Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

abiko 10:20, 21 maj 2015

Sebek napisał(a)

Aga - sadzę bezpośrednio do nich. Wypaliłem dziury w dnach, więc woda w nich nie stoi. Jeśli miałbym do nich odpowiednie osłonki to nie zastanawiałbym się tylko od razu w nich posadził, bo te donice szybko się brudzą... Jeśli chcesz je mieć czyste to muszą stać w miejscu, gdzie deszcz nie będzie rozchlapywał piachu i innego kurzu - a rzadko kiedy ma się takie miejsce, pod dach przecież deszcz też dociera... Innym sposobem jest ich regularne mycie Ja czasem je spłukam bezpośrednio wężem ogrodowym, a jak zmieniam nasadzenia to myję je szczotką i cifem - wtedy aż świecą

Seba robię to samo, tzn cif i szczotka Ja je wstawiam w osłonkach z mniejszymi lub większymi kombinacjami. W weekend czesałam trawę.. mina sąsiadów bezcenna
Aska 10:32, 21 maj 2015

Sebek, pięknie u Ciebie. Pozdrawiam i życzę udanego dnia.
Gabrysia_ 10:59, 21 maj 2015

Sebek ...zamiatanie trawnika mnie rozwaliło
...przypomniało mi się jak ja swój odkurzałam...blondynce na szczęście wszystko wypada
Ozz 12:45, 21 maj 2015

To pokaż no fotki z tego przewracania do góry nogami, dla niezorientowanych
makkasia 14:30, 21 maj 2015

Sebek napisał(a)

Hortensjo - tyle lat jestem na ogrodowisku, a słynnej Limelight w ogrodzie nie mam - ffffstyd mi strasznie Miałem jedną sztukę, ale zniknęła po zimie wraz z korzeniami

Mam odmianę Silver Dollar - są posadzone w 2012 oczywiście po jednej sztuce - patrz jakie wielgachne sadziłem A co najlepsze przyszły do mnie jesienią, czyli właściwie to był ich drugi sezon ze mną Widzisz je tam?

A to one w 2014

Aż się mi micha ucieszyła do tych zdjęć, a humor miałem kiepski

Odległość między nimi to mniej więcej 2 metry W tym roku pojawił się plan przesadzenia ich, ale w końcu je zostawiłem w spokoju Całą resztę przewróciłem do góry nogami

Jestem ciekawa tego miejsca tego lata pamiętam Twoją wiosenną rewolucje
Czasami pokaż większy plan Miszczu
Uściskaj Babcię macham
Hortensja 18:17, 21 maj 2015

Sebek, dzięki za fotoodpowiedź
Nie wiem, czemu pomyślałam, że to Limelight - może dlatego że to ciągle nr1 na forum.
Niemniej cieszy mnie że to "Silver dollar' bo właśnie na tę odmianę się zdecydowałam.Jak przystało na mój forumowy login postanowiłam zrobić szpaler z 15-20 'dolarów', dołożyć rozchodniki i trawy. Szalenie podobała mi się wystawa Szkółki Szmit na "Zieleń to życie 2014'
Kiedy jest najlepszy czas na zakup hortensji? Obdzwoniłam 4 szkółki w Małopolsce i nikt nie ma na stanie 15 sztuk "Silver Dollar" ani "Limelight". Dopiero pod Warszawą znalazłam szkółkę która miała tyle na stanie. Czy to jeszcze nie czas na hortensje czy może magia Ogrodowiska spowodowała, że znikają ze szkólek jak ciepłe bułeczki?

Pozdrawiam

acha - u Danusi przeczytałam że swoją hortensję posadzila 2 sadzonki do jednego dołka - stąd moje pytanie.
Sebek 00:02, 22 maj 2015

Wybaczcie moją nieobecność na forum, ale jestem nieczasowy z powodu studiów...

Gabrysiu - widziałem odkurzanie listków bukszpanu, ale żeby trawnik odkurzaczem traktować? Szalllona

Olena - fotek było dużo, ale jak zrobię wszystko to pokażę przed i po

Hortensjo - te krzewy powinny być już w sprzedaży, a Twoja ilość szkółek nie powinna zaskakiwać... Jednak masz rację z tym, że gatunki roślin polecane przez Danusię rozchodzą się jak ciepłe bułeczki. Jula81 zamawiała te hortensje w necie i przyszły bardzo ładne, może tam sprostają Twoim oczekiwaniom ilościowym

Odpowiadam zbiorowo na pytania, bo dziś już padam... Skoro mowa o padaniu to jutro mogłoby zaświecić słońce, bo kiedy trawnik skoszę?
Macham mocno do wszystkich zaglądających
Kacha123 00:38, 22 maj 2015

Odmachuję również w niedoczasie. Na widok Twoich hortensji westchnęłam.
Gabrysia_ 07:47, 22 maj 2015

Sebek,jeszcze chwila i odsapniesz
kachat 09:20, 22 maj 2015

Hortensje masz Sebku przepiękne, nawozisz je czymś..?
Ja bym je na twoim miejscu przesadziła pod dom, a wzdłuż ścieżki zrobiła niższą kompozycję z innych roślin, teraz hortensje trochę tak przytłaczająco tam wygadają. Myślę, ze jakby trafiły pod sam dom, to byłoby genialnie