Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

abiko 14:20, 21 mar 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Utopijna wersja szkoły ... Było już kiedyś o tym lepszym świecie na ziemi w dziele "Utopia" T. Morusa (jesteśmy w Anglii okresu Odrodzenia - fascynująca epoka). Podczas ostatniej angielskiej wyprawy byliśmy w jednym zamku należącym do rodziny Morusów. Niestety, przewodnik, nie był przygotowany na grupę zwiedzających, która zadaje wiele pytań i świetnie orientuje się w historii.

Sebuś, dawno u Ciebie nie byłam, zajrzę pooglądać zdjęcia, jak wstawisz.

To zanim Sebek wróci po obiedzie, Pszczółko co było dalej?
Pszczelarnia 15:04, 21 mar 2014

I jakież zdumienie zacnego pana w garniturze, kustosza dób dziedzicznych tego zamku; oto bowiem wycieczka ogrodnicza z Polski zadaje pytania historyczne. A te pytania zawsze są natury politycznej.
Więc ów przewodnik odwraca nasze rozognione myśli od polityki Henryka VIII (wiadomo niecne życie, papiestwo i reformacja) i jego wielkiego kanclerza opowiadając, że w tym pokoju nocowała królowa Elżbieta I, małym pokoju, cieplejszym pokoju.
My spoglądamy w pokoju bawialnym na malutki, jakby wstydliwie powieszony, portrecik Anny Boleyn (2. żona Henryka VIII) i już gotowi jesteśmy roztrząsać jej winę politycznego i małżeńskiego odtrącenia a pan przewodnik opowiada o tym, że pokój nadal służy rodzinie More-Molyneux; chętnie spędzają tu razem czas.
Warto to miejsce zobaczyć - komu po drodze: www.loseleypark.co.uk
Sebek 18:42, 21 mar 2014

Aaaaaaaaa, padam.....dzisiaj już całkowicie uszło ze mnie życie.....
Dzień otwarty szkoły już minął....Jednak myśleliśmy, że powiemy naszą prezentację 3-4 razy, potem planowo zwolnimy się o 10 i pójdziemy oglądać pokazy..... Przez szkołę przewinęło się dziś ponad 40 gimnazjów z całego powiatu....Każdej klasie przedstawialiśmy tą samą prezentację....Plus kilka razy pojedynczym uczniom... W rezultacie była jeszcze godzina 15, a my nadal promowaliśmy szkołę..... Co najmniej po raz pięćdziesiąty mówiąc to samo....Mimo regularnego ruchu moje nogi są do wymiany - nawet nie mam siły leżeć W ciągu tych 8 godzin mieliśmy może 20 minut przerwy - oczywiście na zjedzenie kanapki czy czegoś podobnego brakło czasu.... łyk wody musiał wystarczyć

Ale jak dojechałem do domu to co?? Do ogrodu.... No jak nie jak tak Zobaczyłem, że bukszpany już puściły pąki, więc szybko wziąłem się za cięcie....Pociachałem całą rabatę przy ciurkadełku - czyli obwódki bukszpanowe, kule, stożki, bonsai dla ubogich oraz trzmielinę pienną. Dodatkowo na froncie pociąłem Hakuro - oczywiście zdążyły puścić liście - oby odbiły, bo teraz mało zielonego zostało.... Jutro uformuję żywopłocik na froncie, pienne cisy i resztę kul bukszpanowych oraz jak starczy mi czasu to żywopłot z żywotników.... Plus zamierzam uruchomić ciurkadełko W międzyczasie zrobiłem zdjęcia, ale nie wiem czy mam siłę je wgrać....
Madzenka 20:23, 21 mar 2014

Hi hi wprawiasz się w obsłudze imprez targowych
A fotki gdzie SOM?
ewa004 21:18, 21 mar 2014

Masz siłę! ,dawaj fotki
atena35 21:31, 21 mar 2014

Ty to jak kombajn jesteś z tym cięciem
Fotki mile widziane
Sebek 21:45, 21 mar 2014

Madżen - no wprawiam się Chyba aż za bardzo - bendem negocjować wzorowe zachowanie

Ewa - zapomniałem....zasiedziałem się na pinsie....może być jutro?

Tosiu - od kartonu ciąłem obwódki, więc szło szybko - a kule to już na oko Jednakże wcale krzywe nie wyszły
gunia1990 22:29, 21 mar 2014

jejku przeczytałam "powąchałem całą rabatę przy ciurkadelku" i miałam rozkminkę dlaczego ją tak wąchałeś jak teraz tylko cebule kwitną...
atena35 22:33, 21 mar 2014

Sebuśkam za przypomnienie o cięciu na pudełko
Jutro uskutecznię
ewa004 22:34, 21 mar 2014

I ja cięłam żywopłocik z kartonu świetna metoda
Na zdjęcia ewentualnie do jutra poczekam