Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Marzenie o...

Marzenie o...

Cleo 23:35, 02 sie 2013

Ehhh tkwię w zachwycie!!!!

Pisząc poprzedniego posta nie widziałam jeszcze lipcowych zdjęć. Twój ogród tak silnie trafia w mój gust, że będzie dla mnie ogromną inspiracją..
Zakochałam się w bukszpanach, te swoje maleńkie planuję formować na kule, ale jeszcze dłuuugo będę musiała poczekać. Niestety fundusze nie pozwalają kupować tak okazałych roślin jak Twoje.
Cisy na pniu - rewelacja. Widziałam je już u Syli, u Ciebie przekonały mnie jeszcze bardziej. Pomarzę sobie, że kiedyś zagoszczą i w moim ogrodzie.
Pozdrawiam
kasiula79 09:18, 04 sie 2013

Ola, Cleo dziękuję za komplementy. Bardzo miło się je czyta

Cleo inspiruj się do woli. Jeśli będzie Ci potrzebne zdjęcie konkretnej rabaty, rośliny - pisz śmiało.
Rośliny tylko niektóre kupiłam duże (cisy na pniu), reszta urosła lub dalej rośnie . Co do ceny roślin to porozglądaj się dobrze w okolicznych szkółkach - ja po 1,5 roku jeżdżenia do różnych szkółek odkryłam że praktycznie pod nosem mam szkółkę, w której rośliny maja ok 30% taniej niż w innych szkółkach.
Pozdrawiam i zapraszam!
leon60 09:51, 04 sie 2013

Kasiu proszę o info na pw odnośnie tej szkółki
Pozdrawiam w ten upalny dzień
Cleo 10:52, 04 sie 2013

Kasia, co do szkółek u mnie to w okolicy jakieś są, jednak mam tę możliwość, że co niedziela niedaleko mnie jest pchli targ i tam zjeżdżają się wszyscy okoliczni hodowcy roślinek. Fajnie, bo wszystkich mam koło siebie i nic tylko wybierać Minusem tego jest to, że nie zawsze wszystko wiozą, jednak można się z nimi umawiać i zamówić konkretne rośliny. Drugim dla mnie największym minusem jest to, że mój M w niektóre weekendy pracuje, tak jak dzisiaj na rano, a ja wtedy nie mam co zrobić ze swoimi dziewczynkami. Także dziś, gdyby nie pracował to ja skoro świt bym już kupowała drzewka hihi A tak muszę się wstrzymać do następnego tygodnia.

Pozdrawiam i zapraszam do siebie, zajrzyj, może coś mi podpowiesz
kasiula79 12:07, 04 sie 2013

Cleo jak ja Ci zazdroszczę tego targu!!!

A tu wspomniana rabatka (pisałam o niej w Twoim wątku):

Cleo 12:16, 04 sie 2013

Ta piękna jest!

Wiem, wiem, widziałam ją już wcześniej i już wcześniej zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Syla świetnie to wymyśliła. A bukszpany uwielbiam.

Kiedy będziesz je przycinała pierwszy raz, czy już przycinałaś?

Pytałam u siebie, ale jak już jestem tu to zapytam jeszcze raz: jak przygotować rabatę do nasadzeń? Zanim wysypie się korę.
kasiula79 13:51, 04 sie 2013

Kulki już cięłam w tym roku - wiosną i końcem czerwca (dobrze to robić w pochmurny dzień, żeby słonko listków nie przypalało). Te w żywopłociku zostawiłam w tym roku luzem, w następnym pociacham

Rabatę po prostu dobrze przekop (jak słaba ziemia to wymieszaj z lepszą - ja u siebie wprawdzie tak nie robiłam, ale za to do dołka wsypywałam wartościowszą ziemię) , powyrywaj chwasty i sadź. Po wsadzeniu wyściółkuj korą. Przyznam się że na niektórych rabatach (tych z których musiałam usuwać darń) mam jeszcze włókninę - wiem że na Ogrodowisku tego nie polecają, ale po prostu nie dałabym tego ogarnąć. Z czasem jak rośliny urosną będę usuwać.

kasiula79 11:33, 05 sie 2013

kwitnące limki: (te, które rosną w słońcu od razu są białe, natomiast limki z cienia mają ten limonkowy odcień)

kasiula79 11:38, 05 sie 2013

i jeszcze cisy elegantisima z żółtymi przyrostami:

atena35 11:53, 05 sie 2013

kasiula79 napisał(a)
kwitnące limki: (te, które rosną w słońcu od razu są białe, natomiast limki z cienia mają ten limonkowy odcień)

Jak byłam tu rano, nic nie kwitło, a teraz taka hortensjowa orgia Śliczne.
Ile mają latek?