Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 14:36, 28 sty 2014

irena_milek napisał(a)
Tak zrobię, dzięki i jak ziemia już ciepła i rozmarznie, to nawóz w granulkach i dolistnie jakby co?

Zgadza sie.
Bogdzia 14:38, 28 sty 2014

Kasik napisał(a)
Witaj Bogdziu.
U Ciebie, to nawet nie trzeba szukać porad - na bieżąco informacje o rododendronach się przewijają.
Super - troszkę poczytam , pooglądam u siebie i już spokojnie spać mogę.

Ostatnio troszkę się nie ujawniałam u Ciebie, ale jak już napisałam - czytam z uwagą. Jestem od czwartku na zwolnieniu i nadrobiłam lekturę, pooglądałam nowe ogrody, pozapisywałam i prawie jestem gotowa na wiosnę. Czekamy więc wiosennego powietrza ufając, że przyjdzie szybciutko.

Pozdrawiam serdecznie

Zdrowiej Kasiu szybko bo kto wie moze wczesna wiosna będzie???
Bogdzia 14:39, 28 sty 2014

zawitka napisał(a)
O fajne te wiadomości i specjalistki tyż poczytałam

Tyle razy piszę że jak ktoś często do mnie zaglada to moze sie zanudzic od tych moich porad. Miłego dnia.
Bogdzia 14:41, 28 sty 2014

eda napisał(a)
Witam pozdrawiam i dziękuję za odwiedzinki piękne ptaszki pooglądałam i troszkę poczytałam U mnie w końcu więcej śniegu roślinki ubrane

A u mnie w tym roku normalny śnieg jeszcze nie padał. Najpierw zmrożona kasza leciała a potem śniezny pył i dziś też ten pył leci ale nie widac by śniegu przybywalo. Pozdrówka.
Bogdzia 14:42, 28 sty 2014

anna_g napisał(a)

U mnie na razie żyje jakieś 4 czy 5 lat - ale jak widziałas obecnie choruje - zobaczymy co z nim będzie. Chociaż przyznaję, że jest... ładny

4-5 lat to długo , trzeba go uratowac jak juz tyle wytrzymał.

Później do Was zajrze bo teraz musze zając sie czymś innym. Pozdrawiam.
Margarete 15:04, 28 sty 2014

paniprzyroda napisał(a)
Wieczorne spotkanie z ogrodowiskiem zaczynam od Twoich fioletów Bogdziu i oczywiście piękne są. Oprócz rh najbardziej podobał mi się bodziszek z kropelkami na płatkach. Cudny jest. I taka refleksja - połowy moich roślin nie fotografuję, a przynajmniej z bliska. Ale jak zacznę na dobre biegać z aparatem po ogrodzie, to moi będą się pukać w czoło ale co tam No i jeszcze trzeba czas na to znaleźć, z tym będzie chyba najtrudniej

Mariolka - u mnie jak wiesz albo nie wiesz widac cały mój ogród bo obok naszych segmentów sa poprzecznie ustawione dwa bloki ( niewysokie ale zawsze bloki......) więc zebym nie wiem jaki zywopłot wysoki miała to i tak jestem na widoku. Latam od roku po ogrodzie z aparatem w reku i cykam, z róznych punktów, czasem tą samą rosline po kilka razy............ moi bliscy sie juz temu nie dziwia ale sasiadki.......juz kilka razy zadawały mi zza płotu pytania co ja tak zawziecie fotografuje....... ........a u mnie odpowiez zawsze ta sama ....OGRÓD........
Na pewno juz mnie maja za wariatke, a odkad kopię i sadze po nocy z czołówka na głowie ( cebulowe) to juz na pewno utwierdziłam ich w mniemaniu ze całkiem "normalan" nie jestem, jeszcze w czoło sie nie pukają jak mnie widzą ale co myślą........ ..............a ja i tak bedę to robić...
Margarete 15:27, 28 sty 2014

