Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II. » Edycja postu

Rododendronowy ogród II.

Madzenka 23:55, 13 lip 2013

Bogdziu czy lilie wodne powodują, że woda w jeziorku nie jest zielona i mętna?
monteverde 01:05, 14 lip 2013

Marzena2007 napisał(a)

lilie czyszczą wodę z glonów nitkowatych
Kindzia 07:17, 14 lip 2013

Bogdziu, specjalnie wczoraj, w deszczu, poleciałam powąchać tę moją lilię...pachnie

Miłego dnia Słoneczko świeci!!!
Ewa 07:23, 14 lip 2013

Ha!!! ... a u mnie nie ma jeszcze żadnego ciurkadełka , narazie czuje lęk przed wodą , bo po mimo odwodnienia mamy tak, że nas zalewa przy opadach. M wywiercił juz studzienkę , nawet raz podlał ogród wodą z niej . Musi chyba jedna upłynąć trochę czasu i będzie jakaś fontanna, bo je przeciez bardzo lubię, a to dowód

Bogdziu pozdrawiam serdecznie i miłej niedzieli

Bogdzia 07:24, 14 lip 2013

Marzena2007 napisał(a)

Nie znam się az tak na liliach ale moim zdaniem one nie czyszczą wody z glonów ale powodują ze glony nie rosną. Jak?. Glony do wzrostu jak wszystkie rośliny zielone potrzebują fotosyntezy ktora odbywa sie tylko w obecności światła. Jest światło , jest fotosynteza, wszystko rośnie , również glony. Jeśli w jeziorku są lilie to ich duże liście przykrywają powierzchnię wody i wtedy światło nie dochodzi do głębszych partii, glony nie rosną. W ksiązkach zalecają żeby 1/3 jeziorka pokrywały liście lilii. Myślę że w małym zbiorniku takim jak do ściany wodnej tą sama role spełnią świetnie rośliny pływające takie np jak hiacynt wodny albo pistia. Trzeba je kupic co rok ale samoim zdaniem wygodniejsze od lilii bo rosną bez ziemi.
Miłego dnia Marzenko.
Bogdzia 07:29, 14 lip 2013

Ewa napisał(a)
Ha!!! ... a u mnie nie ma jeszcze żadnego ciurkadełka , narazie czuje lęk przed wodą , bo po mimo odwodnienia mamy tak, że nas zalewa przy opadach. M wywiercił juz studzienkę , nawet raz podlał ogród wodą z niej . Musi chyba jedna upłynąć trochę czasu i będzie jakaś fontanna, bo je przeciez bardzo lubię, a to dowód

Bogdziu pozdrawiam serdecznie i miłej niedzieli

Pięknie przy niej wyglądasz. To że Was zalewa to na pewno jest trauma ale jakieś ciurkadełko w ogrodzie byc powinno. Jak już je bedziesz miec to będziesz sie dziwiła jak bez niego żyłas tyle lat. Woda ożywia ogród a w takich urządzeniach jak ściany wodne ,ciurkadełka czy fontanny krąży w obiegu zamkniętym i nikomu nie zagraża. Koniecznie pomyśl o wodzie i ptaszkach żeby miały do niej dostęp. Wydaje się ze dziś będzie lepszy dzień niż wczoraj więc miłego dnia Ewus życzę.
Bogdzia 07:30, 14 lip 2013

Kindzia napisał(a)
Bogdziu, specjalnie wczoraj, w deszczu, poleciałam powąchać tę moją lilię...pachnie

Miłego dnia Słoneczko świeci!!!

Kasiu to powąchaj jak będzie słońce, nie ma porównania w intensywności zapachu.
Bogdzia 07:33, 14 lip 2013

monteverde napisał(a)

lilie czyszczą wodę z glonów nitkowatych

Moim zdaniem tylko pośrednio tak jak pisałam Marzence ale ważne jest by glonów nie było , u mnie nie ma nitkowatych wogóle a sa takie drobne które zmieniają kolor wody ale moim zdaniem tak ma byc bo woda w przyrodzie nie ma byc taka jak w butelce do picia, całkowicie przezroczysta choc niektórym sie to podoba.
Mala_Mi 09:27, 14 lip 2013

Bogdzia, Ty mnie nie namawiałaś na oczko...tylko udzielałaś wyczerpujących odpowiedzi na postawione pytania.. a pytań było dużo, wiec i odpowiedzi też sporo....... jest tak jak mówiłaś...

Ja jak Gabriela nie chciałam oczka z powodu komarów. ..... ale jak są ryby, nawet dwie, to w takim dużym oku jak moje.... zjedzą każdą larwę.... i ciągle będzie im mało U mnie wyskakują nad wodę i łapią przelatujące wstrętne bzykacze.. Jak przez kilka dni nie włączę pompy w basenie, to nawet tam komary złożą larwy (i chlor im nie przeszkadza), ale w oczku komar nie ma szans....Ryby to takie nienażarte stworzenia, że ciągle by jadły...
Powtarzam to co mi mówiła Bogdzia i co teraz ja potwierdzam.
Woda w oczku nigdy nie będzie idealnie czysta i bezbarwna, bo to niemożliwe... tu są rośliny, ryby i musi być też trochę glonów... jak małe oczko można dać dobrą pompę, filtry i wymieniać wodę....
W oczkach o pojemnosci jak u Bogdzi czy u mnie ... wymiana wody mija sie z celem... zielona woda nie jest taka zła.. oczko wygląda naturalnie, bo w jeziorze nigdy nie ma idealnie czystej wody jak z kranu

Buziam niedzielnie.. u nas deszcz i zimno..
Bogdzia 09:35, 14 lip 2013

Aniu mnie się wydaje że namawiałam jednak.U mnie słoneczko . Glonami odżywiaja sie mikroorganizmy więc też sa potrzebne ale te mikroskopijne bo nitkowe to już nie sa dobre, ale u mnie ich nie ma mimo że nie mam żadnych pomp ani filtrów , wystarczaja lilie wodne.