Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 17:38, 23 kwi 2014

Mala_Mi napisał(a)
Bożena może wpadniesz na to co ja mam... nie jest to Princessa Anna (bo też go mam)... jest wyższy... kwiaty większe... kwitną wcześnie jak Ellite.. bez problemu kwitnie i zimuje, jedynie przymrozki majowe go potrafią uszkodzić.. tzn kwiaty zmrozic.. ale jeszcze nie było by nie zakwitł obficie.. w dodatku rośnie w ziemi nie do końca kwaśnej... bo sadzone były w 2009 roku. Wysokość do kolana.

Aniu mnie wygląda najbardziej na Patty Bee ale kwiaty jeszcze nie sa w pełni rozwinięte więc pewna nie jestem i wielkim znawca tez nie jestem . Masz racje na pewno nie jest to Princess Ann.
Margolka 17:39, 23 kwi 2014

Ja właśnie zauważyłam, że moje RH zaczynają kwitnąć i czuję lekką panikę, bo wyjeżdżam na prawie 2 tygodnie i pewnie przegapię kwitnienie
Pozdrawiam
Bogdzia 17:43, 23 kwi 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Okno firmowe!

Tak sobie myślę, że powoli standardem wyższym ogrodolubości (że użyję tak dziwnego słowa) jest posiadanie nie tylko pięknego ogrodu (sic!) ale również okna firmowego. Jak zazdroszczę takich widoków i tej ogrodowej perspektywy!

PS Dalej sobie tkwię w Twoim królestwie. Powinien być jeszcze kolejny odcinek o Twoim ogrodzie i ptakach.

Odgadłaś moje marzenie , tez bym chciala by powstał taki odcinek ale ja sie juz nie piszę.Wiele ludzi nie zdaje sobie sprawy jak ciekawy jest świat ptaków żabek i innych, powinni go odkryc w takim programie byliby oszołomieni jaki to cudny świat ale trzeba umiec to pokazac.Co do okna firmowego to kazdemu takiego życze bo tylko wtedy ma sie ogród na wyciagniecie ręki i te widoki ...nawet zimą jak pada śnieg to jest cud natury.
Bogdzia 17:45, 23 kwi 2014

Margolka napisał(a)
Ja właśnie zauważyłam, że moje RH zaczynają kwitnąć i czuję lekką panikę, bo wyjeżdżam na prawie 2 tygodnie i pewnie przegapię kwitnienie
Pozdrawiam

Dużo zależy od pogody i od gatunków jakie masz ale faktycznie ja też zaczynam myslec nad zmianą terminu spotkania u mnie i boję sie podac jakąs date bo nigdy nie ma pewności jak bedzie.
Bogdzia 17:46, 23 kwi 2014

irena_milek napisał(a)
Ewa, ja też marzę o takim oknie i takie będę mieć to jednak widok i panorama!

Ja wiem o kilku osobach które przerabiały swoje okna po zobaczeniu mojego. Fajnie ze bedziesz miała bo warto.
Bogdzia 17:47, 23 kwi 2014

malkul napisał(a)
Bogdziu-spóżniona jestem ale trudno Wszytsko widziałam u Maji i od razu wiedziałam że to Twój ogród choć szczerze przyznam że rzadko tu zaglądam i nie wiedziałam że "coś się kręci", ale jak tylko program się zaczął to krzyczałam do męża że znam ten ogród i am patrzec jak się nawzywa właścicielka. i potem już wszystko było jasne, tylko Ty możesz mieć takie okazy i w takiej ilości]
Gratuluję z całego serduszka
Wyszło cudnie

Dzięki Gosiu miło slyszec ze sie podobał moj ogród.Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 17:49, 23 kwi 2014

Robertop napisał(a)

Bogusiu, Twój ogród jest niesamowity i niczego mu nie brakuje. Cudo Już nie moge doczekac sie wizyty u Ciebie. Gdzies czytalem, ze planujesz spotkanie na 24 maja. Czy to prawda? Martwie się, bo akurat ten weekend mam wyjazdowy

Tak faktycznie było planowane to spotkanie ale chyba bedzie wcześniej , jak pisałam boję sie wyznaczac nową date bo trudno ja ustalic ale myśle ze jednak się przesunie.Miło by było w końcu Cię poznac.
Nallar 18:29, 23 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)

Kup kwasny torf ale absolutnie nie z marketu tylko w jakimś punkcie ogrodniczym . Wymieszaj pół na pół z ziemią z ogrodu , zrób szeroki dołek tak by każda roślina dostała minimum po 50l torfu (nie licząc ziemi) . Posadz na tym samym poziomie na jakim rosly lub nieco wyżej ale absolutnie nie niżej , oczywiście porzadnie podlej i nie dawaj zadnych nawozów przez rok, choc może jak przesadzasz rh to nawoz dolistny może byc potrzebny. A najlepiej pokaz zdjęcia tych rh, zaraz zajrzę do wątku o rh i zobaczę , moze są.

Jutro wstawie zdjęcia całych krzaczków. W wątku o chorobach jest zdjęcie tylko liści.

To są liscie jednego krzaczka. W ubiegłym roku zaczęły przybierać bardzo jasno zielony kolor z ciemnymi nerwami. Wyczytałam że to brak żelaza. Przesadziłam go, a dziś jego liście wyglądają jeszcze gorzej.

Udało mi się zrobić na szybko zdjęcia.

A to kolejny, ma zwieszone liście, czy to też obiaw choroby?

"Szmata" to rozwiązanie tymczasowe. (Wiem że to złe)
BasiK 19:29, 23 kwi 2014

Zwieszone liście to na pewno brak wody w glebie, do pozostałych objawów się nie wypowiadam
Pozdrawiam wiosennie.

Anita1978 19:48, 23 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)

Ja wiem o kilku osobach które przerabiały swoje okna po zobaczeniu mojego. Fajnie ze bedziesz miała bo warto.

Hmmmm.....okna przerabiać nie będę, ale widok z okna zawsze mogę!