Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi po zimie

Ogródek Hanusi po zimie

Gabriela 16:29, 16 paź 2012

W taki dzień jak dziś, to chyba wszyscy mają, nie ma to jak gorąca domowa zupa jesienią.
A co do rokitnika, to w ostatniej Mai w ogrodzie proponowano taki sposób na łatwe zbieranie owoców rokitnika: obcina się całe gąłązki, mrozi w całości i potem elegancko obskubuje owocki, które się nie marzą. Można też zaczekać do przymrozków, ale musiałoby to być parę dni, żeby owoce były jak z zamrażarki.
Ech, Haniu, zazdoszczę Ci, że jesteś w domu i możesz sobie porobić przetwory, u mnie aronia wisi i czeka na wyciśnięcie soku.
eliza3 16:39, 16 paź 2012

Haniu, ogórkowa...? Zawsze chętnie, zwłaszcza ogórkowa ze świeżym koperkiem w dobrym towarzystwie.
hanka_andrus 17:33, 16 paź 2012

Gabi,Elizo,zapraszam.

A aronia wyschnie na wiór......jeżeli jej kosy nie oskubią.
Milka 17:40, 16 paź 2012

hanka_andrus napisał(a)
Z tym fermentem,to nie wiem jak będzie....nigdy nie nastawiałam,ale kiedyś trzeba zacząć.
U mnie ogórkowa ze słoiczka w piwnicy.

Ja ogórki surowe kroję w kosteczkę ,zasypuję solą na misce,a po godzinie układam do słoiczków z koprem ,chrzanem i czosnkiem.Uzupełniam solanką i zakręcam.Po dwóch tygodniach można robić zupę.Spróbuję kupić ogórki,które teraz są w sprzedaży,może mi nie wyjdzie z tego bryja.

Kto ma ochotę na talerz ogórkowej?

mam wielką ochotę i już wiem, że muszę ugotować, takiego apetytu narobiłyście bo Ula tez ogórkową dziś serwuje
AniaDS 18:38, 16 paź 2012

A też dzisiaj o ogórkowej myslałam , ale Nadia szalała za pomidorówką .
Bogdzia 21:56, 16 paź 2012

To i ja sie na ta ogórkowa załapie choc już późna godzina. A ja najpierw kiszę ogórkia potem je ścieram na tarce jarzynowej i do słoików- oczywiscie te na zupę.Pozdrawiam Haniu i jeszcze raz dziękuje.
hanka_andrus 22:12, 16 paź 2012

Bożenko,też tak robiłam,ale wypróbowałam tę metodę,jest szybsza, i gotować nie trzeba słoików. Miły wieczór u Ciebie,i prezenty dostałaś niespodziankowe,baw się dobrze!
Welka 22:33, 16 paź 2012

hanka_andrus napisał(a)
Z tym fermentem,to nie wiem jak będzie....nigdy nie nastawiałam,ale kiedyś trzeba zacząć.
U mnie ogórkowa ze słoiczka w piwnicy.

Ja ogórki surowe kroję w kosteczkę ,zasypuję solą na misce,a po godzinie układam do słoiczków z koprem ,chrzanem i czosnkiem.Uzupełniam solanką i zakręcam.Po dwóch tygodniach można robić zupę.Spróbuję kupić ogórki,które teraz są w sprzedaży,może mi nie wyjdzie z tego bryja.

Kto ma ochotę na talerz ogórkowej?

Witam!
W zeszłym roku tak robiłam i tylko te słoiki, które najszybciej zużyłam do zupy były dobre, reszta otwierana gdzieś w styczniu była do wyrzucenia. Możliwe, ze mam za ciepło w piwnicy? Raczej były dobrze zakręcone, bo to mój M zakręcał. W tym roku normalnie tarkuję kiszone, więcej roboty, ale jestem bardziej pewna, że się nie popsują.
Pozdrawiam
monitka 22:33, 16 paź 2012

Haniu ale u Ciebie kulinarnie. Uwielbiam zupy i nie wybrażam sobie tych nadchodzących zimnych dni bez pysznej zupki Przecier robię podobnie tylko nie kroję w kostkę a ścieram ogórasy na tarce jarzynowej bo szybciej
Pozdrawiam
hanka_andrus 22:52, 16 paź 2012

Ogórki psują się jak są nawożone chemicznie.Jak robię swoje z ogrodu,nigdy mi nie wypadają.Dlatego kupować trzeba z wiadomego źródła.A jak okazyjne, to faktycznie ,lepiej krótko ukisić,zetrzeć i zagotować,a potem taki przecier do słoika i pasteryzacja.

Dzięki za zaglądnięcie do mnie,Monisiu,Ewelinko,Bożenko! Miłego wieczoru dla Was!