Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:04, 07 lip 2016

Margarete napisał(a)

Podjedziecie do mnie i po mnie w sobotę ?
Nie będę miała swojego auta najprawdopodobniej....

Nie odpisuje bo juz wiesz
jolanka 21:35, 07 lip 2016

Bogdzia napisał(a)

Ona niestety nie jest długowieczna i czasem ginie z ogrodu.Podobno powinno sie ją dzielic i przesadzac ale na wszystko czasu nie starcza.

Dobrze wiedzieć, że pysznogłówka do roboty jest Trudno i tak ją lubię
Kasia_CS 07:49, 08 lip 2016

Jako, ze doszly mnie słuchy, ze o rododendronach wiesz wszystko... mam zapytowywanko!

Kiedy uwazasz, ze można przesadzić rodka, który trochę męczy się na sloncu i mimo codziennego podlewania ma nieco podwiniete listki, a wszystkie przyrosty mocno przykryte wloskami? Czy jakiś chlodniejszy dzień nawet niedługo przed zawiazaniem pakow kwiatowych czy lepiej dopiero np na jesieni/wiosna..

Pozdrawiam i idę podejrzec co u Ciebie
Basilikum 14:44, 08 lip 2016

sliczne masz pysznoglowki lubie te kwiaty
anka_ 15:31, 08 lip 2016

Bogdzia napisał(a)
Tych nie sadziłam , one juz tu rosły. To buki .Ja zaczełam zakładac ogród 15 lat temu ale one sa starsze.Natomiast modrzew który juz my posadzilismy dorównał im wielkoscią.Modrzewie bardzo szybko rosna jednak nie radzę sadzic bo im starsze tym brzydsze.Drzewa po prawej i lewej stronie modrzewia tez były przez nas sadzone to sosna czarna i świerk serbski , też są wielkie.

Bożenko ile ta sosna czarna może mieć szerokości? Bo muszę swoją wsadzić i nie wiem ile jej miejsca zarezerwować.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Bogdzia 20:31, 08 lip 2016

jolanka napisał(a)

Dobrze wiedzieć, że pysznogłówka do roboty jest Trudno i tak ją lubię

Mozna zawsze dokupic nową ,nie jest droga ale nie zawsze dostępna.
Bogdzia 20:39, 08 lip 2016

Kasia_CS napisał(a)
Jako, ze doszly mnie słuchy, ze o rododendronach wiesz wszystko... mam zapytowywanko!

Kiedy uwazasz, ze można przesadzić rodka, który trochę męczy się na sloncu i mimo codziennego podlewania ma nieco podwiniete listki, a wszystkie przyrosty mocno przykryte wloskami? Czy jakiś chlodniejszy dzień nawet niedługo przed zawiazaniem pakow kwiatowych czy lepiej dopiero np na jesieni/wiosna..

Pozdrawiam i idę podejrzec co u Ciebie

Niestety wszystkiego to ja nie wiem ale najlepiej przesadzac na przełomie sierpnia i wrzesnia albo bardzo wczesną wiosna. Jesli przesadzisz teraz i tak bedziesz musiała bardzo dużo podlewac bo latem wody brakuje wiec ja bym wolała nie przesadzac i podlewac tam gdzie rosnie a przesadzic w lepszym terminie.Możesz mu zrobic jakis ekran cieniujacy np z gałęzi świerka lub tekturowego pudełka ale to tylko na bardzo upalne dni.Włoski na młodych przyrostach to normalna cecha niektórych rh (yakuszimańskich), myśle ze Twój do nich należy.
Bogdzia 20:41, 08 lip 2016

Basilikum napisał(a)
sliczne masz pysznoglowki lubie te kwiaty

Dzieki , tez je lubię.
Bogdzia 20:45, 08 lip 2016

anka_ napisał(a)

Bożenko ile ta sosna czarna może mieć szerokości? Bo muszę swoją wsadzić i nie wiem ile jej miejsca zarezerwować.

Aniu ja czekam na obiecany przyjazd i rh tez czekaja. Pamietasz o nas????????????????? Sosna ma bardzo szerokie gałęzie chyba do 3m ale dolne podsychaja i trzeba je obcinac wiec po kilku latach korona jest juz wysoko i na dole mozna cos posadzic jesli korzenie pozwolą, u mnie rosna pod nia rododendrony.
boguslawa_ma... 21:29, 08 lip 2016

Bogdzia napisał(a)

U mnie w tym roku motyli na razie mało ale to na pewnio nie przez brak budlei bo brakuje tylko niektórych gatunków.W Łodzi zaczął własnie padac deszcz i jest burza , do mnie na razie nie dotarło ale moze dotrze. sam deszcz bym wolała

Bożenko u mnie też motyli nie ma i doszłam do takiego samego wniosku co ty ,wywaliłam budleje i nie ma motyli ale zaczęła kwitnąć liatra i dziś widziałam białe motyle,może te kolorowe też się pojawią.