Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród przydomowy - na zmiany gotowy...

Ogród przydomowy - na zmiany gotowy...

Anabell 19:58, 14 lut 2013

anipla napisał(a)
...jeden z kilku "kawałków"...

[/quot

Anito! zobaczyłam u Ciebie tą żółtą bylinkę ,ja szukam jej nazwy.
Nie wiem jak się do mnie dostała, sama nie mogłam posadzić .Wiosną miałam wypielić ale była w kilku miejscach. Jeśli sama bym sadziła to zanotowałabym jej nazwę.
Jesli znasz to proszę daj mi znać. Pozdrawiam Walentynkowo!!!
Bogdzia 17:28, 20 lut 2013

Anitko coś mało tu bywasz.Nawet nie napisałaś że byłaś u Karoliny. Paluszkiem pogrożę.
popcorn 19:07, 20 lut 2013

Zaglądam, pozdrawiam!! Bożenko Anita nie ma czasu i Młody ją wykańcza
pozdrawiam - byle do wiosny!!
anipla 10:09, 26 lut 2013

Marlenaa napisał(a)
Piękne zbiory pokazałaś A jabłko nie musi wyglądać ma smakować Ja od dziadka z działki dostaję jabłka i też nie są ładne, ale przynajnmniej bez chemii.

najprawdziwsza prawda..pozdrawiam
anipla 10:15, 26 lut 2013

Zeta napisał(a)
No niezłe zbiory ...a mnie się najbardziej podobają ozdoby dyniowe na zielonym dywanie

ciekawe czy ktoś widział jak rostawiałam modelki do fotki - pewnie się popukali...ale nie przejmuje się tym ....żon już sie przyzwyczaił(chyba) że focę różne dziwne rzeczy i o różnych porach dnia i nocy...tuje podrosną -nie będzie widać, pozdrawiam
anipla 10:18, 26 lut 2013

Urszulla napisał(a)
Anipla-zbiory warzywne miałaś w 2012...w tym roku będziesz lepiej przygotowana...a jak tam Twój narożnik....przemyślany przez zimę

Lepiej przygotowana - pewnie tak ,bardziej przestrzegam różnych terminów itp.
Narożnik?...chyba dla mnie zima za krótka....dzieci tak mi daja popalić że na myślenie czasu niestety mi brak...ech byle do wiosny...pozdrawiam
anipla 10:21, 26 lut 2013

ewalm napisał(a)
Anitko, troszkę zajrzałam do starszych postów - o ile rozumiem kamienie i najbardziej zewnętrzny podkład do usunięcia, a podkłady blisko domu zostają?
Może coś takiego pociagnąć: dodać więcej hortensji "Phantom", jeszcze ze dwie + ta jedna inna co już ją masz z przodu. "Zakończyć" podkłady kulami albo półkulami, poduchami z bukszpanu, i tak nimi zamknąć ten narożnik jakby, rozsypując lekko na prawo jeszcze ze dwie, trzy kulki. Przed hortensjami posadzić plamę z żurawek, może takich raczej ciemnych i najlepiej żeby kwitły ładnie i na różówo ('Mysteria'?), bo zanim hortensje zakwitną to niewiele się tam będzie działo.
A brzeg i miedzy kulami obsadzić jakąś turzycą, może 'Evergold'? albo jakąś bardziej srebrzystą niż żółtą? Jasną w każdym razie, dla kontrastu z żurawkami.

Cyprysik z przodu to bym przesadziła, coś piennego albo innego "pionowego" by sie tam przydało.

Rozumiem, ze bluszcz na tynku budzi w mężu opory? Szkoda. Możnaby spóbować zapuścić.

Ta rabata dalej na lewo, boczna, jest chyba bardzo wąska? słoneczna? coś tam już rosło?

Ewuniu dziękuję za włożony wysiłek -podoba mi się ,
zgadza się , kamienie i podkład zewnętrzny po prawej do usunięcia,przy domu zostają- od ściany do podkładu ok 30 cm jest,bluszcz -na chwilę obecną odpada (moze kiedyś - mam nadzieję)
z prawej okno to wschód, z lewej południe,z lewej dużo słonka ,
po lewej rośnie kilka roślin i dosadzam jednoroczne
myślałam o zrobieniu rabaty przed z lewej i pociągnąć przed rogową aż do murka z prawej

najlepiej jakby wężem wyznaczyć - ale śnieg jest

o tak jakoś:

tu stara fotka z 1 lipca ok 14 zrobiona - nasłonecznienie
po prawej już zero słońca

nasłonecznienie - 3 lipca o 18.00

anipla 10:44, 26 lut 2013

Anabell

hi hi to dobre pytanie jest , sama nie wiedziałam co to ,przyszło do mnie przypadkiem i nie mogę się tego pozbyć, ładnie kwitnie,i dość długo,ale rozrasta się błyskawicznie ,puszcza kłącze i np . kłacze dochodzi do kamienia ,wychodzi z ziemi "przechodzi górą przez kamień i do ziemi - masakra,kiedyś rozsadziłam toto bo mi się podobało i jeszcze nie wiedziałam że to znielubię i teraz mam problem w 2 miejscach, wyrywałam ,karczowałam,randapowałam i nic z każdego kawałeczka korzonka wyrasta i niszczy inne kwiatki
dziś poszperałam w necie i wydaje mi się że jest to łąkowy kwiatek (tak mi mama zasugerowała - u niej to się pojawiło z ziemią taką polno łąkową )i to jest pewnie Tojeść pospolita
w każdym razie ja się chcę a nawet pragnę tego pozbyć....

pozdrawiam
anipla 10:55, 26 lut 2013

Bogdzia napisał(a)
Anitko coś mało tu bywasz.Nawet nie napisałaś że byłaś u Karoliny. Paluszkiem pogrożę.

Bożenko już się poprawiam, "feriowałam" sie trochę z dziećmi , a u Karoliny owszem byłam ,S zostawiłam u rodziców i z C byłam więc mogłyśmy pogadać, młode się bawiły, dostałam od Karoli nasiona kwiatów i warzyw (dziękuje)....będę musiała stworzyć rabatę fasolowo groszkową - bardzo miło było...
dziękuję że zaglądasz , pozdrawiam serdecznie
anipla 10:58, 26 lut 2013

popcarol napisał(a)
Zaglądam, pozdrawiam!! Bożenko Anita nie ma czasu i Młody ją wykańcza
pozdrawiam - byle do wiosny!!

...delikatnie mówiąc ....
pozdrawiam serdecznie