i jeszcze strona zachodnia tej samej rabaty (dość mocno nasłoneczniona) - tutaj już kompletnie nie mam pomysłów, oprócz tego że bardzo podoba mi się miłorząb Mariken, ale co do niego jeszcze dołożyć (może jakieś trawy?)
Tutaj też widze coś wysokiego na tej pustej ścianie, musisz zacząć własnie od tego drzewka robić projekt.
A tez sobie przez chwilę pomyslałam o niskim żywoplociku po zewnetrznej.....a wewnątrz Ilex crenata 'Golden Gem' ? może trawki?
Mozna też trzmieliny na pieńkach tak 3 sztuki. Pasychandra tez by miała tam dobre warunki. To takie Ogrodowiskowe typy
Ale mnie twórczość poniosła Wiesz, najlepiej to komuś doradzać, sama rysuję i rysuję kolejną rabatę a właściwie plac utwardzony pod stół i ławki, nijak mi idzie.
Kasiu, ja się oczywiście nie znam, ale czy na prawdę wszędzie musisz mieć bukszpany i kule, kule i bukszpany? Trochę to będzie monotonne. Są jeszcze hortensje, róże, lawenda etc. Może idź trochę w tym kierunku, bo za chwilę Twój ogród będzie wyglądał jak szkółka bukszpanowa. Ja bym odradzała.
Aha - jeszcze taka uwaga czysto formalna - rh z żurawką to trudna para, bo jak wiadomo rh potrzebują bardzo kwaśnej ziemi, a żurawka nie. Można oczywiście robić podziały, ale żeby to miało sens to zurawka musiałaby być dość blisko rh, a tam z kolei będą już korzenie rododendronów i musi być kwaśno. Dlatego z rh sadzi się rośliny także kwasolubne - pierisy, paprocie niektóre, hosty etc
No pewno masz rację ale ja wzorowałam sie na wypowiedzi Danusi https://www.ogrodowisko.pl/watek/114-u-justyny?page=7
u siebie też tak mam posadzone i dają radę obie rośliny, więc pisałam na podstawie własnych obserwacji także.