Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » zielonastrefa

zielonastrefa

MilenaP 22:53, 19 lis 2012

grembosia napisał(a)
I u mnie za płotem widać "kopaczy"
Ale się cieszę, że w końcu się doczekałam kanalizacji

Ja też się bardzo cieszę, bo naczekaliśmy się mnóstwo czasu. Pierwsze opłaty za mapki wpłacaliśmy w 2003 r!!!!! Już myśleliśmy, że się nie doczekamy.
beta 08:57, 20 lis 2012

witaj Milenko

pisałam to już u siebie, ale tu tez napiszę-Zuch -Dziewczyna z Ciebie

u nas pod domem też pracę trwają, Panowie drogę "betonówkę " nam robią, nie wygląda ciekawie ta droga, właściwie to wogóle mi się nie podoba, ale co było robić jak dziura na dziurze

kanalizę mieliśmy robioną 3 lata temu i też był koszmar a teraz gmina wpadła na pomysł że w związku z tym iż owa kanaliza została wybudowana wzrosła wartość nieruchomości i zawołali od ludzi opłate adiacencką, wszyscy oczy postawili, było zdziwienie, bo nikt przed inwestycja tego nie usłyszał, wszyscy zachwyceni byli "udogodnieniami", teraz płacą

pozdrawiam i wybacz za ten wywód
MilenaP 11:26, 20 lis 2012

Drogi betonówki zazdroszczę, bo u nas jest" kamienista tragedia", a nie droga, ale cóż jak sąsiedzi nie chcą się na nic złożyć i nie widzą problemu...mam nadzieję, że u nas nie wymyślą jakichś dodatkowych podatków z powodu kanalizacji, bo i tak podnieśli o 20%. Ciekawa jestem ile będzie kosztowała ta kanalizacja miesięcznie. Czy liczą od liczby osób mieszkających w domu, czy od metra sześciennego ścieków? Jak to u Was jest?
gusiarz 12:47, 20 lis 2012

Milenko - u nas kanalizację mamy szczęśliwie od kilku lat. Liczone są metry sześcienne zużytej wody i ta wartość jest przeliczana na zużyte ścieki. Problem jest przy podlewaniu ogrodu wodą z kranu - bo ścieków wtedy nie wytwarzam a metrażowo liczą wszystko jak leci. Wiem, że można założyć taki sublicznik - zlicza wodę potrzebną do ogrodu, płaci się wówczas za samą wodę. Ja jednak mam zrobioną "studnię" chłonną (u nas glina w niektórych miejscach potworna) na deszczówkę - to idzie z dachu i tym ogród podlewam. Oprócz trawnika, bo mam pompę abisynkę(ręczna) i jak bym miała podlewać trawkę konewką, to cały dzień by mi przeleciał.
Pzdr
justi 13:37, 20 lis 2012

Przed kopaniem musisz wysadzic wszystko co sie da, bo zniszczą koparką. U nas to dziwne te wykopy, skaczą z ulicy na ulicę , trochę tu, trochę tam porobią i wszystko rozkopane.
MilenaP 15:22, 20 lis 2012

gusiarz napisał(a)
Milenko - u nas kanalizację mamy szczęśliwie od kilku lat. Liczone są metry sześcienne zużytej wody i ta wartość jest przeliczana na zużyte ścieki. Problem jest przy podlewaniu ogrodu wodą z kranu - bo ścieków wtedy nie wytwarzam a metrażowo liczą wszystko jak leci. Wiem, że można założyć taki sublicznik - zlicza wodę potrzebną do ogrodu, płaci się wówczas za samą wodę. Ja jednak mam zrobioną "studnię" chłonną (u nas glina w niektórych miejscach potworna) na deszczówkę - to idzie z dachu i tym ogród podlewam. Oprócz trawnika, bo mam pompę abisynkę(ręczna) i jak bym miała podlewać trawkę konewką, to cały dzień by mi przeleciał.
Pzdr

Taka darmowa woda, bez chloru to dla roślinek skarb u mnie niestety mam jedynie kran w zewnętrznej ścianie domu ale myślę intensywnie nad beczką na deszczówkę
popcorn 15:25, 20 lis 2012

Zaglądam i pozdrawiam! U nas kanaliza dopiero w planach na 2013, już się boję co mi zniszczą
MilenaP 15:29, 20 lis 2012

justi napisał(a)
Przed kopaniem musisz wysadzic wszystko co sie da, bo zniszczą koparką. U nas to dziwne te wykopy, skaczą z ulicy na ulicę , trochę tu, trochę tam porobią i wszystko rozkopane.

Justi nie wiem na razie kiedy będą kopać wewnątrz ogrodzenia, ale na pewno po zimie. Na moim podwórku będą chyba musieli kopać ręcznie, bo nie mam wjazdu na tą część ogrodu (garaż z wjazdem mam na drugiej działce). Może to i lepiej, bo człowiek mniej poniszczy niż maszyna. Przynajmniej tak myślę. Na szczęście przekop ma przebiegać w 90% w trawniku, a różankę "złapie" w najwęższym miejscu. Wysadzę więc może z 3 róże i 1 małą hortensję i chyba się uda
Milka 15:52, 20 lis 2012

Ciekawa jestem ile będzie kosztowała ta kanalizacja miesięcznie. Czy liczą od liczby osób mieszkających w domu, czy od metra sześciennego ścieków? Jak to u Was jest?

Liczy się od metra i jest inna stawka na wodę, a inna za ścieki; im więcej osób, tym wyższy rachunek, bo większe zużycie; jak było nas 4, to tak 400 wychodziło, a teraz jak dwoje 180, więc jednak trzeba tez oszczędnie z tą wodą, bo i na 600 może rachunek skoczyć; wszędzie są różne stawki, tak więc i tak się nie da porównac, pozdrawiam
betysia 07:35, 22 lis 2012

Milenus...witaj kochana!!!!!
matunia alez z Ciebie ZLOTA RACZKA!!!!!!
no zuch dziewczyna!!!!!
taka zona to skarb...napisz nad kominkiem co by NIKT przez przyopadek nigdy nie zapomnial!
zagladam z wielka radoscia i doczytuje....!
sciskam i ...merci!