Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 16:29, 06 lip 2016

jolanka napisał(a)
Pysznogłówki wyglądają jakby chciały aby je uczesać Uwielbiam je.

Fakt że te ich czuprynki na czesanie czekaja.
Bogdzia 16:29, 06 lip 2016

elka_ napisał(a)

Super zdjęcie

Po deszczu akurat było
Bogdzia 16:32, 06 lip 2016

Rench napisał(a)
Masz różne pysznogłówki,czy każda z nich ma inny zapach ?

W tej chwili mam trzy rodzaje tylko bo częsc jednak zimy nie przeżyła. Pachna i podobnie i różnie, głównie steżenie tego zapachu jest rózne.

Bogdzia 16:33, 06 lip 2016

Urszulla napisał(a)

Piękne te cytrynowe lilie, jak się nazywają?

A ile lat u Ciebie Edenka?
Ze zdjęć wnioskuję że będzie miała ok 1m wysokości. Ona sama się rozkłada na boki u Ciebie. Pytam bo mam 3 szt. i będę chciała je posadzić przy ścianie budynku a nie wiem jaki pokrój ma docelowo.

Ula na pierwszym zdjeciu sa liliowce , nie lilie. Jesli chcesz to Ci wyślę.Nazywaja sie Halina.Te róze ze zdjecia to pashmina nie Edenka ale kwiat podobny. Pashmina nie rosnie wysoka a Edenek mam 5. Gdy miałam jedna wyrosła na 2m i pięknie kwitła , nie marzła w zimę wiec postanowiłam dokupic i od razu w pierwszą zimę ta stara zmarzła choc nie całkiem a nowe jak dotąd nie sa wysokie mimo ze sa u mnie trzeci rok. Trzy mają po około 1,30m a dwie są tak niskie jak te Pashminy, a Pashminy były sadzone w tym roku juz całkiem zaawansowana wiosną.
Bogdzia 16:41, 06 lip 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Cudnie masz tych bylin trochę Powiedz Bożenko czy twoja pysznogłówka też ogołaca się od dołu z liści??? Moja dolne liście zrzuciła , a reszta śliczna. Zawsze tak robi czy tylko u mnie?

Sylwia niewątpliwie pysznogłówka na dole nie wygląda ładnie ale żadna roslina rosnaca w głębokim cieniu nie wyglada dobrze (pomijając leśne). U mnie nawet rh gubią liscie a nawet usychaja całe gałęzie rosnace w cieniu, czasem sie zdarzy ze częsc krzaka rosnie szybciej niz inna jego częsc i zdominuje te niższe gałęzie, wcale nie tak rzadko wycinam uschniete gałezie z zacinionych miejsc, wiec i pysznogłówki i floksy które przeciez rosna w duzym zageszczeniu źle wyglądaja w dolnych partiach ale to normalne zjawisko.U mnie rosliny z braku miejsca rosna tak gesto ze nie widac tych brzydkich dołów.
Bogdzia 16:45, 06 lip 2016

Ewa napisał(a)
Bogdziu serdecznie pozdrawiam.
Teraz Bogdziu zrobiłam cudnemu perukowcowi od Ciebie zdjęcie i zateskniłam za Tobą.

No juz byłam go obejrzec , wstydu nie ma , ładne peruczki a co najważniejsze przypomina Ci o mnie.Pozdrówka.
kamila66 16:48, 06 lip 2016

Nie znałam pysznogłówki, ładna ciekawa roślina
Wszystkie inne kwiaty także piękne
Bogdzia 16:48, 06 lip 2016

BasiaLT napisał(a)
Bogdziu albo masz ogród z gumy albo cichcem dokupiłaś z 5 hektarów, nie mam pojęcia jak zmieściłaś taką ilość kwiatów przy tak wielkich rododendronach.

Basiu mój ogród jest dosc duzy bo 3500m ale masz racje rh go juz prawie zarosly, innych roslin prawie nie widac dopiero jak zakwitna to sie pokazuja. Na wielkie hektary bym sie chętnie jeszcze wyrwała ale juz musiałabym miec pracowników a to juz nie to samo co samemu wszystko zrobic a ja lubię pracę w ogrodzie.
Bogdzia 16:50, 06 lip 2016

Margarete napisał(a)

No piekny misz masz...
I czemu napisałas Kindzi że ...dopiro ona zuważyła że masz piekne róże...kiedy ja od dawna sie nimi zachwycam...i ci to mówie/pisze za każdym razem...
Masz cudny ogród, nie tylko rododendronowy
Buziaki!

Gosia przepraszam , fakt ze Ty mówiłas ze mam ładne róże ale ja to brałam tylko za uprzejmosci z Twojej strony Dzieki za pochwały i do zobaczenia.
Bogdzia 16:51, 06 lip 2016

anna_t napisał(a)
zgadzam się w 100% z Małgosią
jak nic Bogusia kolejny zlot planuj teraz różany

Aniu mimo kilku jakich takich róz na róze Was nie zaproszę bo nie ma co pokazywac tak wytrawnym ogrodnikom.