Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

Tess 23:02, 24 sie 2014

Sebek, litości. Kurczak?
Pokaż.
Sebek 07:15, 25 sie 2014

Jeśli się będzie nadawać to pokażę Pozdrawiam
Mille 08:29, 25 sie 2014

Przyszłam na kurczaka ))

Sebku widzę, że wszystko przesadzasz, poradź czy przesadzić teraz lawendę? Została zakupiona wiosną i niestety po wiosennych ulewach połowa gałązek leżała na ziemi i zaczeła tak głupio rosnąć, więc musiałam mocno przyciąć. Opłaciło się, bo pięknie się zagęściła, ale dopiero teraz przymierza się do kwitnienia (dopiero ma głównie małe pąki). No i właśnie mam dylemat czy przesadzać czy muszę czekać do wiosny? To jest lawenda Blue scent.
Chciałabym przesadzić też Hidcote, ale ona u mnie teraz jest niemal w pełni kwitnienia (rośnie pierwszy rok, wiec wystartowała trochę później), tzn. już powoli przekwita.

Co robić?
WilczaGora 08:48, 25 sie 2014

Sebek napisał(a)

Kasiu, do mnie siedzenie na miejscu nie pasuje Jak do wszystkich ogrodomaniaków

Dzisiaj kupiłem sobie 6 paczek tulipanów w T. - zwykłe różowe i pełne Kusiły mnie żółte, ale jestem konsekwentny, przynajmniej na razie

Pozdrawiam zaglądających

a ja sobie obiecałam - żadnego kupowania tulipanów w tym sezonie, ale czy wytrzymam - wątpię
Sebek 09:30, 25 sie 2014

Mille napisał(a)
Przyszłam na kurczaka ))

Sebku widzę, że wszystko przesadzasz, poradź czy przesadzić teraz lawendę? Została zakupiona wiosną i niestety po wiosennych ulewach połowa gałązek leżała na ziemi i zaczeła tak głupio rosnąć, więc musiałam mocno przyciąć. Opłaciło się, bo pięknie się zagęściła, ale dopiero teraz przymierza się do kwitnienia (dopiero ma głównie małe pąki). No i właśnie mam dylemat czy przesadzać czy muszę czekać do wiosny? To jest lawenda Blue scent.
Chciałabym przesadzić też Hidcote, ale ona u mnie teraz jest niemal w pełni kwitnienia (rośnie pierwszy rok, wiec wystartowała trochę później), tzn. już powoli przekwita.

Co robić?
Swoje przesadziłem i szczerze jeśli nie musisz to poczekaj do wiosny żyją, ale niektóre kwiatki klapnely i nie wyglądają zbyt dobrze...
Sebek 09:32, 25 sie 2014

WilczaGora napisał(a)

a ja sobie obiecałam - żadnego kupowania tulipanów w tym sezonie, ale czy wytrzymam - wątpię

Ja sobie ustalić w głowie co, ile i gdzie się zmieści, bo dość dużo cebul wykopalem i mam mnóstwo miejsca na nowe
WilczaGora 10:27, 25 sie 2014

Sebek napisał(a)

Ja sobie ustalić w głowie co, ile i gdzie się zmieści, bo dość dużo cebul wykopalem i mam mnóstwo miejsca na nowe

a te co wykopałeś to nie do "przeprowadzki" ?
bo jeśli do wyrzucenia ... to właśnie masz odpowiedź, dlaczego ja już nie mam do nich cierpliwości...u mnie ani nawożenie po przekwitnięciu, ani wykopywanie nie dają rady z dzisiejszą "technologią hodowania cebul?
w 2-3 roku liście...mam dość
Milka 11:13, 25 sie 2014

Sebek napisał(a)

a ja przy okazji przenosin roślin, strasznie dużo tulipanów poniszczyłam, niestety jak się kopie, rzadko się pamięta gdzie one są ale już ktoś mi tulipany kupił w Holandii, posadzę kolejne i miałam nie sadzić, ale chyba zmienię zdanie idę w róż i w pink
AsiaK_Z 13:59, 25 sie 2014

Cześć Sebku, ja z rewizytą bardzo dziękuję, że odwiedziłeś mój "ogród". W porównaniu z Twoim, mój to nic ale pracuję nad nim. Efekt moich prac oczywiście pokażę, jak już będzie ładniej Dziękuję też za sugestie
Dzięki licznym spacerom po Ogrodowisku, mam już kilka pomysłów na zmiany u mnie
Sebek 15:56, 25 sie 2014

WilczaGora napisał(a)

a te co wykopałeś to nie do "przeprowadzki" ?
bo jeśli do wyrzucenia ... to właśnie masz odpowiedź, dlaczego ja już nie mam do nich cierpliwości...u mnie ani nawożenie po przekwitnięciu, ani wykopywanie nie dają rady z dzisiejszą "technologią hodowania cebul?
w 2-3 roku liście...mam dość

U mnie też niestety tak jest, dlatego te stare cebule sadzę byle gdzie, a te nowe w reprezentacyjne miejsca