Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogródek pod Gdańskiem

Mój ogródek pod Gdańskiem

nebel 21:17, 17 mar 2013

Dzięki Moniko za to co napisałaś, jest to dokładnie to czego szukam na naszym "Ogrodowisku" dzielenie sie uwagami, wątpliwościami i doswidczeniem.
Z tego co sama się zorientowłam, powojniki dzielą się na takie, które tzreba na wiosnę ostro przycinać i takie, które nie wymagają tego.
Pisz proszę o wszystkim co zaobserwujesz, to najcenniesza wiedza,
no i zdjęcia są bezcenne
monteverde 21:19, 17 mar 2013

Monika może pisz w wątku o powojnikach, to przeczytają wszyscy Nebel zasada jest taka, że wczesnych nie przycinamy, albo prawie wcale, a późno kwitnące tak
AniaK 21:35, 17 mar 2013

Moniko wybrałam z grupy botanicznych, pachnące: Lemon Dream, Pink Dream, Flammula, ja coś nie mogę trafić na dobrej jakości wielkokwiatowe, ciągle mi chorują i zamierają, albo kiepsko rosną, a te botaniczne dobrze sobie u mnie radzą.
Moniika 21:43, 17 mar 2013

AniaK napisał(a)
Moniko wybrałam z grupy botanicznych, pachnące: Lemon Dream, Pink Dream, Flammula, ja coś nie mogę trafić na dobrej jakości wielkokwiatowe, ciągle mi chorują i zamierają, albo kiepsko rosną, a te botaniczne dobrze sobie u mnie radzą.

Flamulle mam u siebie , niedlugo zobaczymy przy przeżył zimę pizostałych nie znam , ciekawe jak Ci sie przyjmą
Dzidka 22:05, 17 mar 2013

Moniika napisał(a)

Flamulle mam u siebie , niedlugo zobaczymy przy przeżył zimę

Napisz koniecznie czy przezimował? Warto go mieć dla zapachu.

I po co ja go zobaczyłam.

Znowu wydłuży mi się lista.
AniaK 22:26, 17 mar 2013

Moniika napisał(a)

Flamulle mam u siebie , niedlugo zobaczymy przy przeżył zimę pizostałych nie znam , ciekawe jak Ci sie przyjmą

A rósł tak wysoko jak piszą 5m? i faktycznie ma tak dużo kwiatów?
monteverde 22:28, 17 mar 2013

Dzidka napisał(a)

Napisz koniecznie czy przezimował? Warto go mieć dla zapachu.

I po co ja go zobaczyłam.

Znowu wydłuży mi się lista.

napisze
Moniika 08:01, 18 mar 2013

AniaK napisał(a)

A rósł tak wysoko jak piszą 5m? i faktycznie ma tak dużo kwiatów?

U mnie to był ich ( mam 2) pierwszy sezon , dopiero od kwietnia 2012 były w gruncie. Urosły na jakieś 2m kwiatów miały dużo ale takich malutkich jak gipiura z daleka, posadzilam przy wejściu samym i w sumie inne które tam mam zdecydowanie bardziej ostatecznie sie sprawdziły. Zapach delikatny
AniaK 09:36, 18 mar 2013

Moniika napisał(a)

U mnie to był ich ( mam 2) pierwszy sezon , dopiero od kwietnia 2012 były w gruncie. Urosły na jakieś 2m kwiatów miały dużo ale takich malutkich jak gipiura z daleka, posadzilam przy wejściu samym i w sumie inne które tam mam zdecydowanie bardziej ostatecznie sie sprawdziły. Zapach delikatny

Tak sobie wymyśliłam, że puszczę go na jaśminowca, bo ma takie podobne kwiatki, jak jaśminowiec przekwitnie to będą kwiatki powojnika, ciekawe czy to się sprawdzi.Jak myślisz?
Moniika 18:20, 18 mar 2013

AniaK napisał(a)

Tak sobie wymyśliłam, że puszczę go na jaśminowca, bo ma takie podobne kwiatki, jak jaśminowiec przekwitnie to będą kwiatki powojnika, ciekawe czy to się sprawdzi.Jak myślisz?

To świetny pomysł ! Tez mam jaśminowca i wkurza mnie troche ze tak krótko kwitnie a potem taki zwykły " krzak" z niego! Pamiętać trzeba tylko ze flamulla lubi słońce .