Witajcie,kochane ptaszęta.Święto za nami ,czas do ogrodu zajrzeć.Podlewać nie trzeba,bo padało,ale zielicho nie odpuszcza.i mszyca grasuje.
Może już zakwitła dalia?Albo nowa lilia.
Życzę nowych kwietnych odkryć.
Skowronki witajcie . W nocy tak jak zapowiadali przyszła burza z nad Słowacji. Lało ogromnie . Trochę szkoda Haniu że nie mamy długiego weekendu a tylko dzień jak codzień. Przesyłam Wam fotkę naszych fruwających współbraci. Możecie ich pogłaskać nawet.
Danusiu ,a ty? Dzisiaj świętujesz,czy w styczniu ,czy w październiku?
Jana dziś wspominam, bo to mój dziadek był.
Urodzony w 1885r.Pamiętał czasy zaboru ruskiego i służył 5 lat w ruskim wojsku jeszcze za cara Mikołaja II.Ale nie chciał na ten temat mówić,widocznie niezły wycisk tam dostawał.Jak na ironię losu syn jego najmłodszy ,też swoje 3 lata pod komendą ruską musiał ćwiczyć na dalekiej Syberii.
Całe szczęście,że Chruszczow pozwolił na jeszcze jedną repatriację Polaków w 1956-1958.
tak Haniu nie skromnie tu napisze że ja czerwcowa a na temat dziadków to byśmy sobie pogadały!! mój z 1889 był w zaborze pruskim i takim wojsku służył był powstańcem wielkopolskim mam mnóstwo materiałów zdobytych przez prowadzenie drzewa genealogicznego, a z tym tez związaną historię Polski oj dużo by mówić