Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

alinak 22:07, 05 paź 2012

Sebek wróciłam do wianka - odlotowy i oryginalny. chyba tez sobie zrobię - choć raz
Sebek 22:20, 05 paź 2012

alinak napisał(a)
Sebek wróciłam do wianka - odlotowy i oryginalny. chyba tez sobie zrobię - choć raz

Koniecznie - wystarczy kupić podkład - reszta się znajdzie Jakbyś nie mogła znaleźć podkładu to zawsze są jakieś w Kameleonie w Wadowicach
ana_art 22:22, 05 paź 2012

Oj Sebek galopujesz, cofnełam się kilkanascie stron, pooglądalam wianki, poczytałam o Tadku ufff tez mi się go ciężko czytało... o egzaminie... nietety tak jest że na jeżdzie raz idzie dobrze a raz do kitu swój egzamin zdałam za dtugim razem bo instruktor na pacu chodził z linijką
no i te czosnki miodzio.
alinak 22:24, 05 paź 2012

oo- to dzięki za podpowiedź .
Evchen 22:25, 05 paź 2012

przemekg napisał(a)

Spróbuje ja pomóc. Brązowienie cisów może powodować zbyt silne nasłonecznienie lub niedokarmienie magnezem. Jeżeli to drugie to należy zastosować nawóz o dużej zawartości siarczanu magnezu. Może też być taka sytuacja, że po prostu najstarsze igły opadają, by ponownie wytworzyć nowe w miejscach gdzie opadły.

Dziękuję Sławko za pomoc
Nasłonecznienie jest mega silne, niestety....
ale przetrwały najsilniejsze upały, a teraz zaczynają chorować?
Może ten siarczan magnezu.. jakim preparatem podlać?

W tym roku było strasznie sucho i może teraz dało się we znaki złe stanowisko...

Odnośnie przyczyny tego stanu rzeczy się nie wypowiadam, ale faktycznie magnez jest niezbedny dla rośliny wchodzi w skład chlorofilu, a co za tym idzie wpływa na intensywny zielony kolor roślin.
Sławek gdyby nie chodziło o cisa podpisałbym się pod Twoimi słowami obiema rękami, ale....
Siarczan magnezu to szybkodziałający nawóz magnezowy Mg SO4 ale jest to nawóz o odczynie kwaśnym zawiera jon siarczanowy, zakwasza środowisko, a z tego co mi wiadomo cisy to jedne z nielicznych iglaków które nie preferują kwaśnego odczynu gleby, dlatego dla zwiekszenia zawartości magnezu w glebie przy cisach, zastosowałbym wapno magnezowe nawóz wzbogacający glebę w magnez a jednocześnie podnoszący poziom ph. Myślę że ten nawóz bedzie korzystniejszy, chociaż jednorazowe zastosowanie siarczanu magnezu, również dostarczy magnezu a szkody też nie wyrządzi.

A może po prostu je opryskać czymś grzybobójczym?...
Sebek 22:34, 05 paź 2012

Anetko - zobaczę co będzie dalej....A swoje czosnki dzisiaj posadziłem - jak i resztę cebulek

Alinko - nie ma za co Jakby Ci nie pasowały to są jeszcze w Tinie na Kościuszki - ale chyba droższe - ale za to jakie urocze mają wiadereczka i skrzyneczki

Ewuś - no nie zaszkodzi. Jednak myślę, że to przez pogodę....
Evchen 22:38, 05 paź 2012

Oby Sebuś, oby.. bo szkoda by mi było...
Madzenka 22:45, 05 paź 2012

Sebku pozdrawiam
Pana Tadeusza koenicznie przeczytaj To mus aby epopeję narodową własnymi oczami skonsumować
Evchen a czy Ty podlewasz cisy??? Teraz straszliwa susza i bardzo zmienna pogoda a niedobory ewnie mają i potasu i magnezu. U mnie też niedobory są ale si nie stresuje tylko wiosna ostro ponawoźe zgodnie z instrukcją Danusi.

Moje cisy w straznym słońcu rosna i nie brązowieją. W ubiegłym roku nabrały zimą brunatnego koloru, zawsze sie takie robią ale wiosną ponownie się pięknie na zielono wybarwiły .
Sebek 23:21, 05 paź 2012

Mam zdjęcia - ale wczorajsze - bo dziś tylko cebule zasadziłem i mnie wwiało do domu

Sebek 23:22, 05 paź 2012