Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Marzenie o...

Marzenie o...

kasiula79 21:55, 23 maj 2014

dzisiaj - dzień prawdy w moim ogrodzie: mam opuchlaki...odkryte przez zupełny przypadek tzn. jakieś 1,5 miesiąca temu rozdzielałam żurawkę Lime Marmelade, bo była już naprawdę duża i jakoś nieładnie zbierała do życia. Porozdzielałam (z pewnością wtedy larw ich nie było) i od razu powtykałam w ziemię (dodam tylko że wcześniej już tak robiłam i ładnie się przyjmowały).Niepokoiło mnie jednak to że nic a nic nie rosną (może tylko 2 lub 3 na ponad 30 wsadzonych). Postanowiłam że będę je reanimować - tj wysadzę z ziemi i wsadzę do doniczek (we wrześniu tak robiłam i 100 się przyjęło). No i je zobaczyłam - masakra jakaś - a najgorsze jest to że one są tak wgryzione w tę "zgrubiałą" część żurawki, że nawet po przycięciu jej końca nie ma się pewności że nie stołują się kilka milimetrów wyżej - tłukłam je w palcach niemiłosiernie, ale ile przeoczyłam - nie wiem, bo przy dwudziestej którejś sztuce to mało co na oczy widziałam....niektóre sadzonki zeżarły mi całkowicie - po prostu wyjęłam je z ziemi.... (nawet zastanawiałam się czy nie zrobić im zdjęcia jak siedzą we wnętrzu żurawki, ale w sumie w temacie opuchlaków już zostało tyle powiedziane, ze nie ma co tym paskudom jeszcze zdjęcia robić...)

z dobrych wiadomości to te, że zmrożone majowym przymrozkiem begonie, marikeny - puszczają listki, więc wygląda na to że nie będzie łysolków cały sezon. Klon palmowy zgodnie z tym co mówił Franek również zaczął wypuszczać nowe listeczki - ale się cieszę

pozdrawiam wszystkich zaglądających

Zielona 10:33, 24 maj 2014

Kasia... nie wierzę... a ja w końcu kupiłam żurawki... bo uznałam, że nie ma co paniki siać... Zaglądałam co prawda do doniczki, sadzonkę wyjęłam, ale... skoro piszesz, ze te paskudy tak głęboko mogą siedzieć... Hmm... zanim posadzę, będę się bawiła w dokładne oględziny...

A jak ogród po ulewam? pozbierał się?
agam 14:27, 24 maj 2014

W moich żurawkach opuchlaków jest mało, ale za to w rozchodnikach masa. Wydarłam je wszystkie i teraz zastanawiam się czy sadzić czy wyrzucić. Larwy siedzą głęboko i rzeczywiście trudno je dokładnie wyczyścić.
Buziaki weekendowe
polinka 16:44, 24 maj 2014

Zaznaczam ogród na spacer aby nigdzie nie uciekł
kasiula79 21:45, 25 maj 2014

Zielona napisał(a)
Kasia... nie wierzę... a ja w końcu kupiłam żurawki... bo uznałam, że nie ma co paniki siać... Zaglądałam co prawda do doniczki, sadzonkę wyjęłam, ale... skoro piszesz, ze te paskudy tak głęboko mogą siedzieć... Hmm... zanim posadzę, będę się bawiła w dokładne oględziny...

A jak ogród po ulewam? pozbierał się?

Martuś masz rację - nie ma co siać paniki, tylko że ja do tej pory żyłam sobie w błogiej nieświadomości ze mnie te paskudztwa omijają - ale najdziwniejsze jest to, że sadzonki tych żurawek podarowałam mamie i sąsiadce i ....u nich ładnie rosną...(nic z tego nie rozumiem, ale dobrze że chociaż u nich są ładne...)

ogród po ulewie trochę pokiereszowany - na razie nic nie mówię tylko obserwuję roślinki
kasiula79 21:46, 25 maj 2014

agam napisał(a)
W moich żurawkach opuchlaków jest mało, ale za to w rozchodnikach masa. Wydarłam je wszystkie i teraz zastanawiam się czy sadzić czy wyrzucić. Larwy siedzą głęboko i rzeczywiście trudno je dokładnie wyczyścić.
Buziaki weekendowe

Aguś odsyłam buziaczki

miłego tygodnia życzę
kasiula79 21:47, 25 maj 2014

polinka napisał(a)
Zaznaczam ogród na spacer aby nigdzie nie uciekł

Polinka - nie ucieknie

zapraszam
kasiula79 21:54, 25 maj 2014

trochę fotek:

krótko kwitnące (najpierw deszcze, potem palące słońce) w tym roku rh:

surfinie po plantonie ładnie kwitną: