Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II. » Edycja postu

Rododendronowy ogród II.

hanka_andrus 21:10, 01 paź 2013

Elu, zimowity przesadzałam w fazie kwitnienia. One teraz prawie cale nie mają korzeni. Nic im nie uszkodzisz. Pozdrawiam
Bożenko, już chyba wysypu grzybowego nie będzie, ale może się mylę? Dziś zbierałam opieńki.
Bogdzia 21:12, 01 paź 2013

paniprzyroda napisał(a)
Dziękuję za pozdrowienia w imieniu rodzinki. Mówiąc o kompoście miałam na myśli glinę w nowym ogrodzie, planuję tam posadzić czosnki, kilka gatunków w dużych ilościach w różance, szafirki i iryski. Czosnki i szafirki bezpośrednio do gruntu, irysy w koszyczkach. Myślę, że czosnki będą również chronić róże przed szkodnikami. Tulipany będę sadzić w donicach i dołować. Wiosną będą stały pomiędzy kulami bukszpanowymi w alejce wejściowej. A kondycję mogę już tylko powspominać, to już nie to, co kiedyś... Jednak wiosną mam więcej pracy w ogrodzie, dlatego pewne rzeczy wolę zrobić teraz. Życzmy sobie ciepłej jesieni i znośnej zimy, bo w lasach wrzosy kwitną na całej długości pędów, a to wróży tęgą i długą zimę.

Tez już słyszałam te zapowiedzi długiej i ostrej zimy, oby się nie sprawdziły.Piękną będziesz miała tą różaną rabatkę.To prawda że w ogrodzie jest pracy i na jesień i na wiosnę , wogóle przez cały sezon jest co robic, ale przecież my to lubimy Pozdrawiam.
Joku 21:14, 01 paź 2013

Oj, to niedobra zapowiedź. Dla mnie zimy mogłoby nie być. Ale lubię długie jesienne i zimowe wieczory i siedzenie w domu.
Mala_Mi 21:14, 01 paź 2013

Wreszcie udało sie doczytać

Poidełka całkiem spore .. fajne są ...

Mówiłaś, że nie masz budlei, bo wyrzuciłaś.. a jednak masz jakąś...
Bogdzia 21:18, 01 paź 2013

hanka_andrus napisał(a)
Elu, zimowity przesadzałam w fazie kwitnienia. One teraz prawie cale nie mają korzeni. Nic im nie uszkodzisz. Pozdrawiam
Bożenko, już chyba wysypu grzybowego nie będzie, ale może się mylę? Dziś zbierałam opieńki.

Ja zimowity przesadzam i w fazie kwitnienia i jak maja liście i jak nic nie mają , to mocne rośliny nic im nie szkodzi choc niektóre gatunki mogą marznąc. U mnie opieniek też nie ma i innych grzybów jak na lekarstwo, bardzo zniszczyli las wycinką i nadal wycinają , gałęzi tyle ze nie ma gdzie nogi postawic.Bardzo możliwe ze to juz koniec grzybów , trudno będę kupowac pieczarki.Miło Haniu że znalazłaś chwilę by wpaśc .Dzięki . Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 21:21, 01 paź 2013

asc napisał(a)
Wreszcie udało sie doczytać

Poidełka całkiem spore .. fajne są ...

Mówiłaś, że nie masz budlei, bo wyrzuciłaś.. a jednak masz jakąś...

wyrzuciłam dwie , jedna została ukryta pod bardzo rozrośnietym krzakiem wiec ja przesadziłam , myslałam ze nie urosnie bo korzeni było mało ale nic jej nie było a ta którą ostatnio pokazałam to samosiejka, na wiosnę była malutka i też ja przesadziłam więc wiecej czasu potrzebowała i dopiero teraz zakwitła a dzis znów znalazłam nową samosiejkę tak że chce czy nie to one chcą tu byc, niech rosna jak tak chcą.Buziaki Aniu.
Bogdzia 21:23, 01 paź 2013

Joku napisał(a)
Oj, to niedobra zapowiedź. Dla mnie zimy mogłoby nie być. Ale lubię długie jesienne i zimowe wieczory i siedzenie w domu.

Dodam że siedzenie przy kominku z czyms dobrym do jedzenia lub picia albo oczywiście przy kompie. I to chyba mamy zapewnione. Nie znoszę zimy . Trzy dni całkowicie by mi wystarczyły.Pozdrawiam.
agniecha973 21:35, 01 paź 2013

Przeszłam dzis po ogrodzie i odwiedziłam marcinki - mam małą kępkę niskich i te najbardziej lubię. Nie dokuczył im przymrozek. W ogóle dziwnie jest, bo mam np. 3 robinie o żółtych liściach i jedna wygląda bardzo kiepsko - ma całkiem zwarzone liście, druga tylko w 50% a trzecia cała ładna. Dziś rano szron był tylko w jednej części ogrodu i to w tej bardziej słoneczniej. Róże mają\jeszcze tyle\ pąków, ale już chyba za dużo nie rozwiną, bo zimno jednak jest pomimo pięknego słoneczka.
kaisog1 21:38, 01 paź 2013

Te pełne zimowity wyglądają fantastycznie
Bogdzia 21:42, 01 paź 2013

agniecha973 napisał(a)
Przeszłam dzis po ogrodzie i odwiedziłam marcinki - mam małą kępkę niskich i te najbardziej lubię. Nie dokuczył im przymrozek. W ogóle dziwnie jest, bo mam np. 3 robinie o żółtych liściach i jedna wygląda bardzo kiepsko - ma całkiem zwarzone liście, druga tylko w 50% a trzecia cała ładna. Dziś rano szron był tylko w jednej części ogrodu i to w tej bardziej słoneczniej. Róże mają\jeszcze tyle\ pąków, ale już chyba za dużo nie rozwiną, bo zimno jednak jest pomimo pięknego słoneczka.

To by świadczyło o tym że nie wszedzie jest jednakowo zimno a południowa wystawa dosc często okazuje sie najbardziej dokuczliwa , szczególnie w okresie zimowym.Pozdrawiam Agus.