Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Co z tym ogródeczkiem począć

Co z tym ogródeczkiem począć

ewa004 17:58, 23 kwi 2015

Gosiu masz rację ,i ja się absolutnie nie obrażam jeżeli komuś się nie podoba
Tess 18:08, 23 kwi 2015

Ensata napisał(a)
Nikt nie mowi, ze ladne, tylko ze takie rosły A rosły bo były wykorzystywane chociazby do strojenia święconek, dekoracji komunijnych itd. Jetem przekonana, że jak na podlaskiej wsi był formowany bukszpan, to ogrodniczka miała szanse spłonąć na stosie na równi z czarownicami

Chyba jednak się z Tobą nie zgodzę. Nie wszystkie bukszpany rosły jak rozczochrańce, wiele z nich było strzyżonych, choć przyznać trzeba, że nie w idealne kulki, i nie trzy razy w roku, jak to się czyni na obecną modłę.
Ensata 18:15, 23 kwi 2015

Tess napisał(a)

Chyba jednak się z Tobą nie zgodzę. Nie wszystkie bukszpany rosły jak rozczochrańce, wiele z nich było strzyżonych, choć przyznać trzeba, że nie w idealne kulki, i nie trzy razy w roku, jak to się czyni na obecną modłę.
Cholera wie, wiesz lepiej jestes na miejscu. Ale...wyobraziłam sobie te zarobione kobiety, z 6 dzieci. Robiące w polu i warzące strawę. Po powrocie z pola, obory, obrobieniu obejścia tylko szalona by mogła złapać za nożyce do formowania. Ogrodnikami, cofając się w czasie, we dworze byli faceci, jak już byli, a była to zaszczytna funkcja, to mieszkali w domu ogrodnika na terenie. Hm, tam, to tak, oczywiście, ale we wsi, kurcze no. Zaintrygowałaś mnie..
Tess 18:25, 23 kwi 2015

Gośka- Ensata, jeśli opuścisz na nożycach do formowania i 6 dzieci, to reszta jednak się zgadza - zadbane przydomowe ogródki świadczyły o gospodyni.
Oczywiście nie wyglądały tak, jak wyglądają ogrody obecnie - to były wiejskie ogródki, misz-masz i groch z kapusta. Mailo być kolorowo i kwieciście.

Wiem co mówię, nie dlatego, że bywam na wsi. Ja się w podwarszawskiej wsi wychowałam (nie napisze, że urodziłam, bo jednak urodziłam się w miejskim szpitalu). Moja babcia i moja mama miały takie ogródki. I wszyscy wokół mieli zadbane ogródki. A wszyscy mieli do obrobienia pole, obory a w niej świnki, konia sztuk jeden albo dwa, kilka krów, gromadkę kur i czasem innego ptactwa.
A bukszpany rosły jak rozczochrańce tylko wówczas, gdy nigdy nic im nie ucięto
Jeśli choćby raz w roku, na Wielkanoc, począwszy od młodego krzaczka były podcinane, nie rosły jak drapiszcze, robiły się zwarte - choć kształtem może kulki czy stożka nie przypominały.
Juzia 18:58, 23 kwi 2015

A piesowi kiedy drzwiczki przenosicie?
ewa004 19:06, 23 kwi 2015

No właśnie nie wiem Emuś jak zaczynam mówić to się zaraz denerwuje ,poza tym mówi że jak skończy z robota w polu to się za gospodarczy bierze .
Jak by nie ta cholerna noga ,to bym już zaczęła, a on by musiał mi pomóc
Ale nie mam jakiegoś mega parcia na to ,bardziej mi zależy na tym gospodarczym .

Juzia 19:08, 23 kwi 2015

Też bym wybrała rozbiórkę
ewa004 19:16, 23 kwi 2015

A może za tymi kulkami bukszpanowymi i pomiędzy posadzić jednak kocimiętkę ?
Czy zostawić żurawki ,a za kulki dać stipę ?

Wydaje mi się że obie wersje ładne ....która ładniejsza ?

Juziu a co myslisz Ty ?
Cały czas jesteśmy przy rabacie pod stodołą
Juzia 19:20, 23 kwi 2015

A co tam jeszcze jest? Bo nie chce mi się szukać
ewa004 19:30, 23 kwi 2015

to masz ,jeszcze raz

Angela ciemno rózowa
Do Edenek jest fioletowy clematis