Andziulko! Dzięki za wizytę i odpowiem po kolei.....Pomidory- kupuj takie,żeby nie miały dużej piętki zielonej.Ja sadziłam dotychczas bawole serca i malinowe, ale jest ich stosunkowo mało na krzaku ,bo są duże...coś za coś,W tym roku zrobię podmianę gatunków,ale rozsadę kupię na ryneczku,w sianie nie będę się bawić,mimo,że taniej wychodzi,bo tylko koszt nasion i ziemi.O pomidory zapytaj Ani -Monteverde,ona jest amatorką nowych odmian.
Ja żurawinę mam posadzoną pod borówką ,już kilka lat ,ponieważ mam taki kwadrat 5 x 5 m,cały mam podsadzony właśnie żurawiną.Pięknie się rozrosła,tylko w zeszły maj przymarzła i owoców nie było,A tak już zbierałam2 litry żurawin u siebie.Niestety część pędów też przymarzła ,Zobaczymy jak ruszy wegetacja w tym roku.Żurawina rośnie na bagnach ,potrzebuje więc podobnego stanowiska.Borówkę amerykańską mąż posadził w dole,wyłożonym folią,i wysypanym torfem,Na górę kładziemy wiosną zawsze dodatkową warstwę kory i torfu kwaśnego.Pod borówką żurawinie jest dobrze,bo całe lato dostaje wodę w dużej ilości,jak tylko jestem na działce.
Pozdrawiam
Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie