Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kondziowy Ogród :)

Kondziowy Ogród :)

Pszczelarnia 12:39, 02 sty 2014

Konrad, zapisuję się na jajka od Twoich kur. Bo dotychczasowe moje źródło to pewien Austriak we wsi obok. Ale ma kolejki i czasami wypada się z tej kolejki po jajka. I potem bieda w kuchni jest.
Gardenarium 12:50, 02 sty 2014

Robertop napisał(a)
Kondzio, witam w Nowym Roku. Inicjatywa z kurnikiem ciekawa Mam pytanie dotyczące bukszpanów na obwódki. Jakie duże je kupowałeś, gdzie i w jakiej cenie? Jak gęsto je sadziłeś? Przeglądam oferty i czytam o tym i już mam mętlik w głowie, a u Ciebie wygląda to bardzo fajnie Pozdrawiam.

Robercie, często przed Wielkanocą są promocje na bukszpany w "biedronkach" lidlach i innych takich, widzisz je wtedy naocznie.

Sadzisz tak żeby się stykały, jak małe to gęściej, jak duże to rzadziej. Ile potrzeba obliczasz stawiając na 1 m bieżący.
Z internetu często to jest ryzykowne takie zmawianie, bo mogą przyjść złej jakości.

Instagram Ogrodowiska
Robertop 12:55, 02 sty 2014

Gardenarium napisał(a)

Robercie, często przed Wielkanocą są promocje na bukszpany w "biedronkach" lidlach i innych takich, widzisz je wtedy naocznie.

Sadzisz tak żeby się stykały, jak małe to gęściej, jak duże to rzadziej. Ile potrzeba obliczasz stawiając na 1 m bieżący.
Z internetu często to jest ryzykowne takie zmawianie, bo mogą przyjść złej jakości.

Danusiu, dzięki za info. Wiem, że tak może być z roślinami z internetu i dlatego zapytałem Konrada, bo jego obwódki robione (już) w zeszłym roku wyglądają super Macie jakieś sprawdzone sklepy internetowe?

Zadam to pytanie też u siebie, żeby nie zaśmiecać Konradowi wątku
Kondzio 13:42, 02 sty 2014

Gardenarium napisał(a)
No to poszukaj wzoru kurnika i zamów u stolarza Będzie jak znalazł.
wlasnie szukam hi hi hi
Kondzio 13:42, 02 sty 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Konrad, zapisuję się na jajka od Twoich kur. Bo dotychczasowe moje źródło to pewien Austriak we wsi obok. Ale ma kolejki i czasami wypada się z tej kolejki po jajka. I potem bieda w kuchni jest.
juz mam kolejkę
Kondzio 13:44, 02 sty 2014

Gardenarium napisał(a)
Jedna kura zniesie w ciągu roku wg info z Anglii - 250 jajek Czy dasz radę je "przerobić" ?
dam dam radę hi hi hi
Kondzio 13:45, 02 sty 2014

Robertop napisał(a)

Danusiu, dzięki za info. Wiem, że tak może być z roślinami z internetu i dlatego zapytałem Konrada, bo jego obwódki robione (już) w zeszłym roku wyglądają super Macie jakieś sprawdzone sklepy internetowe?

Zadam to pytanie też u siebie, żeby nie zaśmiecać Konradowi wątku
mi nie zasmiecasz pytaj śmiało nie ma problemu
Kondzio 13:57, 02 sty 2014

Robertop napisał(a)
Kondzio, witam w Nowym Roku. Inicjatywa z kurnikiem ciekawa Mam pytanie dotyczące bukszpanów na obwódki. Jakie duże je kupowałeś, gdzie i w jakiej cenie? Jak gęsto je sadziłeś? Przeglądam oferty i czytam o tym i już mam mętlik w głowie, a u Ciebie wygląda to bardzo fajnie Pozdrawiam.
od pisane
Luki 14:32, 02 sty 2014

Mógłbym również prosić o namiar na bukszpany, również poszukuje czegoś konkretnego, a internetowe zakupy to ryzyko
AgnieszkaW 14:35, 02 sty 2014

O kurniku i hodowli kur czytam Kondziu, prawda to? Też nad tym myślałam, ale zrezygnowałam, bo u nas dużo lisów, kun i jastrzębi, co kury "porywają", poza tym szkoda mi ogrodu. Sąsiedzi mają, to latem muszą pilnować (a mają m.in. zielononóżki, czyli najbardziej zbliżone odmianą do dzikich kuropatew, jajka też są wybitnie zdrowe i smaczne, ale taka kura półdzika potrzebuje wolności, nie zamykania w klatce, więc do ciebie raczej się nie nadają kurki tej rasy), a i tak dużo piskląt pada "ofiarą". Zawsze podobały mi się kurki jarzębiate - są takie urocze. Twoje kury chowane w specjalnym wybiegu nie będą zapewne narażone na niebezpieczeństwo. Kurnik to duże plusy (jajka), ale i minusy - ale te pewnie też znasz. Jak zwykle wybór należy do Ciebie. Życzę powodzenia