Dzięki za błyskawiczną reakcję. Ciepłucha...od kilku tygodni przesiaduję na jego stronie

Kupował będę na pewno u niego. Przeglądałem też katalog Związku Szkółkarzy Polskich, ale oni tam mają mniej opisanych odmian niż Pan Ciepłucha.
Właśnie z podłożem u mnie nie jest ciekawie - przeważa glina. Jednak jest ona nie od samej góry, raczej od głębokości 30-40cm. Jednak wiata garażowa jest wyniesiona 30cm do góry, obok jest dorzucona dobra, żyzna gleba. Wiem, że będę musiał przygotować dobre podłoże, ale do tego to jeszcze pozwolę sobie wrócić, jak już będę miał kupione rh. Chcę zagospodarować ok. 5-6m jedną odmianą.
Jeśli chodzi o helsinki university, to zasugerowałem się Twoją opinią. W pierwszym Twoim wątku pisałaś, że spokojnie będą rosły w pełnym słońcu.
Od kilku dobrych tygodni z żoną czytamy o tych odmianach. Na Twoich zdjęciach widziałem, że Roseum Elegans kwitnie bardzo obficie, do tego wytrzymuje - 30 st. Nie ukrywamy, że liczymy na dobrą poradę.
W zeszłym roku wsadziłem rh nova zembla oraz cunnigham white's i już wiem, że nie zrobiłem tego dobrze, muszę im teraz poprawić ziemię. Dlatego nie chcę teraz źle dobrać gatunków, żeby przemarznięte nie straszyły z przodu sąsiadów