Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 22:05, 07 maj 2013

asc napisał(a)
Bogdzia... ile czasu żaby robią koncert..... bo zastanawiam się kiedy mnie sąsiedzi zastrzelą.. Wydaje mi się że urzędują tylko dwie, a hałas robią straszny..... Mi to nie przeszkadza, ale sąsiadom nie musi się taki rodzaj muzyki podobać ....

Twoja wiosna dogania moją.. mój Elite dopiero zaczyna, a Twój już rozwinięty.... ale u mnie jest w cieniu... muszę go jesienią przesadzić .. a w zasadzie muszę je przesadzić bo mam 2.

I leżę ze śmiechu z teorii małych kwiatków..... i obawiam się, że to trafiona teoria

Ania mogą tak całe lato ale dlaczego by to miało przeszkadzac sasiadom ?Teoria odnośnie kwiatów taka jaka mi pasuje, trzeba się jakoś pocieszyc ale chyba jednak coś w tym jest bo jak teraz kwitna mniejsze magnolie to już tak nie ciesza jak ta największa. Mój Elte tez rośnie w cieniu i za drzewami które sie tak rozrosły że zdjecia mu zrobic nie mogę. Dziś był piękny ale przed chwila zaczął padac deszcz i strzelił piorun że aż mi wyłączył komputer, myślałam że po nim. Nie wiadomo jak jutro będzie wygladał czy deszcz go nie zniszczy.
Odpisywałam własnie Agnieszce jak strzeliło i teraz nie chce mi cytowac tego co pisała choc to pewnie nie powinno miec związku .
Bogdzia 22:13, 07 maj 2013

Margarete napisał(a)
Witaj Bożenko,
ale u ciebie tych gości wiele - i wirtualnych i tych na zywo, wcale sie nie dziwie - bo jest tak pieknie u ciebie a ty taka ciepła i zyczliwa dla wszystkich.
Te zdjęcia ze stawikiem i lasem sa urzekajace, rzeczywiście jak z jakiegoś folderu reklamujacego wypoczynek w dzikim uroczysku. A magnolia - boska, moj Susan ma 1 kwiatek ale dopiero była sadzona w ubiegłym roku , jest malutka ale i tak mnie cieszy. Czy ty swoje magnolie czyms nawozisz że tak obficie kwitna czy to raczej zasługa wieku tych roslin... ?
Buziaki zostawiam i juz ciesze sie na ogladanie nastepnych fotek z rododendronami....

Małgosiu magnolie nawoże tak jak kilka postów temu pisałam do Marzenki. A rh sama przeciez w tym roku u mnie obejrzysz bo jesteśmy umówione na 25 maja u mnie.
pagap 22:15, 07 maj 2013

Ach te rh kiedy u mnie takie będą...
Bogdzia 22:16, 07 maj 2013

Kindzia napisał(a)
Bogdziu będę cierpliwie czekać na trochę Twojego czasu...może będziesz wiedziała jaki rh, zamiast Alfreda, u mnie rośnie...
Pozdrawiam

Kasiu dosc trudno jest rozpoznac rh bo one mają bardzo podobne kwiaty nawet czasem identyczne jak dla laika , czasem różnia sie tylko liścmi nie kwiatami . Mnie najbardziej pasuje na album Novum albo Eskimo ale raczej na tego pierwszego, ale trochę za wczesnie kwitnie jak na niego. Jeszcze sie mu przyjrzę ale nie dziś bo boję się tych grzmotów co chodzą wokól mojej wsi.
Bogdzia 22:17, 07 maj 2013

gierczusia napisał(a)

To one nie kwitną jak są malusie ??

kwitną ale efekt jak jest duża jest całkiem inny.
Bogdzia 22:18, 07 maj 2013

gierczusia napisał(a)
Bogdziu , a ja gdziesik przeczytałam że można rodka zwykłym florowitem z odrobinką soku z cytryny .. Żle zrobiłam ???

Jeśli nie przesadziłas z cytryną to wszystko w porzadku , to ma byc kilka kropli -3-4 na wiadro wody
Bogdzia 22:20, 07 maj 2013

irena_milek napisał(a)
Bożenko, z tą magnolią to magia a i rh juz pokazuja na co je stać, zajmij sie goścmi, a potem nas dopieszczaj fotkami

Magnolia na zdjeciach wygląda dużo gorzej niestety.Wstawię fotki jak nie bedzie grzmiało ale na najbliższe dni burze zapowiadaja.Buziaczki.
Bogdzia 22:22, 07 maj 2013

zbigniew_gazda napisał(a)
Bogdziu jak się już uwolnisz od gości to czekam na aktualne foty rododendronów. Ale będzie uczta na nowo. Pozdrowienia.

Zbyszku dzieki za wyrozumiałośc od czwartku wrócę na dłużej ale też nie na długo bo muszę sie troche obkupic na wycieczkę , baterie , euro i inne.Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 22:27, 07 maj 2013

danuta_szwajcer napisał(a)
Bożenko magnolia jest cukiereczek: No i juz pieknie tez kwitnie u Ciebie rh, jak będziesz miała czas to zajrzyj do mnie i moze rozpoznasz czy to Baden Baden?

Zrób zdjęcia liści albo sama obejrzyj czy mają brzegi lekko pofalowane ,tak jakby nieco skręcone.
weronika77 22:52, 07 maj 2013

Magnolia Aleksandrina piękność. Pozdrawiam Bogdziu.