Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 09:58, 19 kwi 2017

chelll napisał(a)

Torf wodą, a po co? Gdzie o tym przeczytam, bo nic nie wiem Zawstydzona zostałam.

Jesli ziemia jest za mało kwasna to zalewamy torf w wiadrze wodą , trzymamy przynajmniej dzień , czasem zamieszac, potem tą wodą podlewamy rh a torf można dac pod borówki.
Bogdzia 10:00, 19 kwi 2017

Nikita napisał(a)
Bogdzia, u znajomego rododendron podobno cały czarny...wszystkie listki kolor zmieniły. Już raczej nie da się go odratować. Też mu mówiłam, że to nie te wczorajsze przymrozki są winne, ale mi nie uwierzył.

PS. u mnie w "szmaragdowym" na razie wszystko ok., nawet magnolia bez jakiegokolwiek uszczerbku. Boje się jednak tych najbliższych dwóch nocy....

To faktycznie nie do uratowania, niech wywali zeby ziemi nie zakażac. Tez sie boje tych zapowiadanych przymrozków, magnolię nawet bym przezyła bo zakwitnie za rok ale martwie się o martagony bo zebrałam ich małą kolekcję a one drogie i na mróz bardzo wrazliwe.
Bogdzia 10:01, 19 kwi 2017

Kasya napisał(a)
Ja tez się boje
Jesli dzisiejszej nocy będzie przymrozek a jutro pod wieczór nie będzie chmur to wyciągam maty słomiane, chociaż dla stewartii bo Juz listki straciła

Matę załóz ja swoje dwie magnolie tez okręciłam ale czy to wystarczy?
asiak 10:01, 19 kwi 2017

Właśnie dzisiaj zakupiłam nawozy do miksturki
Bogdzia 10:03, 19 kwi 2017

Kindzia napisał(a)
A u nas sobie prószy...nieustająco od wczoraj...

U mnie śniegu nie ma ale widziałam w Częstochowie to ponad pół metra chyba było. Śnieg chroni przed mrozem ale zimą a teraz dla zielonych roślin moze tez byc zbyt zimny a przede wszystkim za cieżki.
Milka 10:12, 19 kwi 2017

Bogdzia napisał(a)

Jesli magnolię teraz straciłaś to pewnie zima ja załatwiła. Zymon kazał młodym magnoliom przez 3 lata na zimę korzenie obsypywac ziemią, ja tak robię , ale moze byc jakas inna przyczyna.

Tego nie wiedziałam, na tę zimę, tak zabezpieczę, ale dziwne, bo tych młodych magnolii mam pełno i tylko znowu jedna. Będę ratować, przesadzę w inne miejsce, bo straszy, a nuż się uda. Na jej miejsce pójdzie brzoza Purpurea, pewnie będzie bezproblemowa w stosunku do magnolii.
Rok temu sadziłam 2 azalie wielkokwiatowe, marniały, marniały, wiosną w tym roku beznadziejne, wykopałam, ścięłam i zakopałam pod miłorzęby, żeby tych kikutów nie było widać, w nadziei że może rusza i ku mojemu zaskoczeniu, są malutkie punkciki, znak że pójdą gałązki, oby tylko mrozu nie było.
Dziwnie z tymi roślinami, robisz tak samo, a reagują tak różnie.
Rano oprysk na opuchlaki robiłam i nawóz dolistny temu mojemu zdechlakowi.
Mam nadzieję, że Aleksandrina przeżyje, ja już tak straciłam taka ogromną, właśnie przez mróz w kwietniu, dosłownie do korzenia poszło i całe drzewo jak zapałka suche się zrobiło.
Milka 10:15, 19 kwi 2017

Bogdzia napisał(a)

Na 10 l wody biorę do szklanki po 1 cm kazdego nawozu i razem mieszam i tym opryskuje liscie, jak zostanie mozesz podlac równiez ziemię. Opryskuje co 5 dni mniej wiecej az do momentu gdy liscie stana sie bardziej zielone, potem nawóz doglebowy dla rh.

Nie wiedziałam, że je mieszasz. Do tej pory płynny do iglaków miałam, dawałam 0,5 na 1 l wody, może za słaby??
jolanka 20:24, 19 kwi 2017

Bożenko, zerknij do mnie i proszę powiedz mi czy tego rodka da sie jeszcze uratować tak wygląda po tych mrozach
Bogdzia 20:32, 19 kwi 2017

jolanka napisał(a)
Bożenko, zerknij do mnie i proszę powiedz mi czy tego rodka da sie jeszcze uratować tak wygląda po tych mrozach

Byłam.
Bogdzia 20:32, 19 kwi 2017

Milka napisał(a)

Nie wiedziałam, że je mieszasz. Do tej pory płynny do iglaków miałam, dawałam 0,5 na 1 l wody, może za słaby??

0,5 ale czego?