Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Bogusława

Ogród Bogusława

boguslaw_r_ 12:32, 27 paź 2011

zrobiłem walec obawiając się że kula nie wyjdzie - brak doświadczenia, może kiedyś
boguslaw_r_ 12:34, 27 paź 2011

boguslaw_r_ 12:39, 27 paź 2011

modrzew japoński
boguslaw_r_ 12:40, 27 paź 2011

modrzew kornik
boguslaw_r_ 13:17, 27 paź 2011

modrzew europejski
Joaska 13:31, 27 paź 2011

Witam Bogusławie
Odwiedziłam z przyjemnością Twój ogród,
informacje i wskazówki jakie udzilasz odnosie prowadzenie drzewek w formi bonsai porwały mnie do reszty!!
i oczywiscie narodził mi sie pewien pomysł, z natury jestem niecierpliwa i chciałabym już eksperymetować więc, tak sobie pomyślałam a może i u mnie znajdzie się juz cos co bym mogła podciąć, wygiąc uformować i oczywiście znalazłam

Jest to sosna ktora jeszcze 2-3 lata temu mi nie przeszkadzała, a teraz razem z kolegą dębem zasłaniają mi cały widok na dół działki, nie chciałabym jej wycinac, ale taki własnie chodził mi pomysł po głowie, dopóki nie obejrzałam twoich sosen. Więc a może by ją włąsnie tak podciąc w taki słóp???
i formować takie chmurki na końcach? tylko kiedy sie za to zabrać? czy zdążę jeszcze teraz?? czy czekac do wiosny?? Zostaje jeszcze kwestia jak na nią wejśc ale znajdę i na to sposób.
Pozdrawiam
boguslaw_r_ 15:27, 27 paź 2011

witaj sosenka fajna masz dużo miejsca i pole do popisu, ważne aby się nie bać, teraz jest dobra pora, na wiosnę zobaczysz pierwsze efekty, ważne jest miejsce z którego będziesz oglądać to drzewko, jeśli chcesz je przycinać to na pewno się nachodzisz po drabinie z góry na dół do skutku, dobrze mieć pomocnika którym możesz kierować z dołu pokazując którą należy wyciąć, zastanów się dwa razy nim obetniesz, odwrotu nie ma, jeśli wytniesz jak pokazałaś to pamiętaj że te nie obcięte górne gałązki będą ciągnąć do dołu potem można je formować, ale to po wycince sam jestem ciekaw jak Ci to wyjdzie. Do dzieła pozdrawki
Joaska 15:33, 27 paź 2011

No to teraz musze namowić na to "pomocnika" czyli meza zobaczymy czy on tez będzie taki zachwycony pomyslem jak ja
dziekuje za rady i jak cos z tego wyjdzie pochwale sie zdjeciami.
boguslaw_r_ 15:51, 27 paź 2011

Ana napisał(a)
Bogusiu, a czy taką powiedzmy 100 cm sosnę czarną mam wsadzić na tę skarpę pod kątem czy prosto i przyginać? I jak przyginać i strzyc, żeby stworzyć takie piętra jak na powyższym obrazku z inspiracją?
pamiętaj o jednym że nie na wiernym kopiowaniu to polega tylko, tworzysz własny wzór trzymając się takiego lub innego wzoru, to jest wygięte w prawo spróbuj w lewo ma 3 gałązki w jedna strone spróbuj dwie i jedną na drugą stronę wszystko zależy od kupionego drzewka , postaraj się poszukać na jak najgrubszej nodze, mocno wykrzywionego niechcianego przez nikogo brzydkiego kaczątka a będziesz miała łabędzia, potem spróbuj posadzić krzywo ziemię mocno ubić i czekać do wiosny aż się przyjmie, nic na razie nie robić powodzenia w zakupach pamiętaj o brzydkim kaczątku. pozdrawiam Boguś
Halinas 11:24, 01 lis 2011

Bogusławie, Twoje sosny - to bajka, zresztą cały ogród także.
Mam pytanie str. 18 wątku - takie radykalne cięcie sosen, zdjecie jest z datą 7 października - czy to był termin cięcia, czy cięcie było wiosenne, a tylko wstawione w październiku?
Mam sporo sosen i bardzo chciałabym na nich poeksperymentować.