłam sobie w środę petunie na okna (we wszystkich kolorach tęczy), angielskie pelargonie, euforbię i zwykłą, stojącą. czerwoną pelargonię A żeby coś zostało na następne lata, zaszalałam i nabyłam 2 lilie Canova i 1 Muscadet
Wszystko już posadzone. Wpadłam na genialny pomysł - żeby nie dźwigać ogromnej donicy, całej wypełnionej ziemią, 3/4 jej wysokości wypełniłam dużymi kawałkami styropianu, a tylko na wierzch wsypałam ziemię. Przecież jednoroczne kwiaty nie potrzebują tak głębokiej ziemi, a ja nie będę się przerywać gdyby np. miał być przymrozek lub z innego powodu musiałabym ją przestawić. Pewnie wszyscy już takie rozwiązanie stosują od lat, ale ja czasem jestem "opóźniona w rozwoju"
Aha, no i ta właśnie ogromna donica zyskała nowe życie. Wyblakły, pomarańczowy plastik pomalowałam na biało. Nie wiem czy przetrwa to więcej niż 1 sezon, ale nawet gdyby tak było, to nie będzie źle
KasiaBialofi... 07:10, 14 maj 2012

Niezły pomysł z tym styropianem.
jotka 07:19, 14 maj 2012

Kwitnący rzepak!!! Zawsze mnie radował ten widok. W mieście go nie uświadczysz, ale za parę dni może ruszę w trasę to się napatrzę Jak Twój ognik? Mój w sobotę pokazał pierwsze listki, a już traciłam nadzieję ...
MilenaP 13:08, 14 maj 2012

jotka napisał(a)
Kwitnący rzepak!!! Zawsze mnie radował ten widok. W mieście go nie uświadczysz, ale za parę dni może ruszę w trasę to się napatrzę Jak Twój ognik? Mój w sobotę pokazał pierwsze listki, a już traciłam nadzieję ...

Jednego, całkowicie przemrożonego wyrzuciłam, a 2 pozostałe ładnie się zazieleniły. Ale słyszałam, że jeżeli roślina podmarznie, to jest już słabsza i najprawdopodobniej kolejna zima ją dobije
majkel0326 13:13, 14 maj 2012

Milenko,dobry pomysł z tym styropianem,w razie potrzeby wykorzystam go u siebie.Ja po petunie wybieram się jutro A lilie są piękne,na pewno będziesz zadowolona.Ja kocham te kwiaty.
MilenaP 13:22, 14 maj 2012

znów dostałam dostawę irysów pumila: atramentowe, pudrowy róż i żółte z brązową plamką no i jeszcze szafirki i białe, pełne narcyzy " Jak ja lubię takie wymiany A to wszystko za moje żurawki Stop light i NN i irysy amerykańskie
MilenaP 13:30, 14 maj 2012

sukces !! przesadziłam sobie do donicy na taras 2 ukorzenione własnoręcznie lawendy, irys który nigdy jeszcze nie kwitł, ma 6 pąków!!!!! i na dodatek mój własny Schopin z patyczka ma 2 pąki!!!!! Hortensja z patyczka rośnie jak szalona - za parę dni ją wystawię na zewnątrz. No i 2 fuksje puściły w wodzie korzonki Tak to mogę się bawić, a nie ciągle tylko wykopywać przemrożone lub podgryzione rośliny lub ratować chore, kupione za krocie np. magnolie.
KasiaBialofi... 13:56, 14 maj 2012

Gratuluje sukcesów! Może kiedyś szkółkę założysz
Martek 14:07, 14 maj 2012

MilenaP napisał(a)
Kupiłam sobie w środę petunie na okna (we wszystkich kolorach tęczy), angielskie pelargonie, euforbię i zwykłą, stojącą. czerwoną pelargonię A żeby coś zostało na następne lata, zaszalałam i nabyłam 2 lilie Canova i 1 Muscadet
Wszystko już posadzone. Wpadłam na genialny pomysł - żeby nie dźwigać ogromnej donicy, całej wypełnionej ziemią, 3/4 jej wysokości wypełniłam dużymi kawałkami styropianu, a tylko na wierzch wsypałam ziemię. Przecież jednoroczne kwiaty nie potrzebują tak głębokiej ziemi, a ja nie będę się przerywać gdyby np. miał być przymrozek lub z innego powodu musiałabym ją przestawić. Pewnie wszyscy już takie rozwiązanie stosują od lat, ale ja czasem jestem "opóźniona w rozwoju"
Aha, no i ta właśnie ogromna donica zyskała nowe życie. Wyblakły, pomarańczowy plastik pomalowałam na biało. Nie wiem czy przetrwa to więcej niż 1 sezon, ale nawet gdyby tak było, to nie będzie źle

Czytam i gratuluję pomysłu.Ja pomyślałam tak samo,ale zrobiłam inaczej i żałuję oczywiście bo donice ciężkie
Nie chciało mi się szukać w garażu styropianu to mam.