No bo gdzie one mogą sie dobrze wykąpac? W kałuży do czysta sie nie umyją a poza tym ptaki lubią kąpiele w piasku bo oczyszczają je z pasożytów więc wygladaja jak wyglądaja. Pewnie ze ładniejsze byłyby bielutkie.
Miło Cię powitac. Opuchlaki doprowadzaja niektórych do pasji, ja sie nimi specjalnie nie przejnuję ale jak masz duzo to opryski roslin i ziemi bedą potrzebe albo nicienie ale niciceni nie stosowalam wiec nie wiem jaka jest ich skutecznosc.
sikorka w koszyczku rewelacyjna
Zresztą wszelkie ptasie zdjęcia które wstawiasz są znakomite
Bogdzia nie śmiałabym Cię pouczać, przepraszam jeśli tak to odebrałaś. Rzeczywiście to dobry sposób nęcenia ptaków do fotografii.
Sama walczę ze srokami, które objadają wszelki drobiazg ptasi
Karmniki sa wieszane do przywabienia ptaków do zdjec potem je zabieram bo koty dzikie u mnie polują i miałyby uczte.Sroki niestety niszcza wiele drobnych gatunków.A u mnie dzis odkrylismy pierwsze gniazdo w rododendronie. Podejrzewam ze jest jeszcze jedno ale nie chce ptaków płoszyc a tu juz puste. Jest to o tyle rewelacja ze rh nie sa naszym rodzimym gatunkiem a jednak ptaki chcą byc w moim ogrodzie i zaczeły wykorzystywac krzaki których jest najwiecej To gniazdo prawdopodobnie drozda bo go stale widywałam w okolicy.
Ula spadło dosc dużo deszczu mimo ze długo nie padało ale przez trzy dni spadło po ok 33l na metr kwadratowy to jak tu mieszkamy tak dużego deszczu jeszcze nie było. Dzis juz nie padało .
Piękne gniazdko, gdy przed laty przycinałam liguster znalazłam dwa maleńkie gniazdka misternie utkane przez ptaki. Zachowałam je i zaniosłam w tym roku w śnieguliczki, choć z pewnością nie będzie wykorzystane. To przecież cały rytuał taka budowa