Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Marzenia i plany vs. rzeczywistość

Marzenia i plany vs. rzeczywistość

butterfly 10:27, 08 wrz 2013

Dzięki dziewczyny za rady.
Myślałam i myślałam, intensywnie...
i takie wnioski

- przede wszystkim - żółtego niet...mam na jednej rabacie dużo tawuły, i nie stety męczy mnie ten kolor, nie leży mi ta rabata tak bardzo, że ją wymienię na wiosne... tylko gdzie ja upchnę tyle tawuł..

- stipa zostaje tam gdzie jest chyba że zima ją źle potraktuje... i na pewno zostają tam rozchodniki. naoglądałam się sporo zdjęć z takim połaczeniem - podoba mi się

- zmian na rabacie tej "wijącej się " nie będzie, przesadzałam wszystkie żurawki, wystarczy...
jedynie mam ochotę na zmianę jeżówek, sadziłam niedawno, powinny dać radę przy przesadzaniu.
Tu dojdą jeszcze bodziszki, ale to na wiosnę.

- nadal sie zastanawiam nad pasem pomiędzy żurawkami a stipą...
kasiula79 12:22, 08 wrz 2013

Beatko skoro nie żółty kolor to może taka intensywna zieleń (taka bardzo jasna)?
agniecha973 13:07, 08 wrz 2013

A ja coś dopowiem w sprawie jeżówek. Nie wiem czy to dobry pomysł wymienić różowe na białe, bo w tej chwili białe mi się najmniej ze wszystkich podobają. Są ładne "na świeżo", a teraz jak przekwitają (choć nadal zdobią, więc nie obcinam) robią się brudno białe i tak jest w sumie już od dłuższego czasu. Żal obciąć, bo dla mnie to nie są przekwitnięte kwiaty, ale już mniej elegancko wyglądają. Może są jakieś "lepsze" odmiany. Ja mam Mikshake (cudne są jak się rozwijają) i jedną nie wiem jaką, bo p. Podstolec zamiast Green Jewel podmienił mi na jakąś niską białą pojedynczą. I ta sama historia z nimi. Może np. odmiana Virgin jest cały czas śnieżnobiała? Chyba Noemi miała ją w tamtym roku.
butterfly 16:26, 08 wrz 2013

Aga, to zabiłaś mi ćwieka...
Moje pojedyncze różowe nie pokazały jeszcze całej swej urody, szybko przekwitły... może dlatego mam ochote na podmiane...
Mnie własnie ta Virgin wpadła w oko - piekna jest...
Magnolia coś wspominała, że któras u niej wyjątkowo długo kwitła
a u AniASC chyba własnie Green Jewel też długo kwitła...
szkoda, że tak brzydko się "starzeją"....

Kasiu, ja tę myslę że taki seledynek, intensywnie zielony byłby.... byle nie wpadający w żółć... tak mam teraz z tawułą - po przycięciu świeży zieloniutki kolorek, potem w zółty sie zamienia...
agniecha973 16:39, 08 wrz 2013

Magnolia też niedawno u mnie o Green Jewel pisała, tyle, że ona się mało wyróżnia wśród zieleni. Ale podoba mi się bardzo. Mam od niedawna u siebie.
Podpytaj czy takie same obserwacje co do białych jeżówek ma Ania asc, ona ma dużo różnych i dobrym obserwatorem jest.
Syla 16:46, 08 wrz 2013

butterfly napisał(a)

Gosieńko, a tu, pomiedzy stipą a żurawkami

Marikeny przesadzę - jeszcze się waham gdzie więc na razie stoją...

NO mnie spodobało się to połączenie
http://pinterest.com/pin/52284045645109603/

ale jak zauważyłas może być za ciemno... i chyba już za dużo gatunków tam będzie...

szukałam aż trafiłam na świetne połączenie festuca ovina z berberysem Aurea - parę kulek seledynowych zanurzonych w tej kostrzewie... mhhhhh

ale jeszcze się waham...

O!! Znalazłam to połączenie!
http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=137040

chciałabym doradzić ale marna jestem w te klocki bylinkowe ..... szkoda , że nie lubisz żółtego .... ale kolorek można wprowadzić poprzez biały np. carexa Ice Dance lub Ice Cream i wprowadzić je pomiędzy stipą a żurawką a berberysa np. Helmond Pillar pomiędzy stipę , tak niereguralnie ?
Sonka 21:19, 12 wrz 2013

Beatko, tak wyglądają moje jeżówki, kwitną już drugi miesiąc, miały być białe, ale ponieważ brakło i akurat w sklepie ukazały się mix, to dosadziłam i nawet mi się podobają- są białe, różowe, czerwone, jak zwykle wiosną będę przesadzać, bo zbyt stłoczone są, jutro dam zdjęcie, nie moge, jestem na męża komputerze,pa
Sonka 08:09, 14 wrz 2013

zdjęcie trochę niewyraźnne,
butterfly 08:20, 14 wrz 2013

O, wiedziałam kiedy wejść na forum

Dziękuję ci Krysiu za zdjęcia - połączenie jeżówek i stipy - boskie...
Mam nadzieje że moja przezimuje bez problemu - twoja już zimowała?

Jak planowałam tamtą rabatę też zastanawiałam się nad 2 kolorami jeżówek - może i to nie był zły pomysł...? bardzo ładnie to u ciebie wygląda
Sonka 08:50, 14 wrz 2013

W realu powiem szczerze wygląda lepiej, stipę mam pierwszy rok, zostawiłam u córki ładowarkę do baterii do aparatu fot. ale aktualnie jeżówki jeszcze się rozwijają i mają ciągle świeże kwiaty. Druga roślina boska i warta posadzenia, to zawilce japońskie, ja mam białe Honorine Jobert( nie wiem czy poprawnie nazwę podałam) oraz jedną kępkę pajęczynowatego. Na zachodzie widziałam cudownie kwitnące z ogromną ilością kwiatów kępy o średnicy metra i wysokości ok. 1, 20cm lub więcej wysokości, cudne, obsadzane są np. rondka we Francji lub miejskie rabaty.
Stipę mam po raz pierwszy, własnej produkcji.