Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

Evchen 12:30, 05 paź 2012

Siarczan magnezu?
kupię takie coś w ogóle?
Slawko 12:34, 05 paź 2012

Oczywiście w sklepach z artykułami dla gospodarstw rolnych będzie na pewno, myślę że w ogrodniczych też powinno być
Borbetka 15:13, 05 paź 2012

Sebek, czytałam chyba u Ciebie, że dzieliłeś trawki teraz. Zgadza się? Kupiłam dzisiaj 8 doniczek trawki Evergold i pytałam Pana czy mogę podzielić a on, że za młode są. Moim zdaniem są całkiem spore, jak je podzieliłeś i jakie duże?
Sebek 15:36, 05 paź 2012

Evchen napisał(a)

Spróbuje ja pomóc. Brązowienie cisów może powodować zbyt silne nasłonecznienie lub niedokarmienie magnezem. Jeżeli to drugie to należy zastosować nawóz o dużej zawartości siarczanu magnezu. Może też być taka sytuacja, że po prostu najstarsze igły opadają, by ponownie wytworzyć nowe w miejscach gdzie opadły.

Dziękuję Sławko za pomoc
Nasłonecznienie jest mega silne, niestety....
ale przetrwały najsilniejsze upały, a teraz zaczynają chorować?
Może ten siarczan magnezu.. jakim preparatem podlać?

Myślę, że to jest spowodowane spadkami temperatur - rano ledwie kilka stopni - w środku dnia upał.

Ale pokaż je to zobaczymy
Sebek 15:40, 05 paź 2012

Borbetka napisał(a)
Sebek, czytałam chyba u Ciebie, że dzieliłeś trawki teraz. Zgadza się? Kupiłam dzisiaj 8 doniczek trawki Evergold i pytałam Pana czy mogę podzielić a on, że za młode są. Moim zdaniem są całkiem spore, jak je podzieliłeś i jakie duże?

Dzieliłem takie hakone 11 września

Reszta zdjęć tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1724-u-sebka-czyli-ogrodowych-rewolucji-ciag-dalszy?page=390

Ale teraz traw już na pewno nie dziel - tylko wsadzaj szybciutko do ziemi
Slawko 15:41, 05 paź 2012

Evchen napisał(a)

Spróbuje ja pomóc. Brązowienie cisów może powodować zbyt silne nasłonecznienie lub niedokarmienie magnezem. Jeżeli to drugie to należy zastosować nawóz o dużej zawartości siarczanu magnezu. Może też być taka sytuacja, że po prostu najstarsze igły opadają, by ponownie wytworzyć nowe w miejscach gdzie opadły.

Dziękuję Sławko za pomoc

W tym roku było strasznie sucho i może teraz dało się we znaki złe stanowisko...
przemekg 18:03, 05 paź 2012

Slawko napisał(a)

Dziękuję Sławko za pomoc

W tym roku było strasznie sucho i może teraz dało się we znaki złe stanowisko...

Odnośnie przyczyny tego stanu rzeczy się nie wypowiadam, ale faktycznie magnez jest niezbedny dla rośliny wchodzi w skład chlorofilu, a co za tym idzie wpływa na intensywny zielony kolor roślin.
Sławek gdyby nie chodziło o cisa podpisałbym się pod Twoimi słowami obiema rękami, ale....
Siarczan magnezu to szybkodziałający nawóz magnezowy Mg SO4 ale jest to nawóz o odczynie kwaśnym zawiera jon siarczanowy, zakwasza środowisko, a z tego co mi wiadomo cisy to jedne z nielicznych iglaków które nie preferują kwaśnego odczynu gleby, dlatego dla zwiekszenia zawartości magnezu w glebie przy cisach, zastosowałbym wapno magnezowe nawóz wzbogacający glebę w magnez a jednocześnie podnoszący poziom ph. Myślę że ten nawóz bedzie korzystniejszy, chociaż jednorazowe zastosowanie siarczanu magnezu, również dostarczy magnezu a szkody też nie wyrządzi.
gunia1990 18:06, 05 paź 2012

ja też bym nie ryzykowała z siarczanem, a w ogóle to bym poczekala do wiosny jednak, teraz trochę późno na nawożenie jest jednak... Teraz jest taki dziwny okres jest niestety, obstawiam więc, że to przez te jesienne zawirowania z pogodą.
Slawko 18:55, 05 paź 2012

Nie znam się aż tak na nawozach, więc przytoczyłem to co w internecie znalazłem... najlepiej zastosować nawóz wieloskładnikowy (chyba)...
malwes 21:55, 05 paź 2012

Można jesiennym i wg mnie jeszcze odrobinę siarczanu magnezu też można dać, ale niewiele (łyżeczka na m2) ale inna sprawa, że w tym czasie to chyba normalne, że dużo igieł brązowieje (chyba, że jakoś nienaturalnie mocniej niż inne) bo to też czas na niektóre choroby grzybowe.
Ja u siebie zrobiłam tak - obczyściłąm ze zbrązowień i obserwuję. I chyba ok bo od tygodnia już nic nie przybyło. Koreanka i tsuga żółkną i im odrobinę siarczanu magnezu jeszcze chyba dam, ale naprawdę ostrożnie.