Hej ho! Nie chce mi się czytać i nadrabiać zaległości. Wpadłam się przywitać. Powiedzieć, że wiosna ech, że ty! Ściskam buziam i co tam jeszcze chcesz!
Ewa rozumiem twoją chęć osłoniecia się przed skarpą... Więc zdecydowałabym się na serby a przed nimi idealny żywopłocik z tuj na wypadek ogałacania pni świerków.... Znów nie pomogłam...
Czytam, ze gadacie o tujkach i swierkach i ze swierki sie ogolacaja od dolu. Owszem, ogolacaja sie jesli sie ich nie przycina. A swierki serbskie wcale sie nie ogolocaja . I tym sposobem wprowadzilam zamecik Ja sadze serby. Za tujkami nie przepadam, mam szmaragdy, ale miloscia ich nie darze, z tym, ze one raczej kolumnowe. Natowmiast moja kolezanka ma ponad 20-letni zywoplot z tujek, ale nie wiem jaka odmiana, no to jest bomba - ogromna sciana gestej zieleni. Tna co dwa lata.
Oczywiście, że pozwolę, a nawet bardzo proszę i zachęcam!
Sprawdzę jak to jest z tym przędziorkiem i świerkiem serbskim.... Świerk serbski jest jednym z ulubionych drzew Danusi, bardzo zachwala jego walory pod względem zagęszczania się, szybkości wzrostu. Przyznaję, że sama zastanawiam się jak to później docinać, bo z podnośnikiem może być faktycznie kłopot.... Bardzo Ci dziękuję za zdjęcia i pomoc
Irenko, bardzo dziękuję! Wczoraj patrzyłam na swoje bidulki.. będę psiukać na nie jutro. WWszystko mam, więc do dzieła
Babo! Gdzieżeś latała z tymi grabiami i z grupą?... Wracaj, bo "tylko mi Ciebie brak, Ciebie tu!
Pomogłaś Pomoże jeszcze moja druga połowa - przy przesadzaniu tujek i sadzeniu serbów
Madżen, a jak tam grabiska?.. też nie mogę gościa złapać....
Kasiu, tujki też nie są moim faworytem, ale lepszy rydz niż nic... Serby tniesz na żywopłot?.. widziałam w którymś rogu Twojej działki świerki, czy to były serby?... Lecę poczytać, może coś przeoczyłam
A jeśli chodzi o ścianę zieleni z tujek za 20 lat...to jakby to powiedzieć... jestem dość niecierpliwa
Pytanie za 100 punktów Czy teraz tniemy bukszpany i psikamy Topsinem albo Mospilanem?.. pogubiłam ściągę, jak się obchodzić ze bukSzpanem
No i po weekendzie..
przesadzania nie było. Świerki i tuje nie zmieniły miejsca i póki co nie zmienią. Tuje będą nawożone, strzyżone, docinane wszerz, świerki będą rosły w górę i będzie cudnie
Chyba słońce tchnęło we mnie optymizm Nie planuję 'wstecznie", szkoda pracy, którą włozyliśmy w ogrod
Sobota upłynęła na przesadzaniu pęcherznic i na sadzeniu żywopłotu grabowego.
Zainspirowana jednorzędowcem grabowym Madżenki stwierdziliśmy, ze będzie jeden rząd, bo na dwa po prostu nie ma miejsca na rabacie
Tak sobie wykoncypowaliśmy, że jeden rząd przycinany nie ma szans na zdziczenie, no bo jak?...
Posadziłam go w odległości 30 cm od ogrodzenia. Nie mogłam dalej, bo musiałabym przesadzać drzewka szczepione, a boję się że się zmarnują... 3 Umbrycośtam i jeszcze jakieś inne, których nazwy nie spamiętałam
Muszę natomiast przesadzić magnolię. tylko czy teraz można jeszcze przesadzać? nie jest za późno? Mam dla niej kilka miejsc, ale tam teraz zaczynają kwitnąć cebule. Czy mogłabym ją "przechować" w donicy i wsadzić w miejsce docelowe kiedy cebulowe przestaną kwitnąć?
Nie wiem, czy można jeszcze przesadzać magnolię. Ja bym się chyba nie zdecydowała teraz.
Przyszłam tylko pyszczek Evochichonka ucałować
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Evchen, magnolię przesadź w sierpniu przed zawiązywaniem owoców albo po kwitnieniu zaraz. Czyli lada moment. A jak mała i nie kwitnie to prze-sadzaj od razu. Nic jej nie będzie.
Ewulek, zadnych iglakow nie tne na zywoplot Serby mam trzy w jednym kacie, rozna rzadkiem, w nogach maja dwa karlowate swierki niebieskie Glauca globosa. Z drugiej strony jest trojca - swierk klujacy (srebrny) po srodku i po bokach dwie jodly a przed nimi hoerti. Tutaj sa moje serby: