Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 22:49, 10 sty 2015

jankosia napisał(a)

Oj Bogdziu, ja nie łodzianka! Znam miasto, mieszkałam tam trochę (Górna) i studiowałam (Bałuty), ale teraz mieszkam na wsi pod Zduńską Wolą - pewnie kojarzysz trochę. Sporo zresztą osób widzę z łódzkiego, nawet z pobliskiego Łasku.
Podpis mam nieaktywny bo nie ma do czego prowadzić. Może kiedyś? U was też tam takie wichury? U nas burza, błyska się i wichura taka że łeb chce urwać a ja patrzę tylko z niepokojem na drzewa czy któregoś nie stracę.

Ja tez , teraz bo kiedyś mieszkałam i w Śródmieściu i na Górnej i na Bałutach ale na wsi mi najlepiej.Z Twojej strony Łodzi dużo osób mieszka , same fajne , ja niestety po drugiej stronie czyli na wschód od Łodzi. U mnie już spokojnie ale jak u Ciebie tak źle to jeszcze i do mnie może przyjśc .
jankosia 23:05, 10 sty 2015

Bogdzia napisał(a)

Ja też , teraz bo kiedyś mieszkałam i w Śródmieściu i na Górnej i na Bałutach ale na wsi mi najlepiej.Z Twojej strony Łodzi dużo osób mieszka , same fajne , ja niestety po drugiej stronie czyli na wschód od Łodzi. U mnie już spokojnie ale jak u Ciebie tak źle to jeszcze i do mnie może przyjśc .

No u mnie właśnie nic się nie uspokaja a od popołudnia wieje centralnie od zachodu. Niestety to nieszczęsny kierunek wiatru jak dla nas, zawsze coś wyrwie albo złamie. Zresztą ponoć to normalne że od zachodu zawsze najmocniejsze a od północnego wschodu najzimniejsze. Póki co żadnych strat nie widzę ale prądu na jednej fazie na razie brak
Kasya 23:19, 10 sty 2015

Bogdzia napisał(a)

Nie wiem czy wiesz ze wszystkie części pontyjskich są trujace a zapach dosc mocny i jak twierdzą oprowadzajacy po Rogowie może ten zapach na zawsze uśpic śpiące obok dziecko.Mało zachęcające cechy tych azalii.

Ale ładne są
Nie mam małych dzieci a koty się raczej nie bedą interesowały
Co go zapachu to nie wiedziałam ze szkodliwy...hmm...muszę to przemyśleć w takim razie
zbigniew_gazda 08:48, 11 sty 2015

U nas od rana piękna pogoda i lekki mrozik. Pozdrowienia.
agata19762 10:54, 11 sty 2015

Bożenko do wiosny coraz bliżej
zobaczę jak ponownie zakwitnie ta moja azalia,
pani twierdziła, że to pontyjska...zobaczymy ...zapach na pewno ma obłędny
ja osobiście lubię, jak spacerujesz po ogrodzie i czujesz ciekawy niesamowity zapach ...

miłego dnia Bożenko
Madzenka 11:39, 11 sty 2015

Bogdziu u mnie wiało rano a wieczorem zgodnie z zapowiedzialmi od 20. Skonczyć miało o 23 a dmuchało do rana.... Żaluzje w górę a my je ściagaliśmy w dół... I tak trzy razy w nocy...
Boje sie wiatru, od strony zachodniej nic nas nie osłania... Nie mogę się doczekać aż ktos kupi działkę i wybuduje dom...na razie się nie zapowiada bo plan zagospodarowania przestrzennego uniemozliwia przekształcenie gruntów rolnych przez jeszcze kolejne 3 lata... Więc wiatr hula na 12 ha pola i zatrzymuje sie na moich szybach... Caly dom aż trzeszczy....
I myslalam, że gdy drzewa podrosną to bedzie lepiej a tu czytam, że walory dżwiękowe miałaś jeszcze gorsze....

Ale wpadłam podpytac sie o Twoje doświdczenia z matragonami ? Bo wreszcie zakupilam 3 szt i czy mogę liczyć że zakwitna latem, czy raczej za dwa -trzy lata? O lekkim cieniu, zwapniowaniu gleby doczytałam ale czy masz z nimi jakies doświadczenia? Czy Twoje ubiegloroczne kwitły bo nie pamiętam, wiem że jakis problem z nimi był?
Bogdzia 12:08, 11 sty 2015

jankosia napisał(a)

No u mnie właśnie nic się nie uspokaja a od popołudnia wieje centralnie od zachodu. Niestety to nieszczęsny kierunek wiatru jak dla nas, zawsze coś wyrwie albo złamie. Zresztą ponoć to normalne że od zachodu zawsze najmocniejsze a od północnego wschodu najzimniejsze. Póki co żadnych strat nie widzę ale prądu na jednej fazie na razie brak

No i faktycznie przyszło. Wiało całą noc ale strat większych nie widzę jedynie wysoki jałowiec kolumnowy przy wjeździe mocno sie pochylił. Mówiłam M ze trzeba je przyciąc ale mu żal było to teraz moze przytnie choc i w to wątpię.
Bogdzia 12:10, 11 sty 2015

Kasya napisał(a)

Ale ładne są
Nie mam małych dzieci a koty się raczej nie bedą interesowały
Co go zapachu to nie wiedziałam ze szkodliwy...hmm...muszę to przemyśleć w takim razie

Z zapachami to tak jest ze wszystkie mocne mogą szkodzic np nie powinno się trzymac pachnących kwiatów w sypialni bo to do chorób prowadzi nawet do astmy.Te w ogrodzie mniej szkodliwe byle nie siedziec przy samym krzaku.
Bogdzia 12:11, 11 sty 2015

zbigniew_gazda napisał(a)
U nas od rana piękna pogoda i lekki mrozik. Pozdrowienia.

U mnie nadal wieje choc słabiej , pochmurno i paskudnie , dobrze ze nie trzeba koniecznie wychodzic.
Bogdzia 12:12, 11 sty 2015

agata19762 napisał(a)
Bożenko do wiosny coraz bliżej
zobaczę jak ponownie zakwitnie ta moja azalia,
pani twierdziła, że to pontyjska...zobaczymy ...zapach na pewno ma obłędny
ja osobiście lubię, jak spacerujesz po ogrodzie i czujesz ciekawy niesamowity zapach ...

miłego dnia Bożenko

W tym roku powinno już byc widac czy pontyjska , szansa jest duża.