Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kondziowy Ogród :)

Kondziowy Ogród :)

kaisog1 14:44, 02 sty 2014

LOVE, PEACE and ROCK'n ROLL! w Nowym Roku ....tak mnie cos naszlo
Gabriela 15:22, 02 sty 2014

Kury - fajnie bo jajka i nawóz niemal za free, niefajnie bo to straszne grzebule i niszczą kwiatki, brudzą w wiadomy sposób i trudno je zostawić bez opieki i wyjechać na dłużej, a nie sposób zabrać ze sobą czy podrzucić komuś jak psa lub kota. Czytam, że będą mieszkały w zagródce, więc grzebanie będzie zniwelowane, ale mnie zawsze ich żal że muszą siedzieć w jednym miejscu. Trzeba by to wszystko przenosić żeby miały trawę i świeżą ziemię do grzebania. Chyba dobrym pomysłem byłoby ustawienie tego całego ustrojstwa dla kur w miejscu gdzie potem się będzie chciało zakładać rabaty - i skopane i nawiezione będzie.
A może zdecydujesz się na takie kurki rasowe co są i śliczne (takie puchate) i pożyteczne?
O kurach sporo pisał Recento i nie tylko; https://www.ogrodowisko.pl/watek/2342-motyw-drobiu-i-drob-w-ogrodzie-angielskim
No i musisz się podszkolić merytorycznie: https://www.ogrodowisko.pl/watek/119-ksiazki-o-tematyce-ogrodniczej?page=18
Tak w ogóle to będę Ci kibicować, ale o moich kurach pomyślę w czasach emeryckich. Na razie jajek u nas na wsi wbród, jak nigdy dotąd.
Pszczelarnia 16:16, 02 sty 2014

Kondzio, o kurach wie wszystko Magda z Chrzanowa. Zajrzyj do niej.
I pamiętaj, że ja mam fory u Ciebie (czy mam?) i kupuję bez kolejki.
Kondzio 16:20, 02 sty 2014

Luki napisał(a)
Mógłbym również prosić o namiar na bukszpany, również poszukuje czegoś konkretnego, a internetowe zakupy to ryzyko
wysłane na pw
Kondzio 16:21, 02 sty 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Kondzio, o kurach wie wszystko Magda z Chrzanowa. Zajrzyj do niej.
I pamiętaj, że ja mam fory u Ciebie (czy mam?) i kupuję bez kolejki.
pewnie ze masz hi hi hi
Kondzio 16:28, 02 sty 2014

Gabriela napisał(a)
Kury - fajnie bo jajka i nawóz niemal za free, niefajnie bo to straszne grzebule i niszczą kwiatki, brudzą w wiadomy sposób i trudno je zostawić bez opieki i wyjechać na dłużej, a nie sposób zabrać ze sobą czy podrzucić komuś jak psa lub kota. Czytam, że będą mieszkały w zagródce, więc grzebanie będzie zniwelowane, ale mnie zawsze ich żal że muszą siedzieć w jednym miejscu. Trzeba by to wszystko przenosić żeby miały trawę i świeżą ziemię do grzebania. Chyba dobrym pomysłem byłoby ustawienie tego całego ustrojstwa dla kur w miejscu gdzie potem się będzie chciało zakładać rabaty - i skopane i nawiezione będzie.
A może zdecydujesz się na takie kurki rasowe co są i śliczne (takie puchate) i pożyteczne?
O kurach sporo pisał Recento i nie tylko; https://www.ogrodowisko.pl/watek/2342-motyw-drobiu-i-drob-w-ogrodzie-angielskim
No i musisz się podszkolić merytorycznie: https://www.ogrodowisko.pl/watek/119-ksiazki-o-tematyce-ogrodniczej?page=18
Tak w ogóle to będę Ci kibicować, ale o moich kurach pomyślę w czasach emeryckich. Na razie jajek u nas na wsi wbród, jak nigdy dotąd.
dzieki Gabrysia jeszcze tak na prawdę nie wiem jakie kury myślałem o takich wlasnie jak Recento mamkury które maja takiempiora na nogach lub kursach które maja takie pomponami na głowach a wszegulnosci małych zobaczymy jak wyjdzie ja jestem zdecydowany na kury mam wybrane miejsce gdzie bedą super wyglądały a bedą mało widoczne hi hi hi
Kondzio 16:30, 02 sty 2014

kaisog1 napisał(a)
LOVE, PEACE and ROCK'n ROLL! w Nowym Roku ....tak mnie cos naszlo
dzieki super ze masz super charakter hi hi hi
kaisog1 16:31, 02 sty 2014

a tak poza tym...... co WY z tymi kurami..... Paweł niespełna dwa dni temu mówi mi, że on kurnik będzie zakładał..... albo krówkę sobie kupi..... no powariowali....
Kondzio 16:33, 02 sty 2014

AgnieszkaW napisał(a)
O kurniku i hodowli kur czytam Kondziu, prawda to? Też nad tym myślałam, ale zrezygnowałam, bo u nas dużo lisów, kun i jastrzębi, co kury "porywają", poza tym szkoda mi ogrodu. Sąsiedzi mają, to latem muszą pilnować (a mają m.in. zielononóżki, czyli najbardziej zbliżone odmianą do dzikich kuropatew, jajka też są wybitnie zdrowe i smaczne, ale taka kura półdzika potrzebuje wolności, nie zamykania w klatce, więc do ciebie raczej się nie nadają kurki tej rasy), a i tak dużo piskląt pada "ofiarą". Zawsze podobały mi się kurki jarzębiate - są takie urocze. Twoje kury chowane w specjalnym wybiegu nie będą zapewne narażone na niebezpieczeństwo. Kurnik to duże plusy (jajka), ale i minusy - ale te pewnie też znasz. Jak zwykle wybór należy do Ciebie. Życzę powodzenia
dzieki myślałem o kursach ozdobnych jakiś małych o zielono nóżkach tez ale wlasnie czytałem ze są dzikie i poczebuja dużo miejsca mój kurnik będzie miał duży wybieg osiatkowany zboku i z góry wiec myśle ze nic tam sie nie dostanie
Kondzio 16:35, 02 sty 2014

kaisog1 napisał(a)
a tak poza tym...... co WY z tymi kurami..... Paweł niespełna dwa dni temu mówi mi, że on kurnik będzie zakładał..... albo krówkę sobie kupi..... no powariowali....
no mężczyźni chyba w pewnym wieku tak maja hi hi hi u mnie zaczęło sie po tym filmie http://m.youtube.com/watch?v=LJaAEHFnemA hi hi hi