Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » zielonastrefa

zielonastrefa

justi 17:46, 15 lis 2012

Zaglądałam

Takie horti małe sadziłąm rok temu i liśćmi obsypałam też, ale bez kartonu. Kwiatków w tym roku jednak nie miały.

gusiarz 17:52, 15 lis 2012

Ja miałam piękne duże hortensje po raz pierwszy. Na 3 krzewach tylko 2 pąki były. Idę więc systemem Danusi - wykopałam z gruntu i do donic przesadzilam. Zimę spędzą w pomieszczeniu chłodnym, ale nie mrożnym. Zobaczymy jak zakwitną w przyszłym roku.
MilenaP 18:15, 15 lis 2012

Ja niestety nie mam już gdzie trzymać tych roślin. Wszystkie pelargonie ( i te wiszące i te stojące i angielskie) przeniosłam do domu i na nic już nie mam miejsca. Hortensje będą więc zimowały w ogrodzie. Już są pod liśćmi, bo dziś było już -3!
Prace betonowe praktycznie już zakończone pozostały malutkie poprawki, bo jak nie jest coś na 100% to nie odpuszczam jestem z efektu baaaardzo zadowolona dziś albo jutro wrzucę zdjęcia, to sami ocenicie.
A dziś byłam na zdjęciach w restauracji w centrum Krakowa i zgadnijcie co? Patrzę, a tu na oknie wystawowym, na zewnątrz pełne skrzynie Citronelek piękne były robiliśmy zdjęcia pysznego jedzenia, między innymi pieczonej gęsi i innych dań, deserów, a ja cały czas myślałam nie o jedzeniu, a o tych żurawkach z 1 krzaczka dałoby się zrobić chyba z 10
MilenaP 10:40, 16 lis 2012

Uwaga, uwaga przedstawiam moją ostatnio wykonywaną murarską robotę, która przyczyniła się do mojej bani na prawej dłoni
Do mojego domu wiodą szerokie betonowe schody, które moja siostra 10 lat temu postanowiła odnowić, malując na zielono farbą do betonu. Co roku od tamtej pory, na wiosnę trzeba było je odmalowywać na nowo, bo farba się łuszczyła. Rok temu mojej mamie znudziło się skrobanie ich i ponowne malowanie, dlatego jakąś "betonową mazią" próbowała zamalować zielony kolor i spowodować by te schody wreszcie przestały być mega śliskie. Po pół roku "betonowa maź" zaczęła odpadać. Nie powiem co mnie wtedy trafiło i powiedziałam DOŚĆ! Nie mogłam patrzeć na wejście do domu, które wyglądało jak obraz nędzy i rozpaczy. Nie dysponując żadnymi środkami finansowymi na ten cel, obmyśliłam plan i i wzięłam się za odnawianie stopni i podstopni klejem do gresu. Robiąc to pierwszy raz w życiu, mordowałam się cały dzień. W między czasie, po odkręceniu drewnianej kratki na clematisa, okazało się, że bok schodów ma podejrzanie popękany tynk. Prę razy stuknęłam młotkiem i odpadło co miało odpaść

Wyrwę w ścianie zaklejałam trzema warstwami, za każdym razem czekając na totalne wyschnięcie.

W między czasie wyrównałam drugą warstwą stopnie i podstopnie. Nabrały też jednolitej barwy Nie mogłam się doczekać, aż narzucę mojego baranka, czyli strukturę
MilenaP 10:54, 16 lis 2012

Po wyschnięciu struktury, można było ją pomalować i posprzątać na rabacie

Wyrwana palisadka trafiła na swoje miejsce, a 1 clematis "przesunął" się i podzielił miejscem z drugim, takim samym. Efekt końcowy jest bardzo zadowalający. Schody mają równe kanty,

nie są śliskie i jeśli przetrzymają próbę czasu (zimę), to na wiosnę może pójdą na to płytki. Pewnie nie są to najpiękniejsze schody świata, ale dla mnie są.
Tu jeszcez bez kory i bez kratki
gusiarz 11:02, 16 lis 2012

Aguś - TYTAN PRACY z Ciebie!!!! Super to wygląda!!! Cały domek staje się jednolity. Baranek - pierwsza klasa. Jeszcze raz - suuuuper robota. Twój eM musi być bardzo dumny.

PS
Zupełnie z innej beczki - co Ty robisz, że masz takie piękne włosy?? Jakieś odżywki specjalne, witaminki??
MilenaP 11:18, 16 lis 2012

gusiarz napisał(a)
Aguś - TYTAN PRACY z Ciebie!!!! Super to wygląda!!! Cały domek staje się jednolity. Baranek - pierwsza klasa. Jeszcze raz - suuuuper robota. Twój eM musi być bardzo dumny.

PS
Zupełnie z innej beczki - co Ty robisz, że masz takie piękne włosy?? Jakieś odżywki specjalne, witaminki??

Aguś?
MilenaP 11:28, 16 lis 2012

W między czasie ułożyłyśmy z mamą chodniczek z płytek chodnikowych do końca, żeby było czysto, bo tam deszcz nigdy nie dopada i ptaki i pies ciągle tam wygrzebywały dziury

Na wiosnę dosieje wzdłuż chodnika trawy, bo jest dość marna.
gusiarz 11:41, 16 lis 2012

MilenaP napisał(a)

PS

Aguś?

Milenko -sorki wielkie - no miałam chwilkę, byłam tu i tam i tak mi w mózgownicy zostało. Jescze raz sorki. Ale ws. włosów serio, serio pytam
MilenaP 12:01, 16 lis 2012

Włosy mam takie od zawsze i nigdy nic z nimi nie robiłam. Od czasu do czasu, jak mnie najdzie, to sobie łyknę jakiś tran w kapsułkach czy inne witaminy, ale to rzadko. Jak byłam mała to miałam prawie 2x tyle włosów co teraz. Jedyne co, to oszczędzam im zabiegów typu prostownica, żele, lakiery, tapirowanie i przesuszanie suszarką. Myję najzwyklejszym szamponem pokrzywowym, żeby ich nie przeciążać i na wilgotne włosy nakładam jedwab w płynie