Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

Sebek 21:09, 12 kwi 2013

A z ogrodem miałem dzisiaj większe plany, ale życie samo pisze scenariusze

Na początku wziąłem się za czyszczenie żurawek - Georgia Peach, bordowych i tych przy ciurkadełku - Key Lime Pie.... Wyglądały tak

Pierwsza jakoś poszła.....drugą zacząłem i.......cała kępa wyszła z ziemi bez korzeni....Pomyślałem sobie, że wymroziło.... Wziąłem się za trzecią - wyleciała tylko cżęść - a czwarta znowu wyleciała cała.....I coś mi tu nie pasowało.....W ogóle te trzy po zimie nie miały żadnych świeżych listków jak ta pierwsza. Przyjrzałem się bliżej......a w niej pędraki!!!!!!!!No szlag mnie trafił!!!!! Dosłownie każdy szkodnik mógł mnie napaść, ale tylko nie one.....Już nawet nie rusza mnie to, że padły moje ukochane żurawki, ale sam fakt tych wstrętnych robali......Troszkę ich z ziemi wykopałem, ale na pewno jeszcze są i to pewnie w wielu miejscach.....Jutro muszę lecieć do ogrodniczego po jakiś środek, ale już drżę na myśl jego cenie.......

Tak czy inaczej teren przy ciurkadełku wygląda teraz tak.....

A tym samym już nie zobaczę tego widoku, który na prawdę lubiłem.....

Zostały mi jedynie piętki po tych żurawkach....Wsadziłem je do ziemi.....Zobaczymy czy puszczą......
Sebek 21:24, 12 kwi 2013

Potem pozbierałem liście, przyciąłem kilka roślin i.....wziąłem się na prace brukarskie Bo kostkę miałem tu ułożoną nierówno i jakby.,....na odwrót Więc połączyłem ją w jedną spójną całość Kostka w pewnym miejscu się kończy, ale zamaskuję to tojeścią rozesłaną, którą posadzę z drugiej strony - albo miniaturowymi hostami

Zajęło mi to dość trochę czasu, bo potem jeszcze wykopałem wszystkie bukszpany i ścisnąłem je tak, żeby wreszcie utworzyły w tym roku żywopłocik. Potem dosadziłem im w nóżki runiankę, bo strasznie mi się to połączenie na GAPie spodobało Niestety zdjęcia już nie mam, bo mnie noc zastała

Jutro tylko jeszcze zwertykuluję tu trawnik o ile będzie się dało, posypię trawę nawozem i tą część będę mieć już posprzątaną Potem wezmę się za inne

Jutro chyba przygotuję front na przyjazd 80 bukszpanów, które mają się u mnie zjawić w środę Trzymajcie kciuki, żeby były piękne
Juzia 21:27, 12 kwi 2013

Fajnie Ci że możesz już spobie pogrzebać

Trzymam kciuki za buszpany!
Selly 21:32, 12 kwi 2013

Sebek napisał(a)

W całości z brabantów nie mam, ale jeśli chcesz szybko efekt to posadź co 80 cm - jeśli chcesz czekać kilka lat, aż się złączą to posadź co 120 cm??? Tak mniej więcej - zależy jakiej wielkości są sadzonki.
Ostrzegam Cię przed kupowaniem w marketach!!!! Przemekg zamawiał tuje przez internet - może się go zapytaj jak z jakością i ciną

Ale szczerze jak chcesz się osłonić to od drogi warto posadzić iglaste, ale jeśli od łąki czy czegoś w tym stylu to posadź żywopłot iglasty - szybko rośnie, a plątanina gałęzi nawet zimą jest osłoną

Dzięki za odpowiedź. Brabanty już kupione w internecie po 1 zł za sztukę , są małe , ale mi się nie śpieszy. Jeśli odstęp ma być między 80 a 120 cm, to wyciągając z tego statystyczną średnią, posadzę u siebie w odstępach co 100 cm. Jeśli po latach będzie źle , to wszystkim będę mówić, że to Ty mi tak doradziłeś

Nota bene , szalenie podoba mi się Twoje poczucie humoru i imponuje mi Twoja wiedza Pozdrawiam
Sebek 21:36, 12 kwi 2013

Mam nadzieję, że udzielone odpowiedzi się sprawdzą i w przyszłości będą mogły posłużyć jako podstawa procesu decyzyjnego dla innych osób Też pozdrawiam i kibicuję tujkom!
AgnieszkaW 21:49, 12 kwi 2013

Ale straty masz Sebek, szkoda tych ślicznych żurawek.
Joku 21:51, 12 kwi 2013

Po pierwsze:
Baaardzo tobie współczuję z powodu żurawek. Życzę żeby ukorzeniły się te resztki. A może da się podzielić tę, która ocalała?

Po drugie: przycięty brzeg trawnika i ułożenie brzegu z kostki perfekcyjne po prostu.

Po trzecie: piszesz że te białe bratki pachną. Chyba się rozejrzę za takimi.
Magda70 21:55, 12 kwi 2013

Łał...praca wre na całego...
Czekam na efekt koncowy...
A vczy wiesz już co kupisz na pędraki??
ola 22:15, 12 kwi 2013

U mnie ten sam koszmarny numer z żurawkami co u Ciebie. Wygląda na to , że te roślinki to ich przysmak. Ale udało mi się je uratować, wsadziłam same, pozbawione korzeni, rozety liści do doniczek i już wypuszczają nowe listki. Ale w to samo miejsce na pewno już ich nie posadzę. Czytałam gdzieś, że bardzo trudno wytępić pędraki. Życzę jednak powodzenia.
Sebek 22:40, 12 kwi 2013

Joku napisał(a)
Po pierwsze:
Baaardzo tobie współczuję z powodu żurawek. Życzę żeby ukorzeniły się te resztki. A może da się podzielić tę, która ocalała?

Po drugie: przycięty brzeg trawnika i ułożenie brzegu z kostki perfekcyjne po prostu.

Po trzecie: piszesz że te białe bratki pachną. Chyba się rozejrzę za takimi.

Niby się da podzielić, ale i może i te resztki się ukorzenią.....Jak nie to dokupię, bo te na froncie też jakieś słabe....

Kancików przy kostce jeszcze nie robiłem - jedynie wczoraj też przy odsłoniętej ziemi machnąłem Ale dziekuję