Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Krys 20:35, 12 lut 2015

Ewa777 napisał(a)
Bogdziu, czy wiesz, co może dolegać mojemu rododendronowi? Dziś zrobiłam zdjęcia i się przeraziłam. Jak można mu pomóc? Listki są wyżarte przez opuchlaki. Ale chodzi mi o te brązowe przebarwienia. Jeżeli wiesz, jaka to odmiana, to będę Ci wdzięczna za informację

to jest rh Goldflimmer, mam takiego
monteverde 20:41, 12 lut 2015

Bogdziu pozdrawiam i zostawiam świeżutkiego przebiśniega
Bogdzia 20:45, 12 lut 2015

monteverde napisał(a)
Bogdziu pozdrawiam i zostawiam świeżutkiego przebiśniega

Aniu dziękuję , jak miło je widziec.Bardzo się ucieszyłam.
Bogdzia 20:52, 12 lut 2015

Ewa777 napisał(a)
Bogdziu, czy wiesz, co może dolegać mojemu rododendronowi? Dziś zrobiłam zdjęcia i się przeraziłam. Jak można mu pomóc? Listki są wyżarte przez opuchlaki. Ale chodzi mi o te brązowe przebarwienia. Jeżeli wiesz, jaka to odmiana, to będę Ci wdzięczna za informację

Nazwe podała już Krysia , ja też go mam .Z przebarwieniami mogło byc różnie, sama sie bałam na jesieni o moje rh bo długo było ciepło i one nie kończyły wegetacji a potem przyszło -10 stopni od razu bez temp pośrednich. Myśle ze to własnie efekt tego. -10 stoni jeśli wcześniej jest stopniowe zmniejszanie sie temp nie jest groźne dla rh ale jak nagle wystąpi po ciepłych dniach to może byc.Mogły również powstac latem z przypalenia przez słońce lub braku wody.Te plamy już Ci nie znikną ale jak zrobi się cieplej to daj rh nawóz i będą miały siłę na nowe zdrowe liściea te z czasem opadną.
Bogdzia 20:56, 12 lut 2015

Dzidka napisał(a)

Bardzo jestem ciekawa twojej relacji.
Mam koleżankę, która jest bardzo azaliowa i koniecznie muszę powiedzieć jej o tym parku.

Jeśli tylko uda nam się tam pojechac a wszystko na to wskazuje to relacja będzie oczywiście. U Niemców jest jeszcze drugi taki ogród w Bremen i patrzac w internet moze nawet bardziej zadbane ma rh ale że mamy jechac do Wojsławic to tamten nie jest brany pod uwage .
Bogdzia 20:57, 12 lut 2015

Aniu , Agatko miło Was widziec . Pozdrówka śle.
Bogdzia 20:59, 12 lut 2015

Krys napisał(a)
Bozenko jak wyglada teraz u Ciebie kiscien wawrzynowy makijax,maliscie?

Krysiu przez całą zimę byłam tylko raz w ogrodzie. Wyglądał jak na jesieni , czyli pięknie i miał jesienne przebarwienia. Jeśli tylko jutro nie zapomnę to zrobię zdjecie i pokażę.
Ewa777 21:01, 12 lut 2015

Bogdziu, bardzo dziękuję Ci za odpowiedź Myślałam raczej o grzybie, niedoborach lub opuchlakach, zwłaszcza, że zima była łagodna i krótka. Do tej odmiany, co podała Krysia, nie pasuje mi trochę opis kwiatów. Mój kwitnie tak:
Krys 21:08, 12 lut 2015

https://www.ogrodowisko.pl/watek/121-rozanecznik-rhododendron-prezentacje-roslin?page=3. Ewa tu zobacz
Bogdzia 21:13, 12 lut 2015

Ewa777 napisał(a)
Bogdziu, bardzo dziękuję Ci za odpowiedź Myślałam raczej o grzybie, niedoborach lub opuchlakach, zwłaszcza, że zima była łagodna i krótka. Do tej odmiany, co podała Krysia, nie pasuje mi trochę opis kwiatów. Mój kwitnie tak:

Masz racje jeśli kwiaty sa różowe to nie jest on. Trzeba bedzie poszukac nazwy bo goldflimmer ma jasny fiolet.