Enya73
11:13, 16 lip 2012

Witam serdecznie! Wpadłam z rewizytą i podziękować za komplementy pod adresem naszego ogrodu. Wpadaj częściej

Jeśli mogę coś Ci od siebie doradzić w temacie Twojego ogrodu

Świetnie, że masz już szkielet ogrodu w postaci tuj. Będą stanowić idealne tło do innych nasadzeń. Teraz tylko musisz się zdecydować na kształt rabat. Jeśli idziesz zakolami, to rezygnujesz z prostych odcinków. Jak robisz geometryczny ogród, to rezygnujesz z zawijasków

Gdybym to ja miała takie zadanie przed sobą, jak Ty, to zlikwidowałabym tę kratkę z winoroślą i wysadziłabym tego niebieskiego cyprysa lawsona w inne miejsce, aby otworzyć taras i dom na ogród.
Z tego, co zauważyłam taras jest nieco wyniesiony, tak więc dobrze byłoby silniej związać taras z ogrodem. Starałabym się zrobić przy nim taką piętrową rabatę, tj. niższe nasadzenia od strony trawnika i potem w górę, tak do 40 -50 max cm przy samym tarasie. Ta obwódka z bukszpana mogłaby stanowić tło dla tej rabatki.
Jeśli zależy Ci na tej winorośli, to zbudowałabym dla niej trejaż równolegle do drewutni, z odstępem ok. 80-90 cm, aby można było do niej bez problemów dojść, lecz aby drewutnia nie była tak widoczna. Następnie poprowadziłabym na nim winorośl lub inne dekoracyjne pnącza, jak np. milin amerykański.
Dach drewutni z blachy falistej zastąpiłabym zielonym dachem w sensie dosłownym, czyli tzw. ogrodem na dachu z bylin skalnych

Skusiłabym się też na jakiś nieduży akcent wodny w lewym narożniku, a obok ławeczkę.
Życzę powodzenia i czekam na kolejne relacje z metamorfozy Twojego ogródka

Pozdrawiam serdecznie