Bogdzia napisał(a)

Masz racje Małgosiu obserwowanie ptaków zima to wielka przyjemnośc która szczególnie w styczniu zaczyna byc większa bo w okolicy karmników pojawia sie coraz więcej ptaków migrujacych .Teraz już sa np kwiczoły , jery zaraz powinny się pokazac jemiołuszki , potem zięby itd. Zawsze sie moze przyplątac dzięcioł czy jeszcze inny ptaszek jak u Ciebie np kowalik.Fajnie na nie patrzec i o ile łatwiej znieśc brak ogrodu w zimie.Nie wiem jak suszyłas jarzębine ale jakbys miała cale kiście to gdybys przywiazała do jakiegoś krzaka to miałabys dużą szanse na jemiołuszki lub gile.Życzę fajnych obswrwacji.

Bożenko nasuszyłam jarzebiny za mało jak sie okazuje ( w przyszłym roku naprawie swój błąd...) a suszyłam ja w gronach tyle ze dodawałam do mieszanki juz od jakiegos czasu i zostały mi resztki.........

Twój szczygieł śliczny, nie wiedziałam że on taki pstrokaty jest.

Co do zaległości u ciebie to nadrobiłam, kolory masz energetyczne, szczególnie te pomarańczowe wielgasne azalie całe w kwiatach i ciemnorózowe łany azalii pod oknem, boskie te twoje kolory, takie nasycone.........ech matrzy mi sie juz wiosna, tym bardziej że w ubiegłym roku posadziłam przez cały sezon wiele roslin które jeszcze nie kwitły ( w tym liliowce od ciebie m.in.), duzo cebulowych i ciekawa jestem jakie kompozycje mi powychodziły, czy nie będzie zgrzytu jakiegos....
Pozdrawiam

Welka 17:46, 28 sty 2014

Jak zwykle w biegu zajrzałam z prośbą do Ciebie, żebyś u mnie ptaszka zidentyfikowała, ale zostałam na dłużej poczytać o korze i rh
Pozdrawiam
Mariusz 18:04, 28 sty 2014

Margarete napisał(a)

Mariusz, jakie kuszące propozycje.
Pozwolisz że wstrzymamy sie jeszcze z miesiąc obie z Bogdzią z podaniem dokładnej daty, bo to troche odległy czas. Na pewno sie dogadamy i dostosujemy do twoich mozliwości .Bardzo bym chciała aby nasza wizyta doszła do skutku wiosną, juz nie moge sie doczekać.

Jednak to ja spróbuję się do Was dopasować, miło Was gościć, zapraszam serdecznie
Mariusz 18:14, 28 sty 2014

Bogdzia napisał(a)

Z tego co pisze Mariusz wynika ze minimum cały maj wypadałoby posiedziec u niego . Nie wątpie ani na chwile ze byłoby co ogladac przez cały ten czas i jak pomyślę o takiej wycieczce to czuje jakbym miała jechac do nieba ale niebo nie jest tak łatwo osiągalne i na pewno nie pojadziemy na tak długo . Za to Mariusz zapraszam Ciebie na spotkanie w moim ogrodzie najprawdopodobniej 24 maja.Wiem że w tym czasie masz pełne ręce roboty ale może jednak by się udało??????Mógłbys wtedy kupic rh u p Ciepłuchy. I co Ty na to???????

Wiesz co Bogdziu, to niesamowicie kusząca propozycja, dziękuję za zaproszenie . W tych dniach nie pracuję, odpoczynek na poczet 30 - 31maja w którym to dniu odbywa się konwent meis irysy.
Myślę, że na 70 % na dzień dzisiejszy mogę potwierdzić. Do Ciepłuchy chcę wybrać się prędzej, bo myślę sadzić w kwietniu, najpóźniej do 10 maja, ale zobaczymy, czas pokaże.
Pozdrawiam