Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Urszulla 09:53, 06 kwi 2013

Znowu poduczyłam się w sprawie Rh
MaciejK 10:20, 06 kwi 2013

Bogdzia napisał(a)

Macku na forum wszyscy mówimy sobie po imieniu więc tak się do nas zwracaj bo i my też do Ciebie tak bedziemy. O ile wiem ziemia ilasto -gliniasta jest ziemią ciężką o słabej przepuszczalnosci wody, no i w związku z tym niezbyt nadaje się do uprawy rh.One nie znosza wody stojącej w korzeniach. Nie są to też rośliny dla naszych ptaków bo nie pochodzą z naszych terenów. Jesli jednak koniecznie byś chciał je miec to trzeba by je sadzic na wyniesionych rabatach tak by woda mogła odpływac ale wtedy ziemia szybciej wysych i trzeba stale podlewac. Najlepszym sprawdzianem przydatnosci gleby do sadzenia rh jest sprawdzenie jak ziemia przepuszcza wode. Można wykopac dołek , wlac wodę i obserwowac. jak woda szybko wejdzie w podłoże to jest dobrze, jak nie to nie ma co ich sadzic bo i tak sie zmarnuja.Jeśli masz jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem.

O jeju ile Tu się już wydarzyło u mnie zdarza sie że woda stoi ogród mam lekko pochylony myśle że rh mogły by rosnąc w pobliżu mojego domu,musze to dobrze przemyśleć dziękuje za odpowiedz pozdrawiam
BarbaraM 10:37, 06 kwi 2013

To prawda,rododendrony mają swoje wymagania.
I co ciekawe,najlepiej rosną pod drzewami.
Jeśli nie mamy odpowiednich warunków lepiej posadzić coś innego.
JulkAd 11:36, 06 kwi 2013

Bogdziu poczytałam, znowu się czegoś ciekawego dowiedziałam o rh....ale przyszłam Ci przede wszystkim zdrowia życzyć...trzymaj się cieplutko
hanka_andrus 12:10, 06 kwi 2013

Bożenko, słoneczko nasze! Chorobom mówimy nie! Jednak ogród daleko od domu, mimo, że kusi, na zdrowie wychodzi. Bo nie wybiega się do niego w kapciach i piżamie.
Zdrowia życzę! Mój błękit nieba Tobie wysyłam!

BarbaraM 12:23, 06 kwi 2013

O,jak pięknie,Haniu!
Znaczy że nowe idzie.O jak dobrze...
Ewa 12:54, 06 kwi 2013

Pozdrawiam i miłego weekendu życzę
Martek 12:57, 06 kwi 2013

hanka_andrus napisał(a)
Bożenko, słoneczko nasze! Chorobom mówimy nie! Jednak ogród daleko od domu, mimo, że kusi, na zdrowie wychodzi. Bo nie wybiega się do niego w kapciach i piżamie.
Zdrowia życzę! Mój błękit nieba Tobie wysyłam!

"Oprócz błękitnego nieba
nic mi dzisiaj nie potrzeba ..."

Pozdrawiam Haneczka i Bogdzieczka
eliza3 13:36, 06 kwi 2013

Bożenko, serdecznie pozdrawiam i życzę zdrówka. Wiosna coraz bliżej
Bogdzia 15:14, 06 kwi 2013

BarbaraM napisał(a)
Bogdziu,gdyby nie Twoje sympatyczne podejście do świata i pasja którą czuć na odległość bałabym się tu wejść, bo tu myszy harcują i chorubska panują

Bardzo się cieszę że trafiłam tu do Ciebie.
Pozdrawiam serdecznie i zdrowia życzę.

Dzięki Basiu za miłe słowa. trzeba sie cieszyc nawet drobnymi sprawami bo kłopoty same nas znajduja a przyjemności trzeba do siebie zapraszac i zachęcac do przyjścia.Myślę że już myszek przestałaś sie bac to może teraz taki sympatyczny chłopczyk z truskawkami